Connect with us
Advertisement

Eveniment

Rafila: Vaccinurile de la Pfizer și Moderna vor fi autorizate pe 25, respectiv 27 decembrie. Când ajung în România

Publicat

Vaccinul anti-COVID-19 de la Pfizer va fi autorizat de Agenția Europeană de Medicamente pe 25 decembrie, iar cel al Moderna, pe 27 decembrie a declarat, vineri, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, profesorul Alexandru Rafila.

Rafila a precizat că aceste vaccinuri urmează să ajungă în România cel mai probabil în ianuarie 2021 scrie libertatea.ro

”Din informațiile pe care le am, cele două vaccinuri care se bazează pe tehnologia ARN mesager vor fi autorizate până la sfârșitul anului, mai exact pe data de 25 decembrie vaccinul de la Pfizer și pe 27 decembrie vaccinul de la Moderna”, a declarat Alexandru Rafila.

”După ce vor primi undă verde de la EMA, vaccinurile care au la bază tehnologia ARN vor putea ajunge în statele membre UE. În România, primele tranșe de doze vor veni cel mai probabil în ianuarie anul viitor”

Comparație vaccinuri:

  • Oxford- AstraZeneca (UK) – TIP: vector viral ( un virus modificat genetic), 2 doze, Eficiență 62-90%, depozitare- temperatura unui frigider obișnuit
  • Moderna (USA)- TIP: ARN ( o secvență genetică a virusului), 2 doze. Eficiență 95%, depozitare- minus 20 de grade Celsius
  • Pfizer-BioNtech( USA+ D) – Tip: ARN, 2 doze, Eficiență- 95%, depozitare- minus 70 de grade celsius

Alexandru Rafila se așteaptă ca primul vaccin anti-COVID-19 disponibil în România să fie cel produs de Pfizer.

”Oricum disponibil va fi probabil într-o primă etapă vaccinul de la Pfizer, pentru că există deja un contract semnat pentru statele din Uniunea Euroneană. Vaccinul de la Moderna, care are avantajul unor condiții mai ușoare de manipulare și de conservare, probabil că abia anul viitor va ajunge și în Uniunea Europeană, pentru că este rezervat inițial pentru piața SUA”, a spus Alexandru Rafila.

”Rămâne să vedem ce eficiență va avea vaccinul și cât la sută din populația vaccinată va fi protejată, pentru că mai pot interveni mici erori în administrare, de exemplu, și atunci eficiența poate fi uneori mai mică decât eficacitatea din studiul clinic care se realizează în conditii extrem de riguroase și standardizate”, a adăugat Alexandru Rafila.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement