Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Reguli fiscale noi pentru persoanele impozabile din state terţe care oferă servicii de telecomunicaţii, informatice, TV sau radio către clienţi CE

Publicat

bonuri fiscaleÎncepând din această lună au intrat în vigoare noi reglementări fiscale pentru persoanele impozabile din state terțe ce efectuează servicii de telecomunicații, radiodifuziune, televiziune sau servicii informatice, către clienți din Comunitatea Europeană. 

Ordinul nr. 3737/2016 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a persoanelor impozabile, în vederea utilizării unuia dintre regimurile speciale pentru servicii electronice, de telecomunicaţii, de radiodifuziune sau televiziune, precum şi pentru declararea taxei pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor art. 314 şi art. 315 din Codul fiscal, în situaţia în care România este stat membru de înregistrare a intrat în vigoare în data de 10 ianuarie.

Potrivit acestuia, persoanele impozabile din state terțe au obligația să se înregistreze în scopuri de TVA într-unul din statele membre, la alegere, în funcție de decizia persoanei impozabile.

Persoanele impozabile care au sediul activităţii economice în România sau, în cazul în care nu au sediul activităţii economice în Uniunea Europeană, dispun de un sediu fix în România pot utiliza un regim special pentru toate serviciile electronice, de telecomunicaţii, de radiodifuziune sau televiziune prestate către persoane neimpozabile care sunt stabilite, au domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită în statele membre de consum, dacă persoanele impozabile nu sunt stabilite în aceste state membre, regim denumit în continuare regim UE.

Regimul UE poate fi utilizat şi de către persoanele impozabile care nu au sediul activităţii economice în Uniunea Europeană, dar dispun de mai multe sedii fixe în Uniunea Europeană, în cazul în care au un sediu fix în România şi aleg România ca stat membru de înregistrare. Persoanele impozabile sunt ţinute să respecte respectiva decizie în anul calendaristic în cauză şi în următorii 2 ani calendaristici.

OpANAF nr. 3737/2016 reglementează procedura de urmat dacă o astfel de persoană impozabilă dintr-un stat terț decide înregistrarea în scopuri de TVA în România, ocazie cu care aplică regimul special pentru servicii de televiziune, radiodifuziune, telecomunicații sau servicii informatice.

La data începerii operaţiunilor taxabile, persoana impozabilă care optează pentru utilizarea unuia dintre regimurile speciale, în situaţia în care România este stat membru de înregistrare, trebuie să depună în format electronic o declaraţie de începere a activităţii la organul fiscal competent. Declarația trebuie să conțină următoarele informaţii: denumirea/numele persoanei impozabile, adresa poştală, adresele electronice, inclusiv pagina de internet proprie, codul naţional de înregistrare fiscală, după caz.

Declarația se completează și se depune, prin intermediul portalului electronic pus la dispoziţie de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, de către orice persoană impozabilă care intenţionează să utilizeze  unul  dintre  regimurile  speciale,  în  situaţia  în  care  România  este  stat  membru  de înregistrare.

Dacă  persoana  impozabilă  îndeplineşte  condiţiile  pentru  utilizarea  regimului  special,  acesteia  i  se comunică,  prin  intermediul  mesajelor  electronice,  decizia  de  acceptare şi data acestei decizii. Persoanei impozabile nestabilite în Uniunea Europeană care alege România ca stat de înregistrare pentru  utilizarea  regimului  non-UE i se atribuie  un cod de înregistrare  special  în scopuri  de TVA utilizând formatul Euxxxyyyyyz., care se comunică acesteia pe cale electronică.

Persoana impozabilă aplică regimul special începând cu prima zi a trimestrului calendaristic următor transmiterii declaraţiei de începere a activităţii, corect completată.

În cazul în care prima prestare de servicii care poate face obiectul aplicării regimului special este efectuată înainte de prima zi a trimestrului calendaristic următor transmiterii declaraţiei de începere a activităţii, regimul special se aplică începând cu data primei prestări, cu condiţia ca persoana impozabilă să notifice organul fiscal cu privire la începerea activităţilor sale care pot face obiectul regimului special, până pe data de 10 a lunii următoare primei prestări.

Persoana impozabilă înregistrată pentru utilizarea unuia din regimurile speciale depune la organul fiscal  competent,  pe  cale  electronică,  o  declarație  specială  de  TVA  pentru  fiecare  trimestru calendaristic, indiferent dacă au fost sau nu prestate servicii în perioada de raportare, în termen de 20 de zile de la încheierea perioadei fiscale.

Modelul declarației speciale de TVA este prevăzut în Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 815/2012.

Semnarea declarației speciale de TVA se face utilizând certificatul calificat.

sursa: lege5.ro, legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax