Administrație
Redevența pentru utilizarea autobuzelor electrice la Alba Iulia și asigurările CASCO și RCA, pe masa consilierilor locali
Consilierii locali din Alba Iulia au de aprobat, în ședința din noiembrie, stabilirea redevenței pe care o va plăti STP SA primăriei, aferentă autobuzelor electrice și stațiilor de încărcare.
De asemenea, se stabilește în responsabilitatea primăriei contractarea asigurărilor RCA și CASCO pentru aceste autobuze.
Potrivit documentației ce va fi prezentată în ședința Consiliului Local din 29 noiembrie, deocamdată au fost recepționat doar un autobuz din cele 13 contractate, cu stația de încărcare aferentă.
Se propune modificarea contractul de delegare a serviciului public de transport local, prin încheiere act adițional, în sensul completării metodologiei actuale de calcul a redevenței cu stabilirea nivelului de 2% din valoarea amortizării echipamentelor – autobuze electrice și stații de încărcare.
Nivelul redevenței
Este vorba despre cele 13 autobuze electrice, cu lungimea de 12 metri, 2 stații încărcare rapidă și 13 stații încărcare lentă, achiziționate de municipiul Alba Iulia, prin programul de stat aferent.
Valoarea contractului este de 34.221.733 lei fără TVA. Au fost livrate și recepționate un autobuz electric (în valoare de 2.560.803 lei) și o stație de încărcare lentă (9.617 lei).
Nivelul redevenței propuse este de 2% din valoarea de amortizarea anuală a acestora. Redevența este suma plătită de operatorul de transport (STP SA, în acest caz), în schimbul dreptului și obligației de exploatare a infrastructurii de transport, către entitatea contractantă (primăria/AIDA-TL).
În cazul celorlate autobuze, clasice și a infrastructurii, redevența este calculată anual ca 2% din veniturile realizate din activitatea obligației de serviciu public local, din care se scad subvențiile încasate. Redevența se achită trimestrial, cel târziu până în data de 20 a primei luni a trimestrului următor celui pentru care redevența este datorată.
Pentru cele două bunuri (autobuz electric și stație încărcare lentă), redevența este de 6.414,92 lei pe 2022 (9 luni), respectiv câte 8.553,23 lei pentru fiecare an din perioada 2023-2026.
Estimarea redevenței pentru toate bunurile achiziționate este de 83.393,99 lei pe 2022 (9 luni) și câte 111.192 lei pentru fiecare an din perioada 2023-2026.
Asigurările RCA și CASCO
În ceea ce privește polițele de asigurare CASCO pentru aceste autobuze electrice, Primăria Alba Iulia se obligă ca, până la data punerii în exploatare a a cestora de către operatorul de transport și ulterior, anual, să încheie aceste asigurări pentru daune totale (pentru fiecare autobuz, pe toată perioada de exploatare a acestora de către operator). Dacă polițele cuprind franșiză, aceasta va fi suportată de primărie.
De asemenea, primăria va încheia anual RCA pentru aceste autobuze.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
m
vineri, 25.11.2022 at 01:21
deci domnul plesa, impropriu spus domnul plesa pentru ca achizitorul este comunitatea locală, domnul plesa doar dispune de banii altora, cumpara un autobuz de 500.000 euro, îl da în folosință stp și spera sa obțină 1700 euro anual? poate nu am înțeles eu bine! dacă așa stau lucrurile poate ne explica domnul plesa dacă și la firma privata a domniei sale face tot așa afacerile? bineînțeles ca e o întrebare retorica! sigur nu va explica domnul plesa nimic!