Actualitate
Raport Comisia Europeană: IMM-urile din UE au ieșit din criză și cresc numărul angajaților. Cum se prezintă România
Firmele mici și mijlocii din statele Uniunii Europene par a fi depășit perioada de criza economică, apărută la finalul anului 2008. Anul trecut au înregistrat, pentru al doilea an consecutiv, o creștere a cifrei generate prin valoare adaugată și a numărului de angajați, potrivit unui raport al Comisiei Europene.
Firmele mici și mijlocii reprezintă 99,8% din totalul de firme ale Uniunii Europene. Cele 23 de milioane de IMM-uri înregistrate în statele member UE au generat anul trecut o cifră totală a vlaorii adăugate de 3.900 de miliarde de euro, în creștere cu 5,7% față de anul anterior și și-au crescut numărul de angajați cu peste 90 de milioane de persone, cu 1,5% mai mult față de 2014, mai arată raportul prezentat în cadrul SME Assembly 2016. Cifra valorii adăugate reprezintă 57,4% din totalul generat de toate firmele Uniunii, iar numărul de angajați ai IMM-urilor reprezintă 66,8% din totalul angajaților la nivel UE.
Doar două dintre cele 28 de state member au înregistrat scăderi ale valorii adaugate generate, în 2015, Estonia și Grecia.
În ceea ce privește situația României, potrivit estimărilor din raport, anul trecut cele 445.537 de IMM-uri din țara noastră au generat circa 29,8 miliarde de euro, reprezentând 49,9% din totalul valorii generate la nivelul întregii țări, procent aflat sub media tarilor din UE, de 57%. Firmele mici și mijlocii au la nivel local un număr total de 2,59 milioane de angajați, reprezentând 67,5% din numărul total de angajați ai companiilor din România (atât companii mari, cât și mici).
Anul trecut au fost înregistrate, la noi, circa 113.167 firme, cu 11% mai multe față de 2014, prima creștere înregistarată în ultimii trei ani. Numărul de firme radiate a fost anul trecut de 94.374, în creștere în comparație cu anul anterior și cu peste 100% față de 2007. Drept urmare, România a avut anul trecut doar cu 18.793 mai multe firme.
În perioada 2015-2017, Comisia Europeană estimează că numărul angajaților din IMM-uri va crește, în medie, cu 2%, anual.
Raportul Comisiei mai arată că mediul antreprenorial din România a avut parte de câteva îmbunătățiri semnificative, anul trecut, atât în ceea ce privește educația antreprenorială, creșterea numărului de antreprenori aflați la început de drum, creșterea numărului de femei care își deschid afaceri. Singurul punct slab al mediuliu antreprenorial local rămâne lispsa oportunităților de business – 33,2% dintre sectoarele de activitate de la noi au oferit noi oportunități de afaceri, sub media europeană (47,9%).
sursa: startupcafe.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News