Eveniment
Reacția Primăriei Alba Iulia la acuzațiile senatorului Matieș referitoare la creșele din oraș. Ce spun reprezentații instituției
Primăria Alba Iulia, prin purtătorul de cuvânt al instituției, Flaviu Buta, reacționează la comunicatul de presă al senatorului Matieș, legat de creșele din oraș.
Matieș a spus în comunicatul de presă că ”la 1 ianuarie 2023 am adus 1,7 milioane de lei pentru construirea de creșe în Alba Iulia. În acest timp, primarul Plesa nu a făcut nimic, deși avea și banii, și timpul necesar, iar rezultatul acestei pasivități este unul dezastruos: aproape 200 de copii au fost respinși la înscrierea la creșe!”.
CITEȘTE ȘI: Călin Matieș: Rezultatul incompetenței administrative a primarului Pleșa: Aproape 200 de copii, respinși la înscrierile în creșe
Primăria Alba Iulia răspunde senatorului PSD de Alba, în următorul drept la replică:
”Rezultatul celor aproape 3 ani în care senatorul Mătieș a respirat aer de București – diletantism și habarnism
Asta se întâmplă, dragi albaiulieni, atunci când majoritatea nu iese la vot. Fel și fel de personaje, fără legătură cu realitatea și cu total alte interese decât nevoile dumneavoastră, ajung în fotoliile „călduțe” din Parlamentul României. Zilele trecute, unul dintre aceste personaje ataca primarul municipiului, spunând că 200 de copii nu au prins locuri în creșele din Alba Iulia. A făcut aceste afirmații după o simplă „cercetare” a site-ului primăriei, cu ochelari de cal și fără a înțelege, cu adevărat, cifrele afișate acolo.
Vă prezint, în cele ce urmează, situația reală a creșelor din Alba Iulia, aflate sub tutela primăriei:
La fel ca în ultimii mulți ani, în cele trei creșe pot fi găzduiți 165 de copii simultan. E simplu de înțeles că nu pentru toate cele 165 de locuri se depun dosare anual, deoarece nu toți copiii părăsesc creșa după doar un an, ci odată intrați rămân până îndeplinesc condițiile pentru a merge la grădiniță. Asta poate însemna că rămân în cadrul creșei chiar și 3 ani. Locurile eliberate de către cei care au ajuns la grădiniță se ocupă în fiecare an prin depunerea unor dosare, care trebuie să îndeplinească niște criterii stabilite de Consiliul Local.
Pentru anul școlar 2023-2024 a fost disponibil un total de 70 de locuri la cele trei creșe, pentru care au fost depuse 268 de cereri. Din simpla matematică pe care domnul senator poate o mai știe, au rămas nerepartizați 198 de copii. Doar că ceea ce „onorabilul parlamentar” nu avea cum să înțeleagă, nici dacă cineva îi desena, e faptul că nu toate cele 198 de dosare îndeplineau criteriile pentru a fi admise acum la creșele publice din Alba Iulia. Unul dintre criteriile importante pentru a prinde un loc este ca ambii părinți să fie angajați. În cazul a 77 dintre dosarele respinse, unul dintre părinți este în concediu de maternitate până în 2024 sau 2025, sau nu are un loc de muncă, deci nu respectă un criteriu eliminatoriu și simplu de înțeles – dacă părintele stă acasă, îngrijește și copilul, așadar nu are nevoie de serviciile creșei. Exact ca în cazul zicalei cu apostolii care au fost trei, Luca și Matei, cele 198 de dosare care au fost respinse sunt, de fapt, 121.
Da, este regretabil ca 121 de copilași să nu poată ajunge în creșele publice din Alba Iulia, dar această situație este una temporară, fiindcă avem alte TREI creșe în diferite faze de construcție:
-Creșa din Partoș este într-un stadiu avansat, zidăria fiind finalizată, urmând ca în toamna acestui an să găzduiască deja copilași (a se vedea foto).
-La Creșa din Gheorghe Șincai, realizată prin CNI, lucrările au început încă din primăvară, doar că sunt sistate temporar din cauza unor probleme de natură geologică. Chiar și așa, în prima parte a anului 2024 va fi finalizată și dată în folosință.
-După cum am mai anunțat, lucrările la Grădinița Nr.16, din Ampoi, sunt avansate și tot în prima parte a anului viitor va fi recepționată. În acel moment, cele două grupe de grădiniță care își desfășoară acum activitatea în clădirea Creșei 1 din Ampoi vor fi mutate în noua locație, eliberând încă două spații, pentru două grupe de creșă.
Așadar, anul viitor numărul locurilor din creșele publice din Alba Iulia va fi mai mult decât dublat, iar necesarul cererilor va fi satisfăcut. E important de precizat că pe măsură ce apar noi locuri disponibile în creșe (nu toți copiii se adaptează sau unii părinți renunță la sistemul public), odată cu deschiderea a noi creșe, o mare parte dintre părinții care au îndeplinit criteriile de eligibilitate, dar au avut un punctaj mai mic, își vor putea duce copiii la creșă, în Alba Iulia!
Cât despre creșele modulare pentru care domnul senator „a adus” finanțare, ca și cum ar fi scos 1,7 milioane de lei de sub chimir, vreau doar să-i adresez o întrebare: dumneavoastră v-ați fi lăsat propriul copil, cu vârsta de 1 sau 2 ani, într-o construcție modulară metalică?
Da, cu acei bani, dacă ar fi fost repartizați de către Guvern pentru construcția de creșe adevărate în Alba Iulia, nu pentru „construirea de creșe modulare”, am fi putut începe construcția creșei de pe strada Orhideelor, pentru care avem inclusiv autorizație de construire eliberată! Dar, din ambiția domnului Mătieș, cei 1,7 milioane lei se vor întoarce, așa cum au și venit, la Bugetul de Stat, în loc să rămână în Alba Iulia. Dacă domnul senator, înainte de a ne spune nevoile albaiulienilor văzute prin ochii domniei sale, ar discuta cu primarul municipiului Alba Iulia despre adevăratele nevoi ale urbei, poate că ar fi reușit ca în cei 3 ani care s-au scurs de când e parlamentar să facă ceva concret pentru albaiulieni”, a declarat Flaviu Buta în dreptul la replică.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
X
marți, 25.07.2023 at 18:48
Mă deșteptule,dar școlile modulare și spitalele nu sunt bune?
pilu
marți, 25.07.2023 at 21:17
O încurcat pitele necoapte cu copii de grădiniţă. La nivelul lui totul e posibil.
Pripon Marius
marți, 25.07.2023 at 23:49
Sunteți penibili amândoi,pe noi cetățenii acestui oraș nu ne interesează luptele politice dintre voi,oricum atât Pleșa cât si Mațieș nu au făcut nimic pentru Alba Iulia și nu merită votul nostru!