Actualitate
Propuneri pentru modificarea Legii Pensiilor, în atenţia guvernanţilor. Ce schimbări sunt luate în considerare
Legea pensiilor va fi modificată. Propunerile ce vor intra în atenţia guvernanţilor, săptămâna viitoare, se referă la reducerea vârstei de pensionare, cuantumul acesteia şi depunerea dosarelor.
Printre modificările propuse la legea pensiilor se regăsesc următoarele:
– reducerea vârstei de pensionare pentru femei, cu doi ani, pentru fiecare copil născut
– reducerea vârstei de pensionare la 60 de ani
– cuantumul pensiei, 45% din salariul mediu brut
– dosarele de pensionare, la primărie
– jumătate din pensie pentru soţul supravieţuitor; acesta va primi sprijin financiar pentru minorii rămaşi în îngrijire
– indice de corecţie pentru toţi pensionarii
– cont individual de acumulare a veniturilor
Reamintim că valoarea punctului de pensie a crescut cu aproape 30 de lei faţă de anul 2013. Este de 790,7 lei, comparativ cu 762,1 lei, cât a fost anul trecut. Creşterea ia în calcul 3,33% rata medie anuala a inflaţiei şi 0,43% care reprezintă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut. Indicele de corecţie acordat persoanelor care şi-au deschis drepturile de pensie începând cu data de 1 ianuarie 2014 este de 1,07.
Citește și Cum se calculează PUNCTAJUL pentru PENSIE: Câţi bani primeşti de la stat dacă decizi să te pensionezi în 2014
În ceea ce priveşte ajutorul pentru însoţitor, acesta se calculează ca 80% din valoarea unui punct de pensie. Cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate este de 633 de lei.
Legea nr. 380/2013 stabileşte că, în vederea reducerii vârstelor de pensionare, perioadele de vechime în muncă realizate în grupa a II-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite.
Vârsta standard de pensionare se va reduce pentru persoanele care au lucrat în grupa I de muncă, după cum se arată în Legea 380/2013, în vigoare din 2 ianuarie 2014. Cei care au lucrat în grupa I de muncă înainte de 1 aprilie 2001 vor beneficia de o reducere de trei ani la vârsta de pensionare pentru fiecare şapte ani munciţi în condiţii speciale.
Astfel, conform reglementărilor, pentru un stagiu de cotizare realizat în grupa I de muncă de 6 ani, vârsta standard de pensionare se reduce cu 3 ani. De asemenea, pentru 18 ani de muncă, scăderea va fi de 8 ani, în timp ce pentru 26 de ani şi peste 26 de ani de muncă, vârsta standard de pensionare scade cu 13 ani.
Reglementările nu se aplică retroactiv.
surse: rtv.net, realitatea.net
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
toma
sâmbătă, 03.05.2014 at 18:25
Cei care au lucrat in Gr 1 munca, 6 ani sau mai mult, beneficiaza de o reducere, de 6 luni la fiecare an muncit.
Baiul e ca cei sub 6 ani NU beneficiaza de nimic. La fel cei ce au Gr 2, ramin pe legea lui boc si nu li se recunoaste o reducere de 3 luni / an muncit in conditiile Gr 2, ci mai putin. totul fiind determinat de un tabel, realizat, fara de nici o logica.
O modificare importanta, esentiala, ar fi scoaterea Casei de Pensii de sub autoritatea politicului, deci o Casa autonoma, in care statul ar avea drept, numai, de control.
Eliminarea tuturor celor ce nu au contribuit, direct, la fondul de pensii, militari, politisti, justitie, CAP, etc. de la tita Casei si stabilirea ,pt ei de fonduri separate , din bugetul de stat. Numai atunci se vor vedea, cu adevarat, cine ,,impovareaza,, bugetul de pensii. La fel si cu ajutorul social, pleasca politicului pt. votantul habarnist.
Doar atunci, si numai atunci, pensionarii, vor beneficia de rodul muncii lor, o pensie indestulata si o batrinete, cit de cit, linistita.
cris
luni, 03.11.2014 at 13:43
o lege de tot rahatul un om cu 36 de ani si 6 luni de munca si plus 7 ani grupa 1 si 12 ani grupa 2 plus sporuri de noapte nu poate iesi la pensie avand 57 de ani ,legile sunt de rahat pentru ca saracii oameni nu pot primii ceea ce li se cuvine faceti cum faceti sa va fie tot voua bine in 3 4 ani o sa dati legea ca sa se dea pensia inainte de moarte cu 3 ani sau ceva de genu ,o intrebare am UNDE VA ESTE MINTEA? sau poate nici nu aveti asa ceva traim intr_o tara de rasul lumi
Mihaela Borgia
vineri, 06.02.2015 at 22:11
De ce nu stabiliti un coeficient fix pentru punctul de pensie si, mai ales, de ce nu il aplicati. Ati tot dat rectificari ale coeficientilor din 2011 încoace, dar la cei care au iesit la pensie in 2010, in 2009 v-ati gandit? De ce faceti aceasta discriminare? Daca vreti sa faceti reparatii morale si nu numai de ce nu majorati punctul de pensie si de ce nu il reactualizati la valoarea care ar fi trebuit s-o aiba in prezent? In rest, halal lege a pensiilor, mai stramba nici ca se putea! De ce o mai numiti „unitara” când aveti tot felul de pensii speciale, ocupationale, cum este unitara. Lor de ce li se dau bani in plus de la buget, celor speciali si foarte „ocupationali”, noi nu meritam, ca si noi, si profgesorii si medicii etc. am contribuit in viata noastra profesionala la constructia acestei tarisoare, de care va bateti toti joc, jefuind-o?!