Actualitate
Cât costă suprafețele mari de teren arabil în România. Numărul de tranzacții a explodat, dar prețurile rămân mult sub cele din UE
De la începutul acestui an s-au scos la vânzare la nivel național 17 loturi mari de teren arabil și pășune cu o suprafață mai mare de 30 de hectare, în total 820 de hectare cu o valoare de peste 6 milioane de euro.
Suprafața scoasă la vânzare totalizează mai mult decât terenurile arabile vândute în 2021 și 2020. Piața terenurilor arabile dă semne de revigorare după doi ani de amorțire.
În acest an, până în momentul de față, 17 astfel de loturi de terenuri mari își caută sau și-au găsit cumpărătorul, arată o analiză realizată de Economica pe baza datelor Ministerului Agriculturii.
Prețul mediu pe hectar ajunge astfel la aproximativ 7.400 de euro pe hectar, în cazul suprafețelor mari.
Dintre oferte, au fost acceptate trei, pentru o suprafață totală de 127,8 hectare în valoare de 3,9 milioane de lei.
Cea mai mare suprafață de teren scoasă la vânzare are 273,4 hectare și este formată din patru loturi de pășune evaluate la peste 2,7 milioane de lei (558.300 euro sau 2.000 de euro pe hectar). Vânzătorii sunt trei persoane fizice.
O altă suprafață de 170 de hectare de teren arabil, formată din patru loturi, este vândută de o firmă deținută de patru oameni de afaceri italieni, care cer peste 935.600 de euro sau 5.500 de euro pe hectar.
Restul suprafețelor, nu depășesc 59 de hectare.
Potrivit datelor MADR, majoritatea terenurilor sunt vândute de persoane fizice. Dintre persoanele juridice, cel mai mare business implicat în tranzacții cu teren arabil anul acesta este Martifer România SRL care vrea 1,5 milioane de euro (30.000 de euro pe hectar) pentru 50 de hectare de teren arabil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News