Actualitate
Propuneri de modificare a Codului Penal. Măsuri preventive dispuse de procurori și completări ale textelor de lege
Codul Penal ar putea fi modificat de către Guvern, după mai multe decizii ale Curţii Constituţionale, dar şi ale Directivelor Europene în materie, din ultimele luni. Executivul propune, într-un proiect de lege, peste 130 de completări şi modificări ale textelor de lege care incriminează agresiunile asupra minorilor, pornografia infantilă, dar şi măsurile preventive dispuse de procurori în cazul unor cauţiuni, măsuri de supraveghere tehnică.
Printre propunerile detaliate în proiectul privind aprobarea OUG nr. 18/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru completarea art.31 alin.(1) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, se numără faptul că procurorul poate solicita de la bănci datele financiare ale unei persoane, fără mandatul emis de un judecător, ca până acum. Deși proiectul are avizul CSM al Consiliului Legislativ, modificarea este contestată de către ONG-uri și de către unii avocați.
„Procurorul poate solicita unei instituţii de credit sau oricărei alte instituţii care deţine date privind situaţia financiară a unei persoane comunicarea datelor privind existenţa şi conţinutul conturilor unei persoane, în cazul în care există indicii temeinice cu privire la săvârşirea unei infracţiuni şi există temeiuri pentru a se crede că datele solicitate constituie probe”, prevede proiectul.
Citește și Abuzuri în noul de Cod de Procedură Penală: Procurorul poate cere de la bănci datele financiare ale unei persoane, fără aprobarea judecătorului
O altă modificare se referă la dreptul procurorului de a revoca o hotărâre judecătorească, în cazul controlului judiciar şi al controlului judiciar pe cauţiune. De asemenea, se abrogă alineatului 1 din art. 228, care prevedea că după arestare, inculpatului i se aduc la cunoştinţă, de îndată, în limba pe care o înţelege, motivele pentru care s-a dispus măsura şi ce căi de atac mai are.
Societatea civilă contestă acest modificăr, susținând că nicio directivă UE sau decizie CCR nu ar stipula asemenea schimbări în lege.
Guvernul mai susţine modificarea unor proceduri în cazul acordului de recunoaştere a vinovăţiei, astfel încât acesta să prevadă şi felul şi cuantumul pedepsei, precum şi forma de executare a acesteia sau soluţia de renunţare a aplicării pedepsei.
Pedepsele cresc, conform proiectului legislativ, şi dacă se infectează, intenţionat, sursele de apă.
„Infectarea prin orice mijloace a surselor sau reţelelor de apă, dacă apa devinde dăunătoare sănătăţii oamenilor, animlelor sau plantelor, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani”, se precizează în document.
Reprezentanţii Guvernului modifică şi articolul 139, referitor la supravegherea tehnică a inculpaţilor, astfel încât această măsură să poată fi dispusă în cazul oricărei infracţiuni care este prevăzută a fi pedepsită cu mai mult de 5 ani de închisoare.
Ordonanţa Guvernului a fost depusă, în procedură de urgenţă, la Senat.
sursa: legestart.ro, senat.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News