Connect with us
Advertisement

Actualitate

Referendumul anunțat de președintele Klaus Iohannis este al şaptelea din ultimii 27 de ani. Pentru ce au mai fost chemaţi românii la urne

Publicat

referendum Referendumul anunțat de Iohannis este al şaptelea care se organizează în ultimii 27 de ani. Am mai fost chemaţi să spunem dacă vrem demiterea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte şi dacă dorim să se modifice Constituţia, relatează Digi24.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat jurnaliştilor care îl însoţesc la Strasbourg că întrebarea de la referendum nu va conţine cuvântul „graţiere”, deoarece Constituţia nu îi permite acest lucru şi că întrebarea va fi legată, cel mai probabil, de anticorupţie sau integritate

Preşedintele ar urma să discute posibilitatea modificării legistaţiei penale prin ordonanţe de urgenţă şi cu şeful CEDO. Art. 74 din Constituţie prevede, la alin.2 că „nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea”, potrivit realitatea.net.

Primul referendum de după Revoluţie a avut loc în 8 decembrie 1991, când românii au fost chemaţi la urne pentru a aproba o nouă Constituţie.

În 18 octombrie 2003, românii au votat din nou pentru revizuirea legii fundamentale. 55,7% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat atunci la urne.

În mai 2007, aproape 75% la sută dintre români votau pentru rămânerea preşedintelui Traian Băsescu în funcţie. Era prima consultare populară pentru demiterea unui şef de stat din ţara noastră.

Câteva luni mai târziu, în noiembrie 2007, în aceeași zi cu alegerile parlamentare, la inițiativa președintelui Băsescu, a avut loc referendumul pentru introducerea votului uninominal. Deşi aproape 82% dintre cei care s-au prezentat la vot au optat pentru acest sistem de vot, referendumul a fost invalidat, din cauza lipsei de cvorum.

Doi ani mai târziu, preşedintele Traian Băsescu revenea cu o nouă consultare publică pe tema Parlamentului unicameral şi a scăderii numărului de parlamentari la 300. În ciuda votului popular, aleşii nu au pus niciodată în practică rezultatul referendumului.

Cel mai recent referendum a avut loc în iulie 2012. Traian Băsescu fusese suspendat a doua oară din funcţie, iar românii au fost chemați la urne să spună dacă vor sau nu să îl demită pe şeful statului. Curtea Constituțională a invalidat referendumul, din lipsă de cvorum.

Vezi şi Klaus Iohannis anunță referendum pentru amnistie și grațiere. „Românii vor putea să se pronunțe dacă sunt de acord cu aceste schimbări sau nu”

Potrivit legii, pentru organizarea referendumului, preşedintele trebuie să consulte Parlamentul.

Legislativul are termen 20 de zile calendaristice să prezinte un punct de vedere.

Dacă Parlamentul nu se pronunţă în acest termen, preşedintele poate emite decretul de organizare a referendumului.

surse: digi24.ro, realitatea.net

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement