Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Râurile din Alba, „aur” pentru investitori: 6 firme din țară, interesate să dezvolte proiecte pentru amenajarea de microhidrocentrale

Publicat

Râurile din județul Alba au devenit atractive pentru investitorii care doresc să dezvolte proiecte în domeniul energetic, iar dovada o reprezintă cererile depuse la Agenția Pentru Protecția Mediului Alba (APM) pentru obținerea autorizației în vederea construcției de microhidrocentrale. Până în prezent, au depus documentații şase firme din întreaga țară, iar doar trei dintre ele au intrat în posesia avizului.

– SC Casito Transimpex SRL din Hunedoara vrea să investească în construirea unei microhidrocentrale pe râul Valea Mare din comuna Bistra

– SC ATS Energy SRL Cluj Napoca intenționează să construiască două microhidrocentrale în comunele Avram Iancu și Vidra, pe râurile Arieșul Mic și Vidrișoara, precum și alte două astfel de amenajări pe afluenții râului Arieșul Mare și Bistra. Interesul investitorului clujean nu se oprește însă aici. Acesta a depus proiecte similare la APM Alba în vederea analizării impactului asupra mediului și pentru construirea de microhidrocentrale, în comuna Arieșeni, Gârda de Sus, Alba, Horea și Poiana Vadului, respectiv pe râul Arieșul Mare și afluenții acestuia.

– SC Green Profile SRL Alba Iulia este, de asemenea, interesată de demararea de investiții în microhidrocentrale în comuna Șugag, Valea Mărtiniei, zona Tău, la confluență cu Răchita.

– Sc Alto Energy SRL Timișoara  a  primit de la APM Alba autorizație pentru construirea unei microhidrocentrale în localitatea Feneș, pe cursul râului Feneș.

– SC Viena Energy Forta Naturală București este, de asemenea, un investitor care s-a arătat interesat în construirea unei microhidrocentrale pe râul Feneș din județul Alba

– SC Oriollus Comserv SRL din Gherla a depus la APM Alba cerere pentru obținerea autorizației de mediu în vederea construirii unei microhidrocentrale în Pianu de Sus și Săsciori. Potrivit APM Alba, în ceea ce privește respectiva societate, avizul de mediu este expirat

– SC Comaco Consulting SRL Sebeș vrea să investească în construirea unei microhidrocentrale în comuna Șugag, pe pârâul Mirăslău și afluenții râului Sebeș.

Rott Haus Consulting din Cluj-Napoca investește în construirea de microhidrocentrale în Munții Cugirului

În afară de SC Alto Energy Timișoara și SC Viena Energy Forța Naturală, ale căror proiecte se află deja în funcțiune, un alt investitor care derulează două astfel de proiecte pe pe Râul Mic din Munții Cugirului și pe Râul Mare, în amonte de barajul Canciu, este Rott Haus Consulting SRL Cluj-Napoca.

Compania Rott Energy SRL Cluj-Napoca a construit două microhidrocentrale pe Râul Mic din Munţii Cugirului. Una dintre ele este situată pe malul drept al Râului Mic la aproximativ 3,7 km aval de confluenţa cu Arieşul. Cea de-a doua este situată pe malul stâng al Râului Mic, la aproximativ 7,7 km aval de confluenţa cu Arieşul şi la 640 m amonte de Barajul Rândunica. Cele două hidrocentrale au în total o putere instalată de 1,7 MW şi o producţie anuală de energie de 8,39 MWh.

Rott Haus Consulting construiește alte două microhidrocentrale pe Râul Mare și pe afluentul Boșorog. Puterea instalată a acestora va fi de 2,25 MW şi o producţie estimată de energie de 9,9 MWh, iar investiția ar urma să fie finalizată în 2013.

În ceea ce privește amenajarea de pe Râul Mare, în proiectul de evaluare a impactului asupra mediului depus la APM Alba se arată: „Centrala hidroelectrică de mică putere este o construcţie de dimensiuni reduse, ce urmează a se construi urmând tehnologii clasice (fundaţii de beton, ziduri portante, stâlpi de rigidizare din beton, planşee din beton, tencuieli, plăci armate, şarpante, etc.), toate urmând o arhitectură ce urmează a fi integrată atât în specificul arhitectural al zonei, cât şi în peisajul specific de munte, prin utilizarea de materiale de construcţii din oferta locală. Durata estimată de implementare a proiectului va presupune atacarea în etape, în puncte distincte de lucru, ce urmează a parcurge o perioadă de 24 de luni”.

Firma Rott Haus Consulting intenționa inițial să construiască pe Râul Mare o amenajare hidroenergetică formată din 6 microhidrocentrale. Investitorul a renunțat ulterior la 4 dintre acestea, pe motiv că unele condiţii impuse prin autorizaţia de construcţie anulează şansele de a obţine finanţare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. alexandru

    joi, 16.08.2012 at 09:06

    buna ziua, vin si eu cu cateva completari: pe raul fenes exista deja 3 astfel de microhidrocentrale care functioneaza.sunt investitii de viitor, autoritatile locale ar trebui sa sprijine aceste proiecte.in plus se realizeaza si regularizarea unor cursui de apa cu aceasta ocazie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Ce face Ion Iliescu, la 92 de ani. Nu a mai ieșit în spațiul public de 5 ani și nu se mai uită la emisiuni politice

Publicat

La cei 92 de ani ai săi, fostul președinte Ion Iliescu nu a mai este interesat de viața politică din România.

Nu mai urmărește dezbateri politice și nici nu îl mai caută nimeni pentru a-i cere părerea. Se uită în schimb la tenis și la snooker, fiind un mare fan al acestor sporturi. 

Digi24.ro i-a dedicat un articol dintr-o serie dedicată foștilor demnitari ai României, acum ieșiți din viața politică.

Ion Iliescu a ajuns la 92 de ani și de mai bine de cinci ani nu a mai ieșit în spațiul public, dar scrie la volumul doi al memoriilor sale.

”Se întâmpla în vara anului 2017, atunci când fostul președinte era filmat ieșind din sediul Parchetului General, la finalul unei audieri în dosarul Mineriadei.

Ultima oară când Ion Iliescu a intrat în Kiseleff 10, la sediul partidului pe care l-a înființat, a fost în decembrie 2014, la o ședință a conducerii PSD care analiza pierderea alegerilor prezidențiale de către Victor Ponta” scriu jurnaliștii de la Digi24, care îl citează pe senatorul Ionuț Vulpescu, considerat unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai fostului președinte.

Ion Iliescu mai iese din casă doar pentru plimbări în jurul locuinței sau pentru a merge la spital.

Sursă foto: Ion Iliescu împreună cu Ionuț Vulpescu și Alfred Moses. Sursa foto: Ionuț Vulpescu via Digi24

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Guvernul Ungariei nu mai lansează investiții noi în Transilvania, în următorii doi ani

Publicat

Guvernul Ungariei nu va mai lansa în următorii doi ani alte investiții transfrontaliere – în regiunile locuite de maghiari, printre care și Transilvania – deoarece Budapesta se concentrează pe finalizarea celor deja începute.

Agenția maghiară MTI îl citează pe primarul din Sfântu Gheorghe, Árpád Antal, care a amintit o declarație dată la Băile Tușnad de premierul Viktor Orban.

Decizia, scrie G4Media, vine într-un moment economic dificil pentru Ungaria, confruntată cu o penurie de carburanți, cu inflație galopantă și devalorizarea rapidă a forintului.

Ungaria a investit zeci de milioane de euro în proiecte din Transilvania, dedicate comunității maghiare: stadioane, școli, grădinițe, biserici, centre culturale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Percheziții la Sebeș, marți dimineață. Este vizată o rețea de hoți de piese auto și tăinuitori

Publicat

mascati, politie

Polițiștii din Sebeș, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș, efectuează marți dimineată 11 percheziții, în municipiu.

Sunt vizate persoane bănuite de furt calificat și tăinuire. Ancheta vizează 4 persoane care ar fi sustras, în principal, componente auto și 3 persoane care ar fi tăinuit faptele lor.

Din cercetări a reieșit că, în luna iulie 2022, 4 persoane ar fi pătruns, prin efracție, în hala unei societăți comerciale din municipiul Sebeș și în locuința administratorului acesteia, de unde ar fi sustras peste 70 de piese auto (în principal catalizatori), metale neferoase care erau depozitate în interiorul halei, precum și alte bunuri și valori.

Cei 4 sunt bănuiți și că, în perioada iunie – iulie 2022, ar fi săvârșit alte furturi în municipiul Sebeș.

Ancheta vizează și alte 3 persoane, care ar fi avut cunoștință de săvârșirea furturilor și ar fi tăinuit faptele.

Valoarea exactă a prejudiciului urmează a fi stabilită.

Cele 7 persoane vor fi conduse la sediul Poliției Municipiului Sebeș, pentru audieri și dispunerea măsurilor legale.

Acțiunea beneficiază de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale și al Unității Centrale de Analiză a Informației din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

La activități participă și polițiști ai Serviciului de Investigații Criminale, Serviciului Criminalistic, luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba și jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Mureș.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ambarcațiuni și echipamente de peste 100.000 de lei, pentru secția de caiac canoe a Clubului Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia

Publicat

Clubul Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia a achiziționat în ultimele luni mai multe echipamente și dotări pentru secția de kaiac-canoe. Valoarea totală a ambarcațiunilor, echipamentelor și dotărilor cumpărate este de peste 100.000 de lei, fără TVA. 

Clubul Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia este institutie publică de interes local al municipiului Alba Iulia, cu personalitate juridică, înființată prin Hotararea Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia nr. 369/20.11.2015, finanțată prin venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul local al municipiului Alba Iulia.

Potrivit regulamentului, secțiile pe ramuri sportive ale clubului sportiv municipal sunt următoarele: secția fotbal, secția polo, secția șah, secția “sportul pentru toți”, secția natație, secția kaiac canoe, secția rugby, secția atletism, secția ciclism, secția tir cu arcul, secția handbal, secția baschet, secția judo, secția karate, secția tenis de câmp, secția tenis de masă.

Achizițiile pentru secția kaiac canoe au fost făcute prin intermediul platformei Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), prin cumpărare directă.

Lista achizițiilor:

  • Pe 28 iulie 2022, instituția publică a cumpărat două caiace simple și două caiace duble, în valoare totală de 16.152,90 de lei, fără TVA.

Este vorba despre două caiace tandem, modelul Delsyk Salish și două caiace pentru o persoană, modelul Aquarius Traper.

Tot atunci au fost achiziționate și echipamente pentru sporturi nautice, în valoare totală de 13.850,40 de lei, fără TVA.

Pe listă sunt incluse 30 de veste de salvare Aquarius Standard, 16 pagae Profiplast Slalom, 20 padele Aquadesign și 40 căști EG Husk.

  • În data de 19 iulie, Clubul Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia a cumpărat o construcție modulară pentru depozitarea caiacelor de agrement.

Construcția prefabricată a costat 28.900 de lei, fără TVA, aceasta urmând să fie livrată, potrivit documentației, în zona pontonului de la Partoș.

  • În 14 iulie au fost achiziționate trei canoe de agrement, în valoare totală de 12.478,98 de lei, fără TVA.

Potrivit descrierii, fiecare ambarcațiune sportivă are o lungime de circa 5 metri și o lățime de un metri. Aceasta are o capacitate de transport de maxim 250 kg (trei persoane).

  • Pe data de 22 iunie, instituția a cumpărat un caiac simplu de competiție și un canoe simplu de competiție, valoarea celor două ambarcațiuni fiind de 30.900 de lei, fără TVA.

Este vorba despre un caiac simplu model Nelo K1, ce are o construcție din carbon, fiind destinat sportivilor la nivel național și internațional și un canoe de o persoană, model Nelo C1 supercompetiție, din carbon, cu o structură SCS (Solid Composite System).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax