Connect with us
Publicitate

Administrație

Reacții la zvonurile despre desființarea unor spitale din Alba

Publicat

Informaţiile apărute în presă potrivit cărora, în judeţul nostru, este certă comasarea ori reprofilarea unor unităţi spitaliceşti sunt în acest moment simple speculaţii, potrivit Instituţiei Prefectului Alba. Totuşi, “nu iese fum de unde nu este foc”, pentru că, potrivit surselor din sindicatul de sănătate, lista neagră cu spitalele prevăzute pentru reorganizarea, printre care se numără şi câteva din Alba se află în mapa ministrului Sănătăţii, care s-a orientat după anumiţi indicatori de performanţă. Autorităţile din Alba vor face acum o analiză privind performanţa spitalelor din judeţ.

După mai multe zile de agitaţie, în urma unui articol apărut în presă locală, cu privire la spitalele din judeţ care urmează să fie transformate în centre sociale sau comasate (n.r. – respectiv spitalele din Baia de Arieş, Cugir, Abrud şi Ocna Mureş şi, pentru comasare, TBC Câmpeni), Prefectura Alba a transmis un comunicat oficial prin care neagă că informaţiile ar fi adevărate, însă, înainte de asta, joi, prefectul de Alba, Ştefan Bardan s-a întâlnit cu primarii care administrează aceste instituţii medicale, cu managerii de spitale, conducerile Direcţiei de Sănătate şi ai Casei de Asigurări de Sănătate şi cu liderul Sindicatului „Sanitas” Alba, Marius Sepi, pentru a purta discuţii pe această temă.

Oficial, nicio instituţie abilitată din Alba nu ştia – sau cel puţin aşa au declarat reprezentanţii acestora – despre existenţa acestor spitale din Alba pe lista „neagră”, neoficial sindicaliştii au aflat despre acest lucru în urma unei întâlniri pe care au avut-o, nu cu foarte mult timp în urmă, cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. De aici a şi pornit toată aşa-zisă zvonistică.

De ce nu a declarat oficial Ministerul Sănătăţii lista spitalelor? Liderul de sindicat „Sanitas”, Marius Sepi, crede că tocmai pentru faptul că, odată ce spitalele se află în administrarea publică locală, este ilegal ca soarta lor să fie decisă doar de minister.

Totuşi, legal şi mai puţin oficial, ministerul îi poate “strânge cu uşa” pe primarii care se opun reorganizării, prin simplul fapt că nu vor mai da autorizaţiile de funcţionare şi astfel vor închide spitalele. Şi asta, bazându-se pe realitate. Nu mai este demult un secret faptul că multe spitale din România au funcţionat timp de două decenii doar pentru că ministerul a “ţinut ochii închişi” şi nu pentru că au îndeplinit criteriile de funcţionare.

În altă ordine de idei,  după cum spun chiar reprezentanţii Instituţiei Prefectului, astfel de modificări, privind reorganizarea spitalelor sunt posibile numai prin hotărâre de guvern, la propunerea Instituţiei Prefectului sau a Consiliului Judeţean şi numai cu avizul Ministerului Sănătăţii.

Totuşi, până la urmă, fiecare administraţie locală care a primit în “braţe” câte un spital, în iulie anul trecut, va trebui să-şi facă anumite calcule “cu uşile închise”, pentru a vedea cum este mai bine pentru locuitori: spitale sau azile.  Anul 2011 nu se prevede unul bun pentru sănătate şi asta pentru că bugetul destinat acestui sector a primit puţini bani din PIB. Şi totuşi, dacă privim în perspectivă, privarea unor zone cu o populaţie destul de numeroasă de unităţi medicale specializate nu poate fi o decizie bună pentru sănătatea oamenilor. Administraţiilor locale ar trebui să li se dea un anumit timp pentru a face performante instituţiile medicale, înainte de a se lua decizia reprofilării acestora.

Cert este că, la întâlnirea organizată, joi, la Instituţia Prefectului Alba s-a decis elaborarea unor analize individuale pe fiecare unitate în parte, o analiză proprie de venituri şi cheltuieli, acest lucru fiind necesar la îndeplinirea criteriilor de funcţionare a spitalelor.

La nivelul judeţului Alba s-a creat un colectiv de lucru format din specialişti ai Direcţiei de Sănătate, Casei de Asigurări de Sănătate, Instituţiei Prefectului şi ai Consiliului Judeţean, care vor avea întâlniri cu managerii fiecărei unităţi în parte.

Pentru acest lucru s-a stabilit un calendar, iar întâlnirile se vor desfăşura începând de marţi 11 ianuarie 2011. În urma acestor întâlniri, în funcţie de situaţii, se vor transmite sugestii ministerului de resort.

“În Alba nu s-a făcut până acum nicio propunere privind desfiinţarea, comasarea ori reprofilarea unor spitale. Aceste propuneri urmează să le facem noi Bucureşti-ului, dacă este cazul, dar, repet, deocamdată, până la finalizarea analizelor cerute, nu este vorba despre aşa ceva”, a specificat Ştefan Bardan, prefectul judeţului Alba.
Rămâne de văzut ce soluţii vor găsi autorităţile din Alba, astfel încât acestea să fie pentru binele şi sănătatea populaţiei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate