Connect with us

Eveniment

Radiografia unui eșec judiciar la Alba Iulia: Polițist condamnat pentru viol pe baza unor elemente dintr-un vis, achitat la Curte

Publicat

O sentință de opt ani cu executare pentru viol, dată unui polițist, a fost anulată de magistrații Curții de Apel Alba Iulia, bărbatul fiind achitat definitiv.

La prima vedere ar părea un caz scandalos, însă în realitate ar putea fi vorba despre o mare eroare judiciară făcută de justiția din Alba, dar și una foarte mare și pentru România.

Sentință judecătorului de la instanța de fond s-a bazat în mare parte pe probe indirecte și mai mult de atât, pe un vis. Un vis al victimei povestit mamei și apoi psihologilor, au precizat pentru alba24.ro surse judiciare. Judecătorul avea un an experiență în magistratură, la momentul deciziei. 

Cazul a fost unul mediatizat și a stârnit emoție și indignare în Alba Iulia, prin gravitatea acuzațiilor. Acesta este contextul în care s-a judecat procesul la prima instanță. De asemenea, este posibil ca judecătorul să fi pus pe primul plan interesul copilului și să fi luat decizia în acest sens.

De asemenea și unul dintre avocații polițistului a precizat pentru clujust.ro, că acuzațiile au pornit după ce victima ar fi povestit un vis.

Ce a spus avocatul bărbatului

”În apel s-au administrat din nou probe, a fost reaudiată mama minorului și expertul psiholog care a întocmit raportul în baza căruia a fost condamnat în primă instanță. Expertiza și acuzațiile au pornit de la faptul că copilul a zis că a visat ceva. Concluzia este că a fost doar un vis, iar acuzarea nu e susținută de probe”, a declarat avocatul Laszlo Traian pentru clujust.ro.

La opt zile de la decizia în primă instanță, magistratul de caz s-a transferat de la Alba Iulia, la Oradea și din judecător a devenit procuror.

Este vorba despre cazul polițistului de la Serviciul Pașapoarte Alba care a fost arestat preventiv, acuzat, judecat, condamnat în primă instanță pentru viol, iar apoi achitat, victima în dosar fiind copilul său de cinci ani.

La mai bine de trei ani de la momentul publicării primelor informații în media, magistrații Curții de Apel Alba Iulia au fost nevoiți să facă ordine într-un dosar atât de rar, încât cei din sistemul juridic spun că va ajunge studiu de caz.

Anchetă pornită în urma unui vis povestit

Pentru a înțelege mai bine ce s-a întâmplat trebuie plecat de la starea de fapt. Însă, informațiile din caz nu sunt publice, fiind implicat un minor. Polițistul nu a dorit să vorbească cu reporterii alba24.ro, pentru a detalia ce s-a întâmplat.

De asemenea o parte dintre informații sunt obținute pe surse de reporterii ziarului.

Totul a început undeva în vara anului 2021. Între părinți ar fi existat neînțelegeri, iar copilul în vârstă de 5 ani petrecea aproape tot timpul cu mama, au precizat pentru alba24.ro surse judiciare.

La un moment dat, copilul i-ar fi povestit mamei un vis, un în care acesta ar fi avut mai multe interacțiuni alături de tatăl său. Atunci mama ar fi luat deciza de a nu îl mai lăsa pe tată de a se apropia de copil, au mai precizat sursele pentru reporterii alba24.ro.

Atunci bărbatul a luat decizia de a intenta un divorț. Automat în timpul procesului de divorț, copilul a fost consultat de un psiholog, iar în urma consultului acesta ar fi tras concluzia că ceva s-ar fi întâmplat între tată și minor, au mai precizat sursele.

Judecătorul de civil a sesizat procurorii

Drept urmare judecătorul de civil a sesizat procurorii. Sesizarea a ajuns la procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, condus atunci de procurorul Adrian Cabulea.

Procurorii au adunat probe, au audiat martori și au realizat percheziții, iar în data de 24 martie 2022, l-au arestat preventiv pentru 30 de zile. Din câte se pare, procurorii au avut în mare parte probe indirecte, declarații ale mamei, bunicii, polițistului, psihologului și audierea minorului.

Anchetatorii aveau doar două opțiuni, fie închideau dosarul, fie îl trimiteau în judecată în speranța că în timpul procesului se vor elucida mai multe elemente. În primul caz ar fi însemnat ca acesta să nu mai ajungă în fața unui complet de judecată. Însă procurorii au ales varianta mai sigură pentru ei și pentru dosar, trimiterea în judecată.

Dosarul la Judecătoria Alba Iulia

O lună mai târziu a fost trimis în judecată, iar dosarul a ajuns în stadiul de cameră preliminară. După cereri de strâmutare, cereri în cameră preliminară, cereri de anulare a unor probe, dosarul a primit undă verde și a ajuns pe masa magistraților Judecătoriei Alba Iulia, instanță de fond.

