Actualitate
Raport Protecţia Consumatorilor Alba: Amenzi şi produse periculoase pentru sănătate scoase de la comercializare în urma controalelor din luna februarie
În cursul lunii februarie, inspectorii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba au aplicat amenzi de 90.500 de lei, raportate prin 59 de procese verbale de constatare a contravenţiei. Consumatorii care au depus plângeri către instituţie au reclamat calitatea produselor şi serviciilor, fiind înregistrate 49 de astfel de reclamaţii. Au fost efectuate peste 300 de acţiuni de control, majoritatea fiind în domeniul produselor alimentare. Valoarea totală a produselor şi serviciilor neconforme controlate este de 49.501 lei.
Din totalul amenzilor aplicate de inspectori, valoarea vărsămintelor la buget încasate operativ şi executări silite este de 28.250 lei.
În luna februarie, 10 inspectori ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba au efectuat 304 acţiuni de control, în urma cărora s-au întocmit: 190 procese verbale de constatare a contravenţiei, 113 procese verbale de constatare, un proces verbal de distrugere.
Acţiunile de control menţionate mai sus au fost finalizate prin întocmirea unui număr de 190 procese verbale de constatare a contravenţiei încheiate astfel:
– la produse alimentare: 135
– la produse nealimentare: 30
– servicii nealimentare: 15
– servicii alimentare: 9
– alte segmente: 1.
În luna februarie au fost verificaţi şi operatorii economici din localităţile aflate în afara reşedinţei de judeţ şi a cei aflaţi în mediul rural. Scopul acestor acţiuni a fost de a împiedica punerea pe piaţă a unor produse nesigure sau neconforme şi reducerea controalelor la operatorii economici care vând aceste produse.
Astfel, au fost oprite definitiv de la comercializare produse periculoase şi s-a procedat la distrugerea acestora, încheindu-se în acest sens procese verbale de distrugere. Valoarea acestora se ridică la 49.501 lei. Restul mărfurilor depistate cu abateri au fost oprite temporar de la comercializare şi s-au stabilit măsuri de intrare în legalitate, oprite definitiv de la comercializare şi eliminate din circuitul consumului.
Potrivit datelor transmise de valoarea totală a produselor şi serviciilor neconforme extracomunitare controlate în perioada raportată este de 39.570 lei. Restul mărfurilor depistate cu abateri au fost oprite temporar de la comercializare şi s-au stabilit măsuri de intrare în legalitate, oprite definitiv de la comercializare şi eliminate din circuitul consumului.
Pentru abaterile de la prevederile legale în domeniul protecţiei consumatorilor s-a dispus operatorilor economici şi sistarea temporară a prestării serviciilor alimentare, nealimentare, financiare şi s-au stabilit măsuri specifice de remediere a deficienţelor sau de intrare în legalitate.
Valoarea produselor distruse cu menţionare în procese verbale de constatare a contravenţiei este de 820 lei. Valoarea produselor distruse cu alte acte este de 929,89 lei. Valoarea mărfurilor distruse cu PVD este de 45 lei.
În perioada 1-28 februarie au fost cercetate 44 reclamaţii, din care patru au fost închise cu rezolvare amiabilă; şapte au fost concluzionate ca fiind întemeiate, 18 concluzionate ca fiind neîntemeiate, şase redirectionate, cinci clasate, patru nesoluţionabile, cinci în curs de cercetare.
Potrivit datelor transmise de CJPC Alba, valoarea produselor înlocuite, contravaloarea achitată sau valoarea reparaţiilor de care au beneficiat consumatorii care au reclamat calitatea produselor sau serviciilor este de 5.411 lei.
Inspectorii CJPC Alba au verificat în cursul lunii februarie:
– respectarea prevederilor legale în domeniul protecţiei consumatorilor la comercializarea legumelor şi fructelor
– respectarea prevederilor legale în domeniul protecţiei consumatorilor la magazinele care comercializează furaje pentru animale
– alimentaţia publică şi magazinele alimentare în mediul rural.
Acţiunile inspectorilor s-au mai concretizat şi prin cercetarea reclamaţiilor depuse de consumatori, dar şi controale inopinate unde s-au urmărit:
– verificarea respectării prevederilor legale privind modul de distribuţie a produselor alimentare conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 96/2002 privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore, cu modificările şi completările ulterioare;
– actiuni tematice de control privind modul de asigurare a informarii consumatorilor si a modului de afisare a preturilor conform circularei ANPC nr. 4561/ 27.09.2013, cu privire la Protocolul de colaborare pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale in domeniul depozitarii si comercializarii produselor cerealiere si a porduselor de panificaţie;
– acţiune de verificare a respectării prevederilor legale în cadrul vânzărilor cu preţ redus, indiferent de tipul acestora (soldare, lichidare, promoţionale etc);
– respectarea prevederilor legale privind modul de comercializare si etichetare a produselor alimentare ecologice.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News