Connect with us
Publicitate

Eveniment

Reguli și condiții la mănăstirile din Alba, de Sfânta Maria. Fără cazare, iar masca de protecție, obligatorie

Publicat

Sărbătoarea din acest weekend, Sfânta Maria, se va desfășura în condiții speciale pentru cei care doresc să viziteze lăcașurile de cult din județul Alba.

Mănăstirile reprezintă o variantă accesibilă de petrecere a zilelor libere, dar trebuie respectate anumite reguli.

Citește și MESAJE de Sfânta Maria. Felicitări pentru familie, prieteni și cunoscuți. Urări în versuri, haioase sau serioase

Turiştii care vor să participe la slujba din data de 15 august, oficiată la Catedrala Ortodoxă a Reîntregirii din Alba Iulia şi apoi doresc să viziteze oraşul, se pot caza la pensiuni din oraş.

Program Catedrala Reintregirii – Sâmbătă, 15 august – Adormirea Maicii Domnului

ora 9.00-10.00 – Acatistul Adormirii Maicii Domnului

ora 10.00-12.00 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur (predică Pr. Păunel Juchi)

ora 18.00-19.25 – Vecernia mare cu Litie

În ceea ce privește mănăstirile din județ, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, preot Oliviu Botoi, a declarat pentru Alba24 că, în acest an, cu prilejul sărbătorii de Sfânta Maria, lăcașurile de cult din județul Alba nu oferă servicii de cazare sau masă pentru credincioși. Astfