Connect with us
Advertisement

Administrație

Proiect: Structură de la Direcția Antifraudă, desființată. Ce se întâmplă cu inspectorii angajați

Publicat

Un proiect de lege aprobat de Guvern prevede desființarea Direcţiei de combatere a fraudelor, structură din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF). Inspectorii din acest compartiment erau transferați la parchetele din țară, ca specialiști.

În expunerea de motive a proiectului ce ajunge în atenția Parlamentului se explică faptul că în cadrul structurii centrale a Direcţiei generale antifraudă fiscală funcţionează, pe lângă structurile de prevenire şi control, Direcţia de combatere a fraudelor, care acordă suport tehnic de specialitate procurorului în efectuarea urmăririi penale în cauzele având ca obiect infracţiuni economico-financiare. În acest scop inspectorii antifraudă din cadrul acestei direcţii sunt detaşaţi în cadrul parchetelor, în condiţiile legii, pe posturi de specialişti.

Potrivit legislației actuale, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, inspectorii antifraudă din cadrul Direcţiei de combatere a fraudelor efectuează, din dispoziţia procurorului:

– constatări tehnico-ştiinţifice, care constituie mijloace de probă, în condiţiile legii;

 – investigaţii financiare în vederea indisponibilizării de bunuri;

 – orice alte verificări în materie fiscală dispuse de procuror.

Prin proiectul menționat se propune desființarea Direcției de combatere a fraudelor care, potrivit OUG nr. 74/2013, funcționa doar în vederea detașării inspectorilor antifraudă la parchete. Prin urmare, în condițiile în care se optează pentru trecerea inspectorilor antifraudă pe posturi de specialiști la parchete, nu se mai justifică menținerea acestei structure, se arată în expunerea de motive.

Posturile din cadrul Direcției de combatere a fraudelor astfel desființată vor rămâne la Agenția Națională de Administrare Fiscală, respectiv în cadrul Direcției generale antifraudă fiscală, urmând ca această structură să le utilizeze, în funcție de nevoile proprii, pentru eficientizarea fazei administrative de prevenire și combatere a fraudelor în domeniul fiscal și vamal, mai scrie în document.

Persoanele care ocupau funcția de inspector antifraudă în Direcția desființată vor fi preluate de parchete pe posturi de specialist.

Aceste prevederi sunt necesare, având în vedere că în Legea nr. 304/2004 s-a prevăzut doar înființarea posturilor de specialist în cadrul parchetelor, fără a se preciza atribuțiile și statutul acestora.

”Legea prevede expres modalitatea de încadrare a inspectorilor antifraudă în cadrul parchetelor, acestea neavând în schemă posturi proprii de inspectori antifraudă, ci doar de specialiști, inspectorii funcționând în cadrul parchetelor exclusiv prin detașare de la Direcția de combatere a fraudelor. Această situație atipică – detașarea reprezentând o excepție pentru ocuparea unor posturi, când există o nevoie temporară a autorității, iar nu principala (sau chiar singura) modalitate de ocupare a posturilor –  a determinat o situație incertă a statutului acestui personal după expirarea termenelor pentru care s-au dispus detașările. Inspectorii detașați pe posturi de specialiști, ca de altfel toți specialiștii din cadrul Ministerului Public, au un rol important în sprijinirea procurorilor pentru instrumentarea cauzelor complexe în materia criminalității economico-financiare, contribuția lor fiind esențială pentru clarificarea unor aspecte tehnice în activitatea de urmărire penală. Din acest motiv, este necesară clarificarea la nivel legal a statutului lor profesional și mai ales instituirea unor prevederi care să garanteze stabilitatea acestora pe funcții în cadrul parchetelor”, potrivit documentației proiectului.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 389 din 29 iunie 2013, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

Alineatele (3) și (4) ale articolului 3 se abrogă.

Alineatul (9) al articolului 4 se modifică și va avea următorul cuprins:

”(9) În cazul neîndeplinirii condiţiilor prevăzute la alin. (7) lit. b) şi c), inspectorii antifraudă şi inspectorii şefi antifraudă din cadrul Direcţiei generale antifraudă fiscală, cu excepţia inspectorului general antifraudă şi a inspectorilor generali adjuncţi antifraudă, sunt eliberați din funcție”.

Alineatele (10)-(15) ale articolului 4 se abrogă.

Art. II – La data intrării în vigoare a prezentei legi, Direcția de combatere a fraudelor din cadrul Direcției generale antifraudă fiscală se desființează, posturile din cadrul acesteia fiind preluate în cadrul celorlalte structuri ale Direcției generale antifraudă fiscală.

(2) Persoanele care ocupă funcția de inspector antifraudă din cadrul Direcției de combatere a fraudelor la data intrării în vigoare a prezentei legi se transferă în cadrul parchetelor pe posturi de specialiști prevăzute la art. 116 alin. (5)-(7) și art. 1201 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Art. III – (1) Specialiștii din cadrul parchetelor prevăzuți la art. 116 alin. (5)-(7) și art. 1201 din Legea nr. 304/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare își desfășoară activitatea sub directa conducere, supraveghere și control nemijlocit al procurorilor din cadrul parchetelor, efectuând constatări tehnico-științifice, în condițiile legii, precum și orice alte verificări în domeniu dispuse de procuror.

(2) Numirea în funcție a specialiștilor din cadrul parchetelor, cu excepția Direcției Naționale Anticorupție și a  Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, se faceprin ordin al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în urma unui concurs.

(3) Specialiștii prevăzuți la alin. (1) au calitatea de funcționar public al căror statut este reglementat de Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, republicată, cu modificările și completările ulterioare, beneficiind de drepturile și obligațiile prevăzute de lege pentru funcționarii publici.

(4) Specialiștii prevăzuți la alin. (1) beneficiază de drepturile salariale prevăzute de lege pentru această categorie de personal.Funcționarilor publici care ocupă funcții publice specifice de specialist în cadrul parchetelor li se consideră vechime în specialitatea studiilor absolvite și perioada în care și-au desfășurat sau își desfășoară activitatea în cadrul parchetelor.

surse: just.ro, avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement