Eveniment
Recorduri de temperaturi neobișnuite în vestul Europei. Cum va fi vremea în România, în următoarea perioadă
Țări din vestul Europei înregistrează recorduri de temperaturi neobișnuite pentru această perioadă. Sunt valori aproape de caniculă, la mijloc de primăvară. În România, se resimte influența unui val de aer tropical. Vor fi temperaturi ridicate, cel puțin până la mijlocul acestei săptămâni.
Sâmbătă, în Franța, în regiunile Navarrenx şi Lagor au fost înregistrate temperaturi de 33,9 grade C, respectiv 33,6 grade C.
În Germania, în regiunile Ohlsbach şi Freiburg temperaturile au urcat până la de 30,1 grade C, respectiv 29,8 grade C.
În Elveția şi Austria termometrele au indicat 28,8 grade C, respectiv 29,5 grade C.
Traseul norului de praf Saharian a ajuns până în Scandinavia.
Vremea în România, în următoarea perioadă
Aerul tropical, provenit din Sahara, a intrat în vestul Europei și s-a deplasat spre est.
Temperaturile neobișnuit de mari au ajuns mai repede în regiunile vestice ale României. Duminică, se vor atinge temperaturi de până la 26 – 28 de grade.
Vremea se menține caldă și la începutul săptămânii viitoare. Vor fi maxime cuprinse între 23 și 30 de grade Celsius în majoritatea regiunilor. Cel mai cald va fi în vest și sud-vest.
Și la munte va fi mai cald decât de obicei: vor fi în jur de 15 grade C la altitudini de 1500 de metri, potrivit antena3.ro.
Vremea se schimbă însă de la finalul săptămânii viitoare. Temperaturile mai scad, iar după 15 aprilie vor fi maxime sub 20 de grade Celsius, până la 13-14 grade.
Ploile vor fi puține. Sunt anunțate precipitații în jurul datelor de 12 și 16 aprilie, în centrul țării, în nord și la munte.
Însă suprafețe extinse din sud și est ar putea fi ocolite complet de ploi.
Secetă în România
România se confruntă în continuare cu seceta. Lipsa precipitațiilor în perioade lungi de timp afectează unele culturi agricole.
„La acest moment vorbim de secetă pedologică extinsă în
Moldova, în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei, dar și a Olteniei”, a spus Elena Mateescu, director ANM, la Antena 3.
A fost înregistrat deficitul de precipitații, de la începutul noului an agricol, 1 septembrie 2023, și cel puțin până la 31 martie când se încheie și perioada de acumulare a apei în sol.
Excepții au fost luna noiembrie și luna martie.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News