Eveniment
Protest: Curtea de Apel Alba Iulia și o parte din instanțele subordonate vor judeca doar cauzele urgente. Motivul deciziei
Magistrații Curții de Apel Alba Iulia au decis joi amânarea judecării cauzelor aflate pe rolul instanței. Vor fi judecate doar cele cu caracter urgent. Decizii similare au luat și alte instanțe din Alba.
”În Adunarea Generală de astăzi, 14 decembrie 2023, judecătorii Curții de Apel Alba Iulia au hotărât următoarele:
- adoptarea unei forme de protest constând în amânarea cauzelor aflate pe rolul instanței, cu excepția cauzelor care au caracter urgent
- începând de astăzi, 14 decembrie 2023, și până la adoptarea unei soluții legislative care să respecte independenţa justiţiei, statutulconstituțional al magistraților şi principiul separaţiei puterilor în stat.
- susținerea poziției exprimate de Consiliul Superior al Magistraturii prin adresa nr.23701/14.12.2023
- solicită preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii sesizarea Curții Constituţionale a României cu soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională între autoritatea executivă şi autoritatea judecătorească, în contextul adoptării actului normative menţionat, şi aderarea la Scrisoarea deschisă a preşedinţilor curţilor de apel.
- susținerea protestului personalului auxiliar de specialitate din cadrul Curții de Apel Alba Iulia, declanșat de către Sindicatul Național al Grefei Judiciare DICASTERIAL
- ca urmare a nemulțumirilor privind nerespectarea hotărârilor judecătorești privind drepturile salariale și a sumelor restante din hotărâri judecătorești și acte administrative scadente în anul 2023”.
Motivul deciziei
Decizia a fost urmarea demersului legislativ cuprins în proiectul Ordonanţei privind unele măsuri bugetare în domeniul cheltuielilor publice aflată în dezbatere publică în data de 13 decembrie 2023. Art. VIII din acest act normativ este destinat exclusiv personalului din sistemul justiției, a comunicat Curtea de Apel.
”Măsurile propuse subminează grav puterea judecătorească, prin încălcarea autorității de lucru judecat și neasigurarea bugetului pentru plata integrală a salariilor personalului din justiție, având un caracter dublu discriminatoriu.
De asemenea, s-a avut în vedere faptul că demersurile și poziția exprimată anterior de întreg sistemul judiciar,
- prin care s-a solicitat celorlalte puteri ale statului să respecte statutul constituţional al judecătorilor
- să îşi asume principiile stabilităţii şi previzibilităţii acestui statut și să respecte principiul cooperării loiale între puterile statului,
au fost complet ignorate”, mai precizează sursa citată.
Suspendarea activității de judecată la Judecătoria Aiud
”Prin Hotărârea Nr. 7/2023 a Adunării generale a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Aiud întrunită la data de 14.12.2023, s-a hotărât suspendarea activităţii de judecată, începând cu data de 15 decembrie 2023, pe termen nedeterminat” a anunțat Judecătoria Aiud.
Cauzele aflate pe rolul Judecătoriei Aiud vor fi amânate, cu excepţia celor urgente
Pe perioada desfăşurării protestului, judecătorii din cadrul Judecătoriei Aiud nu vor participa în cadrul Birourilor Electorale la alegerile ce se vor desfăşura în cursul anului 2024.
Judecătorii au hotărât aderarea la scrisoarea deschisă a preşedinţilor Curţilor de Apel şi susţinerea punctului de vedere exprimat de către Consiliului Superior al Magistraturii în data de 14.12.2023.
”La adoptarea acestei hotărâri s-a avut în vedere proiectul Ordonanţei privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pusă în dezbatere pe site-ul Ministerului Finanţelor în data de 13 decembrie 2023.
Amânarea plăţii creanţelor recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive pentru o perioadă foarte îndelungată, prin voinţa unilaterală a debitorului, la care se adaugă şi neacordarea dobânzilor legale şi a actualizării integrale, afectează grav autoritatea de lucru judecat şi reprezintă o imixtiune nepermisă a puterii executive în dreptul de proprietate al creditorului.
În concret, potrivit propunerii de reglementare, se poate ajunge la
- executarea integrală a creanţei într-un termen de până la 12 ani (5 ani eşalonarea iniţială la care se adaugă cei 7 ani prevăzuţi de art. VIII din proiect)
- ceea ce conduce la o durată excesivă de executare a obligaţiei ce revine Statului Român de aducere la îndeplinire a dispoziţiilor titlurilor executorii.
S-a constatat necesitatea unei intervenţii ferme care să determine autoritatea executivă să reevalueze un astfel de demers, astfel încât principiile fundamentale ale statului de drept să fie respectate.
Activitatea de judecată urmează a fi reluată prin hotărâre a Adunării Generale a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Aiud, la momentul adoptării unei soluţii rezonabile faţă de problemele semnalate” – au anunțat reprezentanții Judecătoriei Aiud.
O decizie similară a luat Tribunalul Alba.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News