Connect with us
Advertisement

Actualitate

Raport de activitate la Poliţia Municipiului Alba Iulia pe primele nouă luni ale anului: Mai puţine cazuri de furturi din locuinţe

Publicat

Poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Alba Iulia, şefii secţiilor de poliţie rurală Galda de Jos şi Vinţu de Jos şi şefii celor 13 posturi de poliţie comunală au participat joi, la evaluarea activităţii Poliţiei municipiului Alba Iulia, pe trimestrul III 2013. Din materialul de analiză, prezentat de şeful Poliţiei municipiului Alba Iulia, comisarul Mircea Crişan, a rezultat că în primele 9 luni au fost sesizate 2.374 infracţiuni, cu 125 de infracţiuni mai multe decât în perioada similară a anului 2012 când au fost înregistrate 2.249 infracţiuni. 

La nivelul Poliţiei municipiului Alba Iulia, în mediul urban, în perioada analizatǎ au fost sesizate 1.620 (+55)  infracţiuni, faţă de 1.565 sesizate în aceeaşi perioadă a anului 2012. Din cele 1620 de fapte sesizate, 62 au fost de natură economică, (+4),  1162 de natură judiciară (+73) şi 396 de altă natură (-22).

Tot în aceeaşi perioadă, au fost constatate, prin începerea urmăririi penale, 771  infracţiuni, din care 30 de natură economico-financiară, 495 de natură judiciară şi 246 de altă natură.

Un număr de 747 persoane învinuite/inculpate au fost cercetate, cu 248 mai multe decât în perioada similară a anului trecut. În ceea ce priveşte furtul din locuinţe, acestea au scăzut de la 46 în 2012, la 33 în 2013. Totodată, şi  furturile de autoturisme a înregistrat o scădere, de la 7 în 2012 la 3 în 2013.

Pe parcursul celor 9 luni analizate, pe raza municipiului Alba Iulia au fost sesizate 10 infracţiuni de tâlhărie, dar nu au fost comise infracţiuni de omor sau tentativă de omor.

Pe linia infracţiunilor contra patrimoniului, au fost sesizate 956 de infracţiuni dintre care 698 sunt infracţiuni de furt.

În segmentul stradal, au fost înregistrate 83 de infracţiuni, faţă de 98  înregistrate în perioada similară a anului 2012. Reprezentanţii Poliţiei municipiului Alba Iulia au constatat că nu au fost sesizate infracţiuni stradale cu un pericol social deosebit, respectiv omoruri, tâlhării cu moartea victimei sau folosind arme de foc, loviri sau vătămări cauzatoare de moarte sau alte asemenea infracţiuni deosebit de grave.

Poliţiştii rutieri au constatat 64 de infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice. În cadrul activităţilor de supraveghere, dirijare şi controlul traficului rutier desfăşurate ofiţerii şi agenţii de poliţie rutieră au aplicat 3.835 (+1.805) sancţiuni pentru nerespectarea regulilor de circulaţie, cu 1.805 mai multe decât în trimestrul III – 2013.

Pentru a asigura intervenţia cu operativitate a poliţiştilor la apelurile 112, sau a altor tipuri de sesizări, dispozitivul de siguranţă publică a fost o adaptat permanent, asigurând o creştere a numărului de patrule în zonele cu o criminalitate ridicată, prin constituirea de patrule mixte, prin atragerea unor efective din cadrul Inspectoratului de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Alba şi Poliţia Locală.

Totodată, la nivelul Poliţiei municipiului Alba Iulia s-au luat măsuri pentru creşterea vizibilităţii poliţiştilor în zona unităţilor de învăţământ, în acest sens fiind constituită şi o patrulă şcolară.

Statistic, în trimestrul III – 2013 la nivelul structurii analizate, au fost înregistrate 647 de cauze cu AN şi s-a reuşit soluţionarea a 486 de cauze cu AN dintre care 300 (61,72%) prin identificarea autorilor de infracţiuni. Procentul de identificare a autorilor în dosarele penale cu AN este cu 12 % mai mare faţă de trimestrul III – 2013.

Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, Nicolae-Ioan Căbulea, a solicitat poliţiştilor să se implice mai mult pentru identificarea persoanelor predispuse la săvârşirea de infracţiuni şi documentarea activităţilor infracţionale ale acestora. În segmentul stradal, deşi nu sunt înregistrate infracţiuni grave comise cu violenţă rămase cu autori neidentificaţi, trebuie identificate cele mai bune măsuri şi acţionat, permanent, cu mult profesionalism şi fermitate pentru asigurarea unui grad de siguranţă stradală ridicat. În acelaşi timp, s-a insistat şi pe identificarea celor mai bune soluţii pentru apropierea poliţiştilor de cetăţeni şi soluţionarea legală şi cu operativitate a problemelor acestora şi s-a atras atenţia asupra operativităţii intervenţiei poliţiştilor la apelurile prin numărul de urgenţă 112, precum şi asupra înregistrării corecte a fenomenului infracţional.

Analiza s-a încheiat cu solicitarea unor rezultate mai bune în domeniul combaterii evaziunii fiscale, cu accent pe domeniile prioritare stabilite la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba.

Roxana CAZACU

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement