Actualitate
Reguli de aur pentru prevenirea accidentelor pe pârtie
Zăpada mare atrage, zilnic, zeci şi sute de oameni pe pârtiile din Alba. Pentru prevenirea apariţiei unor incidente pe pârtiile de schi şi traseele turistice, jandarmii montani aduc în atenţie câteva reguli pe care iubitorii muntelui trebuie să le respecte în această perioadă. În acest sens, sfătuiesc cetăţenii să nu folosească, fără drept, pe pârtiile ori traseele de schi pentru agrement automobile, tractoare sau orice alt tip de vehicul (snowmobil), să nu coboare pe pârtiile sau traseele de schi pentru agrement utilizând sănii, dispozitive improvizate sau alte materiale şi să nu acceadă pe pârtiile sau traseele de schi pentru agrement utilizând alt echipament decât cel adecvat pentru practicarea schiului şi snowboarding-ului deoarece pot fi sancţionaţi cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru prima situaţie şi cu amendă de la 25 la 200 lei pentru celelalte două.
• Înainte de a pleca în excursie, informaţi-vă asupra: itinerariului propus şi gradului de dificultate al acestuia, stării vremii, condiţiilor climatice locale, gradului de acoperire de către reţelele de telefonie fixă şi mobilă;
• Plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat (mijloc de comunicare, lanternă, sac de dormit, termos, trusă de prim ajutor etc.);
• Nu riscaţi să plecaţi singuri la drum;
• Informaţi cabanierul asupra traseului ales şi înscrieţi-vă în registrul de trafic al turiştilor, lăsând datele dumneavoastră în acesta;
• Alegeţi traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup;
• Folosiţi numai traseele marcate. Urmăriţi marcajele de pe traseu;
• În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau a înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană;
• Apelaţi cu încredere la patrulele de jandarmi montani şi la lucrătorii Salvamont. Respectaţi indicaţiile acestora;
• Nu consumaţi băuturi alcoolice înainte sau în timpul practicării sporturilor montane sau a drumeţiilor;
• Nu deterioraţi amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele.
Schiatul şi snowboardingul sunt distractive doar dacă ţinem seama de cei din jur. În acest sens, conform regulamentului Federaţiei Internaţionale de Schi, jandarmii de la posturile montane reamintesc:
1. Gândiţi-vă la siguranţa celorlalţi schiori. Este responsabilitatea fiecăruia să nu schieze într-un mod periculos şi să nu devină un pericol pentru cei din jur.
2. Atunci când schiaţi trebuie să luaţi în considerare vremea, zăpada şi starea pârtiei.
3. Dacă vă aflaţi într-o zonă mai înaltă, cu vizibilitate bună, trebuie să vă calculaţi traiectoria de coborâre, pentru a nu-i pune în pericol pe schiorii care alunecă în faţă.
4. Vă puteţi schimba direcţia de mers în sus sau în jos, în stânga sau la dreapta, dar în acest caz trebuie să vă păstraţi o distanţă suficientă faţă de ceilalţi schiori, luând în considerare faptul că şi ei pot face anumite manevre.
5. În caz de ciocnire cu alţi schiori trebuie să vă opriţi şi să vă asiguraţi că nimeni nu a fost rănit. Înainte de a începe să vă îndepărtaţi de locul ciocnirii este recomandat să vă asiguraţi că pista este liberă, pentru a nu vă pune în pericol pe dumneavoastră sau pe ceilalţi turişti. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul unor scurte opriri.
6. Evitaţi să vă opriţi în locuri strâmte sau cu vizibilitate redusă. În caz de rănire, este recomandat să părăsiţi zona cât mai repede posibil, pentru a evita o ciocnire cu ceilalţi schiori.
7. Trebuie să folosiţi întotdeauna marginile pârtiei pentru a merge, fie că aveţi schiurile în picioare sau nu.
8. Trebuie să fiţi atenţi şi să respectaţi semnificaţia semnelor indicatoare.
9. În eventualitatea unui accident, orice schior aflat în apropiere trebuie să-şi ofere ajutorul.
10. În cazul unui accident (fie că l-aţi cauzat sau nu) sunteţi obligat să vă daţi numele şi datele de contact.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News