Administrație
PUZ-ul pentru Monumentul de la Alba Iulia, în dezbatere publică. Cum va arăta Axul Marii Uniri
Primaria Municipiului Alba Iulia anunță începutul dezbaterilor publice cu privire la Planul Urbanistic Zonal – Ansamblul Memorial al Marii Uniri, Alba Iulia, Parcul Unirii. Potrivit reprezentanților instituției, documentația este în etapa de promovare spre aprobare.
Inițiată de Primăria Municipiului Alba Iulia, documentatia de urbanism, prezentată spre informare și consultare publică, reglementează cadrul urban de amplasare și conformare a Monumentul Marii Uniri într-un ansamblu memorial.
Într-un comunicat, Primăria Alba Iulia anunță că documentatia propune materializarea axului Marii Uniri format din Catedrala Arhiepiscopală a Încoronării, Podul Marii Uniri (care reface accesul în axul catedralei și îl întregește), axul Parcului Unirii care susține amplasamentul Monumentul Marii Uniri cu realizarea unei piațete ce va permite desfăsurarea unor ceremonii, fântâna arteziană, pietonalul bulevardul Transilvaniei si biserica cu hram Pogorârea Sfântului Duh.
”Realizarea ANSAMBLULUI MEMORIAL AL MARII UNIRI la Alba Iulia este cu atât mai necesar, în perspectiva Centenarului Unirii din 1918, cu cât cinstirea memoriei înaintașilor si eroilor noştri care au luptat pentru Unirea cea Mare, act istoric de importanță naţională, este o datorie de onoare.
Iniţiativa realizării monumentului la Alba Iulia datează din 1993, când in cadrul programului iniţiat de Ministerul Culturii, in colaborare cu Ministerul Lucrărilor Publice si Amenajarea Teritoriului, Prefectura Judeţului Alba, Consiliul Judeţean Alba si Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia, a organizat concursul naţional de creaţie pentru ridicarea Monumentului Unităţii Naţionale. Acesta s-a finalizat prin desemnarea ca şi câştigătoare a machetei prezentate de sculptorul Mihai Buculei.
Ulterior, proiectul sculptorului Mihai Buculei a primit AVIZAT FAVORABIL pentru schiţa de idee privind realizarea si amplasarea în Municipiul Alba Iulia a lucrării de artă plastică monumentală “Monumentul Marii Uniri” în şedinţa Comisiei Naţionale de For Public din data de 14.04.2009. Până în 2012, realizarea monumentului a fost amânată in nenumerate rânduri.
În anul 2012 au fost reluate demersurile pentru edificarea “Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918” la Alba Iulia la solicitarea Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria” împreună cu Filiala Cultul Eroilor Judeţul Alba, Fundatia 1 Decembrie 1918, Asociatia Cultural Patriotică Avram Iancu si Uniunea Arhitectilor din Romania – Filiala Alba, ocazie cu care a fost întocmită, de firma de proiectare B.P.Străjan, documentatia de urbanism ce reglementează cadrul urban și conceptul de ansamblu.
Reglementările, în forma prezentată, au fost avizate de Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia in octombrie 2012 si de Ministrul Culturii si Identitătii Nationale, minister care si-a dat avizul si pentru realizarea Monumentului Marii Uniri.
Planșa de reglementări urbanistice poate fi consultată pe site-ul si la afisierul Primăriei Municipiului Alba Iulia” se arată în comunicatul de presă al Primăriei Municipiului Alba Iulia.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Sica
vineri, 24.11.2017 at 11:10
1.”în perspectiva Ventenarului Unirii”
2. Vad ca initiativa a fost reluata de toate asociatiile patriotarde. Daca tot vor sa lase ceva in urma, puteau sa faca ceva frumos.
3. Plateste Facebook ridicarea monumentului. De ce naiba arata asa?
4. Care este legatura intre religie si unire? De ce este un anasamblu de cruci noua simbolistica adoptata? Este incercarea BOR de a-si mai trage un merit nejustificat?
5.