Actualitate
Referendum 2012: Vezi cine monitorizează activitatea de votare şi unde poţi semnala posibile incidente
Duminică, până la ora 10.00, nu a fost înregistrat vreun incident în timpul referendumului din Alba, la Centrul operaţional de comandă judeţean. Acesta are misiunea de a asigura, în sistem integrat, activităţile de coordonare, monitorizare, centralizare şi comunicare a datelor de interes operativ referitoare la misiunile şi activităţile din competenţă. De asemenea, Asociaţia Pro Democraţia monitorizează activitatea de votare. Eventuale sesizări de fraudă electorală pot fi sesizate aici.
La nivel naţional, la Centrul Operaţional de Comandă al Ministerului Administraţiei şi Internelor, până la ora 10.00, au fost semnalate 36 de incidente privind acţiunea de votare, majoritatea în mediul rural. Dintre acestea, 20 au fost confirmate şi se referă la mită electorală sau împiedicarea exercitării dreptului de votare.
Pe timpul desfăşurării campaniei și a referendumului, la nivel judeţean a fost constituit Centru Operaţional de comandă format din reprezentanţii structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor. Acesta este coordonat de comisar șef de poliție Laurenţiu Crișan, împuternicit şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba.
Toate Centrele Judeţene de Comandă sunt coordonate, la nivel central, de Centrul Operaţional de Comandă al Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Fiecare sesizare sau incident va fi tratat cu operativitate sens în care, la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor, a fost operaţionalizată o aplicaţie informatică pentru raportarea incidentelor din timpul campaniei și a referendumului. Prin intermediul acestei aplicaţii, ce cuprinde toate incidentele din timpul campaniei și a referenumului, se urmăreşte modul de soluţionare a fiecărui eveniment în parte, precum şi modul de intervenţie a structurilor implicate.
Potrivit Legii nr. 3/2000, privind organizarea și desfășurarea referendumului, cu modificările și completările ulterioare, art. 54:
(1) “promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase cu scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului se pedepsește cu închisoare de la 6 luni până la 5 ani.
(2) pedeapsa prevăzută la aliniatul (1) se aplică și persoanei care votează fără a avea drept de vot ori alegătorului care votează de mai multe ori în ziua referendumului.
(3) Tentativa se pedepsește.”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News