Connect with us
Publicitate

Actualitate

Proiect finanţat de Ministerul Sănătăţii din SUA, implementat şi la Alba. Colaborare între instituţii şi reţele de specialişti pentru îmbunătăţirea educaţiei medicale

Publicat

Luni, la Direcţia de Sănătate Publică Alba, medicul epidemiolog Alexandru Coman, din cadrul Centrului de Sănătate Publică şi Politici de Sănătate a Universităţii „Babeş Bolyai” Cluj-Napoca, a anunţat că proiectul „One Health”, iniţiat de Ministerul Sănătăţii din Statele Unite ale Americii, urmează să fie implementat în următorii doi ani şi în România. Medicul primar epidemiolog din cadrul DSP Alba, Ileana Văcaru este unul dintre specialiştii din România, alături de alt medic din Cluj-Napoca, din sănătatea mediului ambiental, care va participa la acest proiect. Prin conceptul de „One Health” se înţelege colaborarea dintre sănătatea publică umană, direcţia sanitar-veterinară şi agenţiile de mediu, la nivel mondial.

La sediul Direcţiei de Sănătate Publică din Alba Iulia au fost prezenţi prof. dr. Gregory Gray, din cadrul Universităţii din Florida, Alexandru Coman, medic epidemiolog din cadrul Centrului de Sănătate Publică şi Politici de Sănătate a Universităţii „Babeş Bolyai” Cluj-Napoca, Horea Timiş, director DSP Alba, Maria Vasilescu, editor revista „Politici de Sănătate”, dr. Tara Sabo-Attwood, profesor de Toxicologie de mediu la Universitatea din Florida, dr. Ileana Văcaru, medic primar în sănătatea mediului ambiant Alba Iulia şi medicul veterinar Mircea Miclea, director DSVSA Alba.

Alexandru Coman a mai colaborat cu medicii de familie din Sebeş, pentru a stabili câteva boli cronice din acea zonă şi cunoaşte, de asemenea, situaţia de la Roşia Montană şi a fabricii Kronospan.

„Colaborarea cu DSP Alba este una recentă, datorită interesului pe care domnul director Timiş l-a exprimat în a lucra cu noi. Ca prim pas, am început prin acest proiect finanţat de Ministerul Sănăţii din SUA, care se va desfăşura în două etape. Prima etapă constă în crearea de reţele de specialişti  pe conceptul One Health în ţări pe care noi le-am identificat ca fiind interesante, şi menţionez Kazahstan, Georgia, Armenia, Moldova şi Albania şi România, evident”, a declarat medicul epidemiolog, Alexandru Coman.

Prima etapă se va desfăşura în următorii doi ani şi are ca scop crearea de reţele de specialişti în aceste ţări, pe domeniul One Health. A doua etapă cuprinde finanţarea de proiecte de cercetare pe subiecte identificate în ţările participante la proiect. Astfel că, pentru început, finanţarea este de 150.000 de dolari, de care vor beneficia 15 centre din cadrul proiectului One Health. Peste 1,5 milioane de dolari pe an va fi destinată proiectelor care se vor concretiza în România.

Ileana Văcaru este singurul specialist din judeţul Alba care va fi implicat în acest proiect. Prof.dr. Gregory Gray, din cadrul Universităţii din Florida, a declarat că medicul epidemiolog Alexandru Coman şi medicul primar Ileana Văcaru au mai beneficiat de training-uri de formare în cadrul One Health, iar prin acest concept îşi doreşte ca în România să se îmbunătățească educația medicală. „Venirea domnului profesor Gray împreună cu colaboratorii dânsului, pe lângă faptul că mă onorează, îmi dă speranţa că şi în România alături de specialiştii din medicina veterinară şi din mediu vom reuşi să convingem autorităţile publice locale, decidenţii politici că problemele de sănătate pot fi rezolvate şi altfel, într-un mod preventiv. Acest lucru va avea costuri mai reduse şi impact pozitiv real”, a declarat dr. Ileana Văcaru,medic primar în sănătatea mediului ambiant. Doar două judeţe din România participă la acest proiect, respectiv judeţul Alba şi Cluj.

„Vrem să identificăm în cei doi ani care sunt problemele comune, să punem resursele împreună. În a doua etapă, cele 15 centre vor intra într-o competiţie directă şi vor finanţate în jur de trei. Lucrurile vor începe în a doua etapă concret, aveţi nevoie de apă potabilă fără nisip, soluţia cea mai bună şi cea mai ieftină este o staţie de un anumit tip, amplasată într-o anumită zonă care să maximizeze accesul peste tot în zonă” , a adăugat Alexandru Coman.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate