Connect with us
Publicitate

Administrație

Reguli noi pentru intervenția împotriva urșilor periculoși. Cum va lua decizia, echipa operativă trimisă în teren

Publicat

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna, a prezentat joi, în ședința de Guvern, în primă lectură, proiectul de ordonanță de urgență privind aprobarea metodelor de intervenție pentru specia urs brun.

Actul normativ reglementează modul de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra cetățenilor și bunurilor acestora în intravilanul localităților prin capturare/relocare sau extragerea prin împușcare sau eutanasiere.

Potrivit inițiatorilor, scopul principal al actului normativ este ocrotirea unor valori esențiale: viața și integritatea corporală a persoanei, sănătatea și securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică și privată a persoanelor juridice și fizice.

Documentul a fost realizat în funcție de prevederile europene și de datele statistice. Proiectul definește mai mulți termeni, modalitățile de intervenție și componența echipelor de intrevenție.

Intervenția graduală, pas cu pas

Echipele vor fi formate din reprezentantul primăriei, medicul veterinar, jandarmi și personalul tehnic de specialitate din partea gestionarului fondului forestier.

Membrii echipei vor lua deciziile prin majoritate simplă, iar intervențiile vor fi graduale, a explicat ministrul Mediului.

Îndepărtarea trebuie să fie prima soluție, tranchilizarea și relocarea ursului sunt următoarele soluții, iar împușcarea sau extragerea prin eutanasiere reprezintă ultima soluție.

Ministrul Tanczos Barna a mai spus că ultima soluție se aplică doar dacă soluțiile anterioare au dat greș, iar exemplarul constituie un risc real și iminent la siguranța cetățenilor, dacă pune în pericol echipa de intervenție sau dacă animalul este rănit.

Puii vor fi duși în centre de reabilitare pe cheltuiala Ministerului Mediului, iar eutanasierea sau împușcarea vor fi făcute de gestionari sau de Garda Forestieră.

Trofeele astfel obținute vor rămâne în proprietatea statului.

Intervențiile se fac prin sistemul 112 și doar în intravilan.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate