Connect with us
Publicitate

Actualitate

Proiectul Legii Uceniciei, prezentat de şefa ANOFM, Rodica Andronescu: 300 de lei lunar de la stat pentru angajator, pentru calificarea salariatului

Publicat

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă îşi menţine obiectivele generale de a creşte ocuparea forţei de muncă prin consiliere, mediere, facilitarea relaţiei dintre persoana care îşi caută un loc de muncă şi angajator, prin orientare spre centre de formare sau reconversie profesională, în funcţie de nivelurile de studiu. La începutul acestui an, ANOFM şi AJOFM Alba vin în faţa cetăţenilor cu o serie de proiecte noi de pentru îndeplinirea acestor obiective. Preşedintele ANOFM, Rodica Elvira Andronescu, prezentă, vineri, în conferinţă de presă, a vorbit despre campania ANOFM de informare a potenţialilor beneficiari cu privire la Legea Uceniciei, un proiect al lunilor ianuarie-februarie 2011.

Legea se adresează persoanelor cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani (însă cu acordul părinţilor sau al tutorilor legali, de aceasta pot profita şi tineri de 15 ani). Aceasta oferă tinerilor posibilitatea de a se califica în domeniul în care lucrează şi de a obţine un atestat profesional, la standarde europene şi cu termen de valabilitate nelimitat, de la un centru de evaluare a competenţelor sale.

Legea Uceniciei prevede ca angajatorul să nu mai fie nevoit să aibă calificarea necesară de a forma profesional un ucenic, ci acesta va trebui să desemneze o persoană care să coordoneze ucenicia la locul de muncă. Între angajator şi angajat se va încheia un contract de ucenicie, pe durata a 1, 2 sau 3 ani, în funcţie de nivelul de calificare. În finalul acestei perioade, angajatorul are obligaţia de a organiza o evaluare a competenţelor dobândite de ucenicul său, la un centru de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale şi de a suporta costurile acesteia.

Contractul de ucenicie la locul de muncă este unul în temeiul căruia o persoană fizică, ucenicul, se obligă să se pregătească profesional şi să muncească pentru şi sub autoritatea angajatorului şi conţine clauze cu privire la calificarea pe care urmează să o dobândească ucenicul.

Angajatorul va primi, din bugetul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, o sumă de 300 lei pe lună pentru fiecare ucenic, însă, în cazul în care una dintre părţi nu respectă prevederile contractului de ucenicie, angajatorul trebuie să restituie suma primită.

Legea Uceniciei va fi finalizată pe data de 10 februarie 2012.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate