Eveniment
Redacţia Rise Project denunţă presiuni ale DIICOT, după o anchetă de presă. Procurorii vor acces la sursele jurnaliștilor
Redacţia Rise Project denunţă presiunile venite din partea procurorilor DIICOT şi demersurile pe care aceştia le fac pentru a determina jurnaliştii de investigaţie să divulge informaţii din documentările jurnalistice.
Rise a publicat o serie de investigaţii sub titlul “Afacerea Migrantul” despre afacerile din spatele importurilor de forţă de muncă. „Am descoperit victime, firme fantomă, oameni de afaceri şi foşti angajaţi din structurile MAI implicaţi în aceasta industrie de milioane de euro.
Documentarea RISE s-a suprapus cu investigaţia procurorilor DIICOT Caraş-Severin.
Zilele trecute, procurorii DIICOT au solicitat audierea unuia dintre autorii seriei de investigaţii”, au anunțat cei de la Rise Project, pe contul de Facebook.
Amenințări cu percheziții
La finalul audierii, procurorul şef Carmen Vrânceanu a dispus o ordonanţă prin care a solicitat echipei RISE să pună la dispoziţia Parchetului toate datele care au stat la baza documentării investigaţiilor jurnalistice.
„Acelaşi magistrat a insistat că nu este o solicitare, ci o dispoziţie, iar dacă RISE nu se conformează, se poate ajunge la percheziţii”, adaugă sursa citată.
„Protecţia surselor, independenţa jurnaliştilor şi libertatea de exprimare sunt principii care stau la baza unei societăţi democratice şi care sunt protejate de legislaţia naţională şi internaţională.
Echipa RISE nu va ceda presiunilor venite din partea unor magistraţi de a divulga informaţii şi documente confidenţiale, care pot pune în pericol siguranţa şi securitatea surselor” mai precizează cei de la Rise Project.
Alte precizări ale Rise Project
Investigațiile publicate de noi luna trecută sub titlul “Afacerea Migrantul” dezvăluie cum mii de cetățeni asiatici ajung pe străzi în România, abandonați de firmele de recrutare care i-au adus aici și decid să fugă în alte țări europene prin intermediul rețelelor de trafic de migranți.
Timp de mai multe luni, RISE a investigat afacerile din spatele importurilor de forță de muncă, documentare care s-a suprapus cu investigația procurorilor DIICOT Caraș-Severin.
În cadrul investigațiilor noastre am identificat și o firmă fantomă, care alimenta multinaționalele cu muncitori asiatici, dar am dezvăluit și că Tivadar Sorin Gabriel, unul dintre cei anchetați pentru trafic de migranți este rudă cu Ștefan Negrilă, șeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Timișoara, unitate care sprijină investigațiile DIICOT.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
joi, 18.07.2024 at 18:17
Aşa-i când proştii şe neaveniţii aced în funcţii unde n-au ce căuta. Dar cautâ, fără nici o speranţă, că nu-s calificaţi.