Actualitate
Proiect: Localurile fără autorizaţie de securitate la incendiu vor avea mai mult timp să obțină documentul. Care ar putea fi termenul limită
Potrivit unui act normativ intrat în vigoare în luna martie, data de 31 decembrie reprezintă termenul-limită până la care localurile care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu trebuie să obţină un astfel de document. Cu toate acestea, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat recent un proiect de act normativ prin care acest termen ar putea fi amânat cu jumătate de an, respectiv până în 30 iunie 2017.
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 52/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor a fost publicată pe 5 noiembrie anul trecut în Monitorul Oficial, iar prevederile acesteia au intrat în vigoare de la momentul apariţiei.
Pentru a-şi produce în continuare efectele juridice, ordonanţa trebuia aprobată prin lege, iar un astfel de act normativ a apărut pe 24 martie în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 209. Mai precis, este vorba despre Legea nr. 33/2016 privind aprobarea OUG nr. 52/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, document potrivit căruia construcţiile şi amenajările care funcţionează în prezent fără a deţine o autorizaţie de securitate la incendiu au obligaţia obţinerii acestui document până la 31 decembrie.
Ministerul Afacerilor Interne a publicat luni, în dezbatere publică, un Proiect de Ordonanță de Guvern care amână termenul cu șase luni, mai exact până la 30 iunie 2017.
Potrivit inițiatorilor, foarte mulţi proprietari/deţinători de construcţii nu vor putea respecta termenul iniţial pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, respectiv 31 decembrie, în condiţiile în care, în prezent, există numeroase situaţii de neconformitate a solicitărilor, iar în lunile rămase există riscul înregistrării unui volum mare de solicitări.
„(…) în dorinţa de încadrare în termenul legal, anumite documentaţii sunt întocmite în grabă, ceea ce conduce la situaţii de neconformitate a solicitărilor, astfel că nesoluţionarea unor cereri afectează pe beneficiarii care vin din urmă, cu noi dosare”, este precizat în expunerea de motive anexată proiectului de ordonanţă.
Totodată, prin prelungirea termenului pentru obţinerea autorizaţiei, autorităţile urmăresc reducerea riscului de nerespectare a termenelor de emitere a avizelor/autorizaţiilor de securitate la incendiu de către beneficiarii care nu s-ar încadra în termenul actual, dar şi reducerea costurilor pentru întocmirea documentaţiilor şi realizarea lucrărilor necesare pentru satisfacerea cerinţei de securitate la incendiu, costuri care, potrivit MAI, sunt din ce în ce mai mari în prezent.
Nu în ultimul rând, prelungirea cu jumătate de an a termenului ar însemna reducerea numărului de solicitări de autorizare respinse pentru neconformităţi, beneficiarii urmând astfel să aibă la dispoziţie o perioadă mai mare de timp în care să obţină autorizaţia de securitate la incendiu.
Potrivit Legii nr. 33/2016, obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu revine beneficiarului investiţiei ori persoanei fizice sau juridice care finanţează şi realizează investiţii noi sau intervenţii la construcţiile existente. Totuşi, în cazul în care este constatată încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, autorităţile pot decide oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor/amenajărilor fără a mai aştepta obţinerea autorizaţiei amintite.
Până la data obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, răspunderea pentru funcţionarea construcţiilor şi amenajărilor din punct de vedere al asigurării cerinţei de securitate la incendiu revine exclusiv beneficiarilor investiţiilor.
Pentru a intra în vigoare, documentul trebuie adoptat de Guvern şi publicat în Monitorul Oficial.
sursa: avocatnet.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News