Actualitate
Raport al Curții de Conturi Europene: România și alte trei țări nu aplică legislaţia comunitară privind lemnul
România, Grecia, Ungaria şi Spania nu au aplicat în totalitate Regulamentul Uniunii Europene privind lemnul. Astfel, este posibil ca lemnul obţinut în mod ilegal să fie importat în continuare în UE prin intermediul acestor patru ţări, potrivit unui raport al Curţii de Conturi Europene.
Combaterea exploatării ilegale a lemnului joacă un rol major în eforturile de controlare a schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă, iar protejarea pădurilor reprezintă un mijloc primordial de a ajuta mediul.
„Patru ţări (Grecia, Ungaria, România şi Spania) nu au pus încă pe deplin în aplicare Regulamentul UE privind lemnul, care a fost introdus pentru a preveni pătrunderea lemnului obţinut ilegal pe piaţa UE. În condiţiile în care veriga cea mai slabă a lanţului de control determină soliditatea de ansamblu a acestuia pe piaţa unică, lemnul obţinut în mod ilegal ar putea fi importat în continuare în UE prin intermediul acestor patru ţări”, afirmă într-un comunicat Karel Pinxten, membru al Curţii, responsabil cu acest raport.
Pe de altă parte, Europa a promovat un regim de licenţe pentru a se asigura că ţările producătoare de lemn din întreaga lume exportă doar lemn obţinut în mod legal.
„UE ar trebui să îşi facă ordine mai întâi în propria curte şi să dea un exemplu în ceea ce priveşte combaterea exploatării forestiere ilegale şi a comerţului cu lemn recoltat în mod ilegal”, a arătat Pinxten.
Auditorul extern al UE a examinat eficacitatea principalelor elemente ale Planului de acţiune al UE referitor la aplicarea reglementărilor forestiere, guvernanţă şi schimburi comerciale.
Regulamentul UE privind lemnul, vizând prevenirea importului de lemn obţinut în mod ilegal sau prevenirea introducerii acestuia pe piaţa UE, a fost adoptat de abia în 2010 şi a intrat în vigoare în 2013.
Punerea în aplicare în statele membre a fost lentă şi, la momentul auditului, şase ţări se aflau în situaţie de neconformitate. Recent, Letonia şi Polonia au fost evaluate ca fiind conforme, ceea ce înseamnă că mai rămân patru ţări, Grecia, Ungaria, România şi Spania, care nu au luat încă măsurile necesare.
Punerea parţială în aplicare a unei măsuri atât de importante transmite un semnal negativ ţărilor exportatoare de lemn, care şi-au intensificat eforturile legate de exploatarea exclusiv legală a lemnului. În consecinţă, UE riscă să fie acuzată că aplică standarde duble, se arată în comunicatul Curţii de Conturi Europene.
sursa: realitatea.net
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News