Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Proiectul PANTHEON 3D, inițiat de Muzeul Unirii din Alba Iulia, câștigător în cadrul ISTER International Best Practices Awards

Publicat

Proiectul PANTHEON 3D, inițiat de Muzeul Național al Unirii Alba Iulia în anul 2018, a fost declarat câștigător al premiului de bune practici pentru Promovarea și Valorificarea Patrimoniului de Epocă Romană în cadrul ISTER International Best Practices (IBP) Awards, competiție organizată de programul european ISTER (Connecting Historical Danube Regions Roman routes). 

Ceremonia decernării premiului a avut loc la Aalen (Germania) în data de 23 februarie 2022.

Proiectul cultural multianual PANTHEON 3D a beneficiat de cofinanțare AFCN, fiind implementat de Muzeul Național al Unirii în perioada 2018-2019. Au fost scanate 3D peste 200 de piese din colecția de artă romană reprezentând divinități, au fost organizate patru evenimente expoziționale și publicate volume tematice, dar mai ales a fost realizată o colecție virtuală a muzeului: https://sketchfab.com/MNUAI

„Inițiativa noastră nu a fost lipsită de îngrijorarea la gândul unor eventuale situaţii critice. Din nefericire, experienţele negative prin care a trecut patrimoniul cultural și trece chiar în aceste zile în zonele de conflict din Ucraina, arată că muzeele și siturile arheologice nu sunt încă spaţii complet sigure pentru păstrarea memoriei materiale a umanităţii. Documentarea digitală 3D a patrimoniului cultural material este extrem de importantă mai ales în cadrul măsurilor urgente de protecție, recuperare și restaurare a patrimoniului cultural în zonele de risc sau în contextul unor catastrofe, precum incendiile și războaiele.

Succesul proiectului PANTHEON 3D este meritul unei întregi echipe de arheologi, restauratori și conservatori: Anca Timofan (coordonator de proiect), Călin Șuteu, Ilie Lascu, Radu Ion Ota, George Bounegru, Cătălin Pavel, Radu Ciobanu, Dan Anghel, Alexandru Știrban, Dana Zudor, Druță Monica, Goșa Adina.

Mulțumiri tuturor celor care ne-au susținut!”, au trasmis reprezentanții muzeului.

ISTER reunește parteneri din mai multe state europene fiind axat pe redescoperirea și revitalizarea rețelei antice de drumuri romane de-a lungul Dunării ca motor cheie în promovarea dezvoltării teritoriale bazată pe valorificarea patrimoniului cultural și natural, în special rutele romane. În România, acțiunile proiectului sunt derulate de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca și de Primăria Alba Iulia.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate