Eveniment
”Rabla 2021” va putea fi accesat și de către cei care nu au o mașină de casat. Noile prevederi ale programului
Oricine își dorește să primească prima de la stat accesibilă prin programul Rabla, poate beneficia de ea indiferent dacă deține sau nu o mașină veche.
Asta prevede proiectul privind Programul Rabla, care este în dezbatere publică. Mai mult, atât persoanele fizice cât și cele juridice pot ceda dreptul de a folosi o primă de casare.
Anul 2021 vine cu o serie de modificări ale Programului Rabla Clasic, a anunțat ministrul Mediului, Tánczos Barna.
Noutățile, spune acesta, îi vor bucura atât pe cumpăratorii de mașini dar și pe dealerii auto, care le vând, a spus ministrul, potrivit Agerpres.
Cea mai importantă modificare se referă la renunțarea la obligativitatea ca persoanele care vor accesa programul, să aibă o mașină veche de casat.
Asta înseamnă ca oricine își dorește să primească prima de la stat accesibilă prin programul Rabla, poate beneficia de ea indiferent dacă deține sau nu o mașină veche.
„Acest lucru se întâmplă și în trecut, dar prin efortul dealerilor auto care făceau rost de mașini vechi pe care le casau în numele cumpărătorilor. Această posibilitate de accesare a programului Rabla a funcționat o mică perioadă de timp, deoarece ulterior a fost impusă obligația ca persoanele juridice sa fie proprietarii mașinilor date la casat”, a precizat Tánczos Barna.
Proiectul publicat de Ministerul Mediului, și care este în dezbatere publică, prevede ca începand cu 2021, atât persoanele fizice cât și cele juridice, inclusiv școlile, instituțiile publice sau organizațiile neguvernamentale, pot ceda dreptul de a folosi o primă de casare.
Asta înseamnă că, din momentul în care măsurile prevăzute în noul ordin vor fi aprobate, transferul primelor de casare se va putea face între toate tipurile de persoane fizice sau juridice.
Concret, dacă veți dori să achizitionați o mașină prin noul program rabla și nu detineți o mașină veche, puteți găsi chiar dumneavoasrtă pe cineva care să va cedeze prima de casare. Și dealerul auto poată să ofere această posibilitate.
Conform proiectului aflat in dezbatere publica, Ghidul de finanțare al Programului Rabla va include câteva modificări, printre care și înlocuirea termenului de ”proprietar” aferent persoanelor juridice, cu ”solicitant”. În plus, întregul proces de acordare a primei de casare se dorește a fi simplificat prin eliminarea unor documente care în prezent sunt obligatorii.
„Astfel, sperăm ca se va renunța la declarația pe propria răspundere autentificată la notar. Aceasta va fi înlocuită cu o simplă mențiune inclusă în nota de înscriere ce va trebui semnată doar de beneficiar, fără a fi nevoie de autentificarea notarială”, a mai anunțat ministrul Mediului.
O altă modificare care ar putea fi implementată este eliminarea certificatului de atestare fiscală necesar pentru persoanele juridice, atunci când mașina uzată nu este înregistrată la sediul social al acestuia.
Programul Rabla este o inițiativă lansată 2005 de Administrația pentru Mediu. Scopul este reînnoirea parcului auto național, prin scoaterea din circulație a mașinilor vechi, poluante, și încurajarea de achiziționare de mașini noi, cu tehnologii performante și mai puțin poluante.
Sursa: Agerpres
Foto: Arhivă
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Nicolae
luni, 15.02.2021 at 12:53
Bine că se renunță la ,,Prima casă”, la programul de instalare a panourilor fotovoltaice și se preocupă de creșterea poluării prin mărirea parcului auto.
Pute pământul de autovehicule, dar ne văităm că nu sânt locuri de parcare și că poluarea aerului este la maxim!