Connect with us
Advertisement

Actualitate

Proiect la Ministerul Finanţelor: Despăgubiţii Dacia care au avut depozite la CEC primesc banii de la BRD. Acte necesare şi condiţii

Publicat

Potrivit unui proiect de hotărâre lansat pe site-ul Ministerului Finanţelor, statul va despăgubi persoanele fizice care au făcut depozite la CEC pentru a-şi cumpăra autoturisme Dacia, în anii `90.

Pentru deponenţii care şi-au transferat conturile de la CEC la BRD, punerea în aplicare a despăgubirii efective a fost imposibilă în 2008, pentru că legea în acest sens a intrat în vigoare după expirarea termenului de răscumpărare a emisiunii titlurilor de stat.

Acum se propun modul de calcul şi elementele tehnice privind despăgubirile, precum  şi modalitatea de punere în executare a hotărârilor judecătoreşti executorii pronunţate în favoarea deponenţilor.

Se are în vedere majorarea valorii despăgubirii faţă de nivelul aprobat acum şapte ani cu suma de 222.231,94 lei şi suplimentarea numărului de deponenţi cu drept de despăgubire.

„Majorarea reprezintă cumulul despăgubirilor rezultate din necesitatea recalculării despăgubirilor acordate pentru patru deponenţi, din neincluderea în lista iniţială a unui deponent, precum şi a a despăgubirilor rezultate din şase hotărâri judecătoreşti executorii prin indexarea, de la data depunerii şi până la data de 31 iulie 2007, a sumelor existente, cu indicii preţurilor de consum comunicaţi de INS, din care se deduce dobânda legală bonificată de CEC Bank SA, pe perioada în care a fost acordată”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

De asemenea, se propune acordarea de despăgubiri deponenţilor îndreptăţiţi, persoane fizice care după 22 decembrie 1989 şi-au transferat depunerile existente la fosta Casă de Economii şi Consemnaţiuni (CEC SA) în vederea achiziţionării de autoturisme, la fosta Bancă Română pentru Dezvoltare BRD S.A. (acum BRD Groupe Societe Generale S.A.) cu acelaşi scop, în limita unui plafon de 100.000.000 lei.

La nivelul acestei sume, Ministerul Finanţelor Publice va proceda la emisiuni de titluri de stat pe numele BRD de valori nominale totale egale cu valorile totale ale despăgubirilor. Este vorba despre despăgubiri calculate cu raportare la perioada cuprinsă între data de 1 ianuarie 1990, până la 31 decembrie 2013, pentru deponenţii care au depus sume de bani la CEC înainte de data de 1 ianuarie 1990, cele calculate cu raportare la perioada cuprinsă între data efectuării depunerii până la data de 31 decembrie 2013, pentru deponenţii care au depus sume de bani la CEC între 1 ianuarie 1990 şi 15 februarie 1992 şi cele pentru deponenţii cărora li s-a stabilit cuantumul despăgubirilor în mod expres prin hotărâri judecătoreşti executorii, dar li s-a dispus plata acestor despăgubiri  în baza art. 2 şi 3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 156/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 232/2008.

Din calculul valorii totale a despăgubirii pentru deponenţii care şi-au transferat depozitele de la CEC la BRD, vor fi eliminaţi deponenţii care au încasat despăgubirea urmare executărilor silite asupra conturilor statului sau prin plată voluntară şi sunt excluse depunerile de sume efectuate la BRD, ulterior datei transferului depozitelor.

Pentru a-şi primi despăgubirile, persoanele fizice trebuie să se prezinte la cea mai apropiată unitate BRD, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare hotărârii, cu documente doveditoare în original ale sumei depuse la CEC, la care se adaugă un act de identitate valabil, acte de stare civilă, procură specială autentificată pentru a face dovada mandatului, certificat de moştenitor şi alte documente legale, după caz, precum şi declaraţie pe proprie răspundere autentificată notarial că nu au încasat despăgubirea.

Trebuie, de asemenea, să depună la  Ministerului Finanţelor Publice o copie legalizată de instanţa judecătorească emitentă după hotărârea judecătorească executorie însoţită de o cerere pentru despăgubirea în baza acesteia.

Data emisiunilor a titlurilor de stat va fi 4 august 2014, iar data scadenţă 3 septembrie 2014.

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. COCOLINO

    miercuri, 30.04.2014 at 21:50

    Cei care nu au actionat in instanta si nu au sentinta in acest sens…mai au sanse sa primeasca despagubiri…? daca da….care ar fi pasii de urmat…?

    • Raul

      vineri, 02.05.2014 at 14:31

      Eu cred ca toti deponentii care au depus la CEC si transferat la BRD vor primi banii;

      Valoarea nominală individuală a fiecărui titlul de stat este egală cu valoarea individuală a despăgubirii determinată pe numele fiecăruia dintre deponenţi. Titlurile de stat sunt nenegociabile, nepurtatoare de dobândă şi au scadenţa la 03 septembrie 2014.

      Pentru a–şi recupera banii, deponenţii trebuie să se prezinte în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii de Guvern la o agenţie BRD

      cu documente doveditoare în original ale sumei depuse la CEC, un act de identitate valabil, acte de stare civilă, procură specială autentificată pentru a face dovada mandatului, certificat de moştenitor şi alte documente legale, după caz, precum şi declaraţie pe proprie răspundere autentificată notarial că nu au încasat despăgubirea.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement