Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

REGULI NOI în școli: MEC vrea să înființeze comisii speciale pentru cercetarea abaterilor grave de la disciplina școlară

Publicat

scoala curtea scolii gardMinisterul Educației a pus în dezbatere publică un proiect prin care sunt prevăzute anumite proceduri și măsuri pentru elevii din învațământul preuniversitar. Proiectul prevede înființarea Comisiilor de disciplină la nivelul fiecărei unități școlare a unei comisii pentru prevenirea și combaterea violenței în mediul șșcolar ,  proceduri privind aplicarea sancțiunilor, dar și drepturi și facilități acordate elevilor din învățământul preuniversitar.

La nivelul fiecărei unități școlare va funcționa Comisia pentru Prevenirea și Combaterea Violenței în Mediul Școlar, conform Strategiei cu privire la reducerea fenomenului de violență.

Componența comisiei se va stabili prin decizia directorului unității după discutare și aprobarea în cadrul consiliului de administrație.

Pentru cercetarea și sancționarea abaterilor grave de la disciplina școlară ale elevilor, la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar din România se înființează comisia de disciplina pentru elevi care va fi formată din reprezentanți ai corpului profesoral, ai elevilor și ai părinților din unitatea de învățământ preuniversitar.

Pentru cercetarea și sancționarea abaterilor grave de la disciplina școlară ale elevilor, la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar din România se înființează comisia de disciplină pentru elevi, care va fi formată din reprezentanți ai corpului profesoral, ai elevilor și ai părinților.

O altă comisie care se va institui în unitățile de învățământ preuniversitar va fi și comisie pentru prevenirea și combaterea discriminării și promovarea interculturalității care are ca scop printre altele combaterea discriminărilor și prevenirea fenomenului de segregare.

Comisia va fi formată din 3 sau 5 membri, astfel: un părinte, un cadru didactic și un reprezentant al elevilor, respectiv doi părinți, două cadre didactice și un reprezentant al elevilor.

Proiectul mai prevede că beneficiarii primari ai educației au dreptul la tarife reduse cu 75% pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de operă, de film și la alte manifestări culturale și sportive organizate de instituțiile publice.

Elevii pot beneficia în condițiile legii de credite oferite de bănci pentru continuarea studiilor și de suport financiar și din sursele extrabugetare ale unităților de învățământ preuniversitar de stat, prevede  proiectul pus în dezbatere publică de Ministerul Educației Naționale.

Elevii și tinerii din sistemul de învățământ de stat, particular și confesional autorizat/acreditat, care săvârșesc fapte prin care se încalcă dispozițiile legale vor fi sancționați în funcție de gravitatea acestora prin observație individuală, mustrare scrisă, retragerea temporară sau definitivă a bursei de merit/ bani de liceu/bursa profesională, eliminarea de la cursuri pe o perioadă de 3-5 zile, mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași școală sau din altă unitate de învățământ preuniversitar, preavizul de exmatriculare, exmatricularea.

Preavizul de exmatriculare se întocmește, în scris, de către diriginte și director, pentru elevii care absentează nejustificat 20 de ore la diferite discipline de studiu sau 15% din totalul orelor de la o singură disciplină cumulate pe un an școlar.

Exmatricularea constă în eliminarea elevului din unitatea de învățământ preuniversitar în care acesta a fost înscris, până la sfârșitul anului școlar.

Exmatricularea poate fi cu drept de reînscriere, în anul următor, în aceeași unitate de învățământ preuniversitar și în același an de studiu, exmatriculare fără drept de reînscriere în aceeași unitate de învățământ preuniversitar, exmatriculare din toate unitățile de învățământ preuniversitar, fără drept de reînscriere, pentru o perioadă de timp.

Părintele sau tutorele legal instituit care nu asigură școlarizarea elevului, pe perioada învățământului obligatoriu poate fi sancționat cu amendă cuprinsă între 100 lei și 1000 lei ori sau este obligat să presteze muncă în folosul comunității. 

sursa: AGERPRES

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Neagu George

    duminică, 07.09.2014 at 21:51

    „Părintele sau tutorele legal instituit care nu asigură școlarizarea elevului, pe perioada învățământului obligatoriu poate fi sancționat cu amendă cuprinsă între 100 lei și 1000 lei ori sau este obligat să presteze muncă în folosul comunității. ” In primul si primul rand sa faca bine cei din frunte tarii sa mareasca alocatiile copiilor si la urma sa ne oblige pe noi sa ne dam copiii la scoala!!! Ei gandesc ce inseamna 42ron pentru un copil, ce mama ……. isi cumpara ei pe acesti bani?!!!!!!!!! Deci nu mai am cuvinte…………… Fratilor desteptati-va!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax