Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Radu Rusu, tânărul care a dat lovitura în SUA cu următorul „Facebook”, ORIGINAR din ALBA IULIA. Ce spune de aplicaţia care face selfieuri 3D

Publicat

radu rusu Radu Rusu, tânărul de 33 ani care, care a fondat în Silicon Valley, o reţea de socializare despre care investitorii spun că este următorul Facebook, este originar din Alba Iulia. Mai precis este vorba despre o aplicaţie de photo sharing 3D care a atras atenția investitorilor, firma pe care o conduce albaiulianul Fyusion, fiind comparată cu giganții Facebook și Google. 

Afacerea pe care a dechis-o în SUA a primit în urmă cu câteva luni o finanţare de 3,5 milioane de dolari. Radu spune că printre cei care au investit sunt mari firme de Venture Capital din Silicon Valley (New Enterprise Associates – NEA), iar o altă firmă este din Japonia (UTEC).

Finanțarea a fost folosită pentru a crea o aplicație de photo sharing 3D, disponibilă pentru iOS și Android, dezvoltată în formatul „surround view”.

Politehnistul, care chiulea de la cursuri şi trăia din plin viaţa de student între sesiuni, vrea să revoluţioneze internetul cu ajutorul aplicaţiei devenite viral peste Ocean.

„Acest format este construit pentru telefoane mobile și tablete în special. Modul de captură este simplu: deschidem o aplicație mobilă și ne mișcăm în jurul obiectului, scenei, etc pe care vrem să o fotografiem.

Software-ul dezvoltat analizează și alege în timp real datele primite de la mai multi senzori, incluzând camera, accelerometrul, giroscopul, magnetometrul și așa mai departe, și creează un ‘surround view’ care tinde să reprezinte spațiul capturat în cel mai compact mod posibil. Deci pentru că nu ne interesează timpul, dacă cineva stă nemișcat pentru jumătate de oră, nimic nu va fi capturat… doar în momentul în care utilizatorul se mișcă datele vor fi interpretate”, a  explicat el.

Radu Rusu mai spune că investitorii „se uită la noi ca la următorul Facebook/ Google pentru că avem capacitatea de a revoluționa internetul, de a-l face mai interactiv, mai ‘tridimensional’, mai bogat în informații și în emoțiile pe care o reprezentare vizuală le poate trimite”.

Tânărul cercetător a precizat că aplicația poate face face panorame „selfie”, permite efecte de „slow motion” echivalând camere cu 10.000 de cadre pe secundă și „taguri 3D care se pot pune pe obiecte și se pot folosi pentru orice produs, de exemplu pentru e-commerce sau fashion”.

Aplicaţia creată pentru telefoane mobile şi tablete, permite utilizatorilor să realizezi fotografii pe care să le poată mişca pentru a vedea ce este în jurul subiectului.

Atunci când faci poza trebuie să te mişti în jurul obiectului, iar un soft special recreează imaginea, dându-ţi posibilitatea să vezi peisajul din mai multe unghiuri.

În 2013, Radu Rusu a reușit să obțină alături de un alt român, Matei Ciocârlie, un premiu de excelenţă în robotică, în domeniul în care activează: ”IEEE Robotics and Automation Society Early Career Award”.

Radu Rusu a fost premiat „pentru contribuții în crearea și coordonarea unui ecosistem open-source care încurajează transferul de tehnologie în domeniul percepției 3D între mediul academic și industrie”.

Născut la Alba-Iulia, Radu este din 2012 președinte și CEO al Open Perception, iar din 2009 este Visiting Lecturer la Stanford University.

A absolvit Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Automatică și Calculatoare, Specializarea – Automatică și Informatică Industrială în 2004, iar în 2009 a absolvit cu ”Summa cum Laude” TUM (Technische Universitaet Muenchen), unde si-a dat și doctoratul în Computer Science. Aici s-a alăturat în 2005 grupului de cercetare Intelligent Autonomous Systems.

Din 2012 este preşedintele ONG-ului „Open Perception” care are ca scop realizarea de softuri gratuite pentru procesarea imaginilor 2D şi 3D. Din 2009 pâna în 2012, a fost cercetător la Willow Garage, un laborator unde se creează programe open source pentru aplicaţii robotice. În perioada 2010 – 2012, a predat la Universitatea Stanford în calitate de cadru didactic invitat. Cu doi ani în urmă, a fost cercetător la Stanford Research Institute (SRI) International.
Este căsătorit şi are o fetiţă. Trăieşte în San Francisco alături de nevastă, restul familiei fiind în România.

Întrebat dacă se gândea că va ajune atât de departe, Radu a spus că „e aproape imposibil să te gândeşti că din Alba Iulia sau Cluj poţi ajunge să predai la Stanford şi să devii CEO la o companie cotată la sume astronomice în Silicon Valley. Dar, dacă mă uit în trecut, e foarte interesant cum toate lucrurile au mers natural… şi niciodată nu am plănuit aşa departe în faţă.

Când eram în liceu, într-o vară, am avut un job să repar calculatoare şi să construiesc reţele pentru o firmă din Alba Iulia şi mi s-a părut cel mai cool lucru din lume. Aproape că m-am hotărât să nu mă duc la facultate, pentru că mi-am găsit jobul ideal”.

Între octombrie 2007 – decembrie 2008 a fost International Fellow Researcher la Artificial Intelligence Center (AIC), Stanford Research Institute (SRI) International.

Aplicaţia-viral în SUA şi Japonia, de 3,35 milioane de dolari, lansată de albaiulianul Radu Rusu depăşeşte toate celelalte reţele sociale în categoria foto/video, mai puţin Instagram şi Snapchat.

Fyuse a apărut în decembrie 2014, având în spate o investiţie de 3,5 milioane de dolari, printre finanţatori numărându-se şi Andreas „Andy” Bechtolsheim, omul de afaceri care a semnat primul cec important pentru Google.

YouTube video

Compania pe care o conduce are în prezent 15 angajați și are sediul în San Francisco, California. Din echipă fac parte cercetători premiați în domeniile de Procesare de Imagine 3D și Robotică, iar cu o parte dintre aceștia Rusu a creat în ultimii patru ani „cea mai mare comunitate de cercetare și ‘open source’ în domeniul 3D, prin inițiativa ‘Point Cloud Library (PCL)'”, folosită de studenți și ingineri.

sursa: adevarul.ro, ziuadecj.ro, buzznews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax