Actualitate
Reducerea TVA la 19%, din 2016, APROBATĂ de Parlament. Alte prevederi din proiectul de Cod Fiscal privind reduceri sau eliminări de impozite
Plenul Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, proiectul de Cod Fiscal, inclusiv reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 19%, începând cu data de 1 ianuarie 2016.
Inițial, Guvernul a propus scăderea TVA la 20% începând de anul viitor și la 18% din 2018.
Votul Camerei, în calitate de for decizionall a fost: 306 voturi pentru, 2 împotrivă și o abținere.
De asemenea, potrivit noului Cod Fiscal, impozitul pe construcții speciale va fi eliminat din 2016, iar cota unică de impozitare este prevăzut să scadă de la 16% la 14% de la 1 ianuarie 2019.
Alte modificări vor fi aplicate în sectorul microîntreprinderilor, unde cota de impozitare pentru microîntreprinderile fără salariați va fi de 3% din venituri plus 1.530 de lei pentru fiecare trimestru pentru care se datorează impozit. Cotele de impozitare vor fi de 1% pentru microîntreprinderile care au peste doi salariați, inclusiv, de 3% pentru microîntreprinderile care au un salariat și de 3% pentru microîntreprinderile care se află în anumite situații înscrise în registrul comerțului — dizolvare urmată de lichidare, inactivitate temporară, declarare pe proprie răspundere a nedesfășurării de activități la sediul social/sediile secundare.
Contribuțiile de asigurări sociale la angajat urmează să se reducă de la 10,5% la 7,5%, de la 1 ianuarie 2018, iar cele datorate de angajator de la 15,8% la 13,5%.
Impozitul pe dividende ar fi trebuit eliminat, începând din 2016, potrivit variantei Guvernului de modificare a Codului Fiscal, însă în Senat s-a acceptat un amendament care prevede impozitarea veniturilor din dividende cu 5%.
Deputații au aprobat, tot miercuri, și Codul de Procedură Fiscală.
Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri că decizia introducerii TVA de 19% înainte de 1 ianuarie 2016 depinde de cum va arăta rectificarea bugetară din iulie.
„În luna iulie urmează o rectificare bugetară și în funcție de sumele necesare pentru această rectificare se va decide dacă da (se introduce TVA de 19% — n.r.) și, dacă da, de când o astfel de măsură poate fi aplicată înainte de 1 ianuarie 2016. Dar așa cum stau astăzi calculele, intenționăm să aplicăm o astfel de măsură încă înainte de 1 ianuarie 2016. Nu pot să spun astăzi când, pentru că vreau să am întâi cifrele exacte și vedem”, a spus Teodorovici, într-un briefing de presă la Palatul Victoria.
În condițiile în care reprezentanții Comisiei Europene și-au exprimat public rezervele față de efectul reducerii TVA la 19%, ministrul Finanțelor a explicat că se poartă discuții cu aceștia pentru a-i convinge că o astfel de măsură este sustenabilă.
„Am avut, o să avem de fapt și mâine discuții toți colegii miniștri cu cei de la Comisia Europeană. Asta nu înseamnă că într-un final să spunem nu pot să existe îngrijorări din partea dânșilor. (…). Asta nu înseamnă că România nu-și va respecta țintele asumate. (…) De fiecare dată când o măsură a Guvernului a fost luată, în special în zona economică, (…) au fost de multe ori îngrijorări chiar și la nivel național — Consiliul Fiscal și ceilalți parteneri—, dar lucrurile au arătat că s-au înșelat în ceea ce privește partea de îngrijorări. Cred că este momentul ca România să aibă o abordare îndrăzneață și desigur o abordare responsabilă pentru ceea ce înseamnă cheltuieli pe 2016. Este foarte important ca acest nivel de deficit să fie de sub 3%. (…) Noi argumentăm cum avem noi cifrele și cum înțelegem noi să aplicăm o astfel de măsură. Au fost discuții tehnice la Ministerul Finanțelor pentru a arăta exact de unde anume aplicăm măsurile compensatorii”, a explicat Teodorovici.
sursa: agerpres
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News