Dosarul a fost înregistrat pe fondul Judecătoriei Alba Iulia în data de 1 octombrie 2023. Dosarul a trecut prin mai multe mâini de judecător, dar cel care a apucat să îl judece și să dea sentința a fost Alexandru Matache.

În data de 17 mai 2023, președintele României, Klaus Iohannis, semna un decret de numire în funcția de magistrați pentru mai multe persoane. Printre ele se număra și Alexandru Mihai Matache, fost avocat de penal în Cluj Napoca care și-a dorit o carieră în magistratură.

CITEȘTE ȘI: Noi judecători la instanțele din Alba. Lista completă a judecătorilor și procurorilor numiți prin decret de președintele Iohannis

Acesta a fost repartizat la Judecătoria Alba Iulia. Însă la un an distanță de la numirea în funcție, și doar câteva zile de la o decizie în primă instanță, președintele României a semnat un alt decret.

Judecătorul a plecat de la Alba Iulia la Oradea

Pe 7 iunie 2024, ”Matache Alexandru-Florin se eliberează din funcția de judecător la Judecătoria Alba Iulia și se numește în funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea”, se arăta în documentul semnat de Klaus Iohannis.

Mai pe scurt în timpul judecării dosarului, Matache și-a făcut o cerere de transfer de la judecătorie la parchetul din Oradea.

Pe 30 mai 2024, polițistul a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare pentru viol. Decizia a fost motivată în 18 pagini de judecătorul Alexandru Matache.

La opt zile de la decizie, judecătorul se elibera din funcție și pleca la Oradea pentru a deveni procuror.

Dosarul în apel la Curtea de Apel Alba Iulia

Pe toată durata procesului polițistul a fost sub control judiciar. Polițistul a făcut apel, iar dosarul a ajuns pe masa magistraților Curții de Apel Alba Iulia.

Aici completul a fost format din doi magistrați cu vastă experiență în penal. De aemenea a fost un complet de magistrați bărbat-femeie, pentru ca emoțiile să nu intervină în actul de justiție.

Motivarea instanței superioare: 70 de pagini versus 18 pagini

Motivarea completului de la Curtea de Apel Alba Iulia a avut 62 de pagini, în timp ce documentul emis de Judecătoria Alba Iulia, 18 pagini.

Magistrații Curții de Apel Alba Iulia nu au vrut să detalize pe larg motivul pentru care au luat decizia de a-l achita pe bărbat. La mai bine de două săptămâni de la decizia definitivă și după solicitări în scris din partea reporterilor alba24.ro, dar și a unor ziare naționale, aceștia au emis foarte pe scurt un răspuns.

Redăm mai jos răspunsul Curții de Apel Alba Iulia, la solicitarea reporterilor:

Răspunsul Curții de Apel Alba Iulia la decizia de achitare

”Hotărârea judecătorească pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia cuprinde 62 de pagini şi conţine în mare parte date care sunt exceptate de la comunicarea publică pentru că ar putea afecta grav interesele legitime ale părţilor implicate în proces, în special ale părţii vătămate minor atât la data săvârşirii faptelor, cât şi în prezent.

În urma unei analize amănunţite cu privire la conţinutul deciziei penale nr.235/31.03.2025, prin raportare atât la exigențele legale amintite, cât și la interesul public față de această cauză, vă comunicăm mai jos, în extras o parte din considerentele avute în vedere de completul de judecată care sperăm să fie edificatoare pentru înțelegerea soluției de către opinia publică.

Apreciem că aducerea la cunoștința publicului a unor date suplimentare referitoare la prezenta cauză ar aduce un prejudiciu ireparabil interesului superior al minorului care este protejat de lege.

 ”În consecință, Curtea constată că din probele administrate, mai sus redate și avute în vedere de instanța de fond, nu rezultă dincolo de orice îndoială rezonabilă, că inculpatul M. a săvârșit o faptă de natură sexuală față de fiul său minor D., (…) ce s-ar circumscrie infracțiunii de viol prev. de art. 218 alin.1 și alin.3 lit. a, b și c Cpen., această împrejurare fiind mai degrabă dedusă de Parchet şi de instanţa de fond din starea de fapt  (…) nefiind probată în nici un fel că ar fi existat, așa cum am arătat niciun mijloc de probă nu dovedește existența acestor fapte (…), se arată în răspunsul Curții de Apel Alba Iulia.

 

 

Cristian Panu a intrat în echipa alba24.ro în anul 2018. Inițial a acoperit în mare parte teme din zona justiției, însă în timp a început de abordeze o gamă mai largă de subiecte. Scrie despre societate, administrație, dar și despre spectacole de teatru. Redactează știri vezi mai mult ...

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Petru

    vineri, 18.04.2025 at 11:18

    Cu ce medie a terminat dreptul acel judecător ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement