Eveniment
Raport Reporteri fără Frontiere: Serviciile secrete din România vor influență mai mare. Mecanisme corupte de finanțare a presei
Raport Reporteri fără Frontiere: organizația internațională spune că serviciile secrete din România vor să obțină o putere și o influență mai mare prin intermediul presei și că mecanismele de finanțare ale mass-media sunt corupte.
Mecanismele de finanțare a mass-media din România sunt adesea opace, chiar corupte, arată cel mai nou raport privind libertatea presei în lume publicat vineri de Reporteri Fără Frontiere, citată de G4Media.
Organizația arată că ”practica larg răspândită de deturnare a fondurilor publice către mass-media, într-o manieră netransparentă, denaturează piața și subminează funcția de supraveghere a mass-media”.
România se clasează pe locul 49 la nivel global în privința libertății presei, în urcare față de anul trecut (locul 53).
România are un peisaj mediatic divers și relativ pluralist, care oferă un teren fertil pentru investigații de interes public cu impact puternic.
Presa din România în raportul Reporteri Fără Frontiere:
Cu toate acestea, lipsa de transparență în ceea ce privește finanțarea mass-media, în special de către stat, precum și dificultățile de pe piață subminează fiabilitatea informațiilor și încrederea în mass-media.
Marile grupuri media europene, cum ar fi Ringier, PPT Group și Dogan Media International, sunt prezente pe piață alături de actori locali mari și mici (inclusiv Intact Media Group, RCS&RDS, Hotnews, G4Media, Recorder, Rise Project și PressOne).
Piața este diversificată, dar fragmentată, cu multe canale de televiziune a căror sustenabilitate este fragilă.
Deciziile editoriale sunt adesea subordonate intereselor proprietarilor, transformând mass-media într-un instrument de propagandă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News