Connect with us
Advertisement

Actualitate

Proiecte ale Ministerului Mediului: Exportul de lemn, suspendat până la 31 august. Instituirea unei licențe specifice de supraveghere

pol

Publicat

tir lemn politieExportul de materiale lemnoase, sub formă de buşteni, cherestea şi lemn de foc, vor fi suspendate până la 31 august, potrivit unui proiect de Ordonaţă de Guvern lansat în dezbatere publică, sâmbătă, pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP). De asemenea, exporturile intra-comunitare de materiale lemnoase vor trebui însoțite de o licență de supraveghere în scop statistic, se arată într-un alt proiect al MMAP.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat în dezbatere publică, sâmbătă, două proiecte de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, care vizează reglementări mai stricte în ceea ce priveşte exporturile de material lemnos, precum şi suspendarea temporară a acestora.

Cele două proiecte de act normativ au fost elaborate „având în vedere amploarea tăierilor ilegale de pădure din ultimii 10 ani, efectele acestora asupra sănătăţii şi siguranţei cetăţenilor, precum şi impactul asupra mediului”.

Potrivit notei de fundamentare a uneia dintre ordonanţe, „prezentul proiect de act normativ are ca obiect de reglementare suspendarea exportului de materiale lemnoase, sub formă de buşteni, cherestea şi lemn de foc, încadrat la poziţiile tarifare 4401, 4403 şi 4407, până la data de 31 august 2015”.

„În vederea monitorizării exporturilor și a livrărilor intra-comunitare de materiale lemnoase, sub formă de bușteni, cherestele și lemn de foc încadrate la pozițiile tarifare 4401, 4403 și 4407 și care sunt condiționate de prezentarea avizului de însoțire a materialelor lemnoase, se instituie licența de supraveghere în scop statistic. În termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe, orice operațiune de export și livrare intra-comunitară trebuie să fie însoțită de Licență”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Potrivit documentului, licența se va emite pe fiecare operațiune de export sau de livrare intra-comunitară și va conține elemente de identificare a emitentului, solicitantului, proveniența, încadrarea tarifară, sortiment de material lemnos, specie, cantitate exprimată în metri cubi, prețul de vânzare, destinația, modalitatea de transport în afara țării și biroul vamal prin care se face exportul sau punctul de trecere al frontierei României în cazul livrărilor intra-comunitare.

„Procedura de emitere, documentația aferentă, atribuțiile autorităților implicate în procesul de licențiere a materialelor lemnoase care fac obiectul prezentei ordonanțe de urgență și modelul licenței se aprobă prin ordin comun al Institutului Național de Statistică, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerului Finanțelor Publice în termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”, se mai arată în document.

Licența va fi emisă de către Institutul Național de Statistică, cu avizul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului, pentru operațiunile de export și livrările intra-comunitare.

Constatarea și controlul îndeplinirii condițiilor instituite de prezentul act normativ se realizează de către personalul împuternicit al Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Administrației și Internelor și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, se mai arată în documentul citat.

sursa: agerpres.ro, gândul.info

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. toma

    duminică, 17.05.2015 at 10:11

    O MARE PORCARIE. Pina la 31 August nu se termina de incarcat pe vapor, nici lemnul depozitat in portul Constanta. Aceasta Hotarire / Lege pare mai degraba, facuta sa-i ajute pe cei ce nu mai au spatii de depozitare a lemnului, decit sa descurajeze pe cei ce taie si exporta. Propun o lege care sa spuna clar, ca taierea lemnului se face doar de catre firme de stat, lemnul tras la marginea padurii, unde sa se organizeze licitatii, la care sa paticipe cei interesati. Nici un utilaj de transport, nici o drujba particulara in padure. Iar firmele sau persoanele care au taiat ilegal, sa fie obligate, sa impadureasca suprafetele defrisate pe cheltuiala proprie. Altfel totul va fi o frectie la un picior de….lemn.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement