Eveniment
Raed Arafat: Reacția autorităților după cutremur a fost bună. Ce trebuie să facă oamenii în cazul unui seism
Raed Arafat a vorbit primele reacții ale instituțiilor după cutremurul resimțit luni în mai multe județe din România și a făcut recomandări cu privire la felul în care ar trebui să acționeze oamenii în cazul unui cutremur.
Reamintim că un cutremur cu magnitudinea de 5,2 s-a resimțit și în Alba, luni după-amiază, la ora 16:58. O replică de 3 s-a produs după 20 de minute.
Inspectoratele pentru situații de urgență au intrat imediat în procedurile lor normale, patrulând inclusiv cartierele sau zonele considerate mai vulnerabile, a spus Arafat.
„Din punctul de vedere al situațiilor de urgență, în momentul în care a avut loc cutremurul, acolo unde a fost el resimțit, inspectoratele pentru situații de urgență au intrat în procedura lor normală, prevăzută de verificări.
Mare atenție la 112, pentru că este primul senzor care ne arată că ceva s-a întâmplat – că oamenii sună la 112 doar dacă se întâmplă ca ceva să nu funcționeze – dar a funcționat, n-au fost probleme, nu am primit apeluri la 112 care să anunțe urgențe ca urmare le cutremurul respectiv.
După care, normal, echipele de la inspectorate au ieșit și au verificat zonele în care s-a resimțit cutremurul.
Ele verifică, în primul rând, zonele pe care le-au identificat înainte ca fiind zone vulnerabile.
Trec prin cartiere, văd dacă sunt probleme, văd dacă au structuri care să fie verificate în mod deosebit și, după un anumit timp, 30 de minute, o oră, oră și jumătate, începem să primim de acolo dacă s-a găsit ceva a spus Raed Arafat, la Digi24.
La ora 16:58:06 (ora României), în Oltenia, județul Gorj, s-a produs un cutremur semnificativ cu magnitudinea 5.2, la adâncimea de 15 km.
Ulterior, adâncimea a fost revizuită de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) la 16,5 km.
Cutremurul a avut și replică de magnitudine 3 (revizuit la 2,8 și adâncime 11,2 km), la interval de circa 20 de minute, precedată de altă replică de 2,4, la 17.13 (adâncime 12,4 km).
Citește și CUTREMUR de 5,2 Richter, în România, luni după-amiază, cu mai multe replici. S-a simțit și în Alba
Cutremurul s-a produs la 102km SV de Sibiu, 107km NV de Craiova, 137km V de Pitești, 166km E de Timișoara, 179km S de Cluj-Napoca, 183km SE de Arad, 196km V de Brașov, 218km E de Belgrad, 222km E de Zemun, 224km V de Ploiești, potrivit INCDFP.
A fost înregistrat la 14 km nord-vest de Târgu-Jiu (zona Dobrița) și 73 km nord-est de Drobeta Turnu-Severin, potrivit Centrului Seismologic European-Mediteranean (EMSC).
Recomandări în caz de cutremur
„Nu este recomandat ca oamenii să sune la 112 pentru că au simțit cutremurul. Ei trebuie să fie conectați, dacă se întâmplă un cutremur cu efecte, vom veni cu mesaje.
Mesajele prima dată vin pe ro-alert dar și pe aplicația DSU pe care am recomandat-o, ea a fost actualizată.
A fost acum o nouă actualizată, se poate intre pe Google Store sau pe Apple Play pentru update, s-au rezolvat anumite bug-uri care erau în aplicație.
Descărcând aplicația DSU poți avea foarte multe informații, inclusiv mesaje transmise din partea noastră. Pe partea cealaltă, ro-alert poate să vină după ce s-a produs cutremurul, cu anumite recomandări.
Din timp, însă, recomandăm tuturor să intre pe platforma fiipregătit.ro și să vadă ghidurile și să vadă ce trebuie să facă înainte de cutremur, în timpul cutremurului și după cutremur.
Pentru că aceste ghiduri sunt foarte clare.
Unul dintre aspectele pe care le recomandăm clar – oamenii trebuie să înțeleagă că panică poate să ducă la greșeli mari care să coste vieți – dacă ești panicat și fugi și te prinde cutremurul în perioada lui maximă pe casa scărilor, riscul e mult mai mare decât dacă ești în apartament, în lift e și mai mare” a mai precizat Arafat, la Digi24.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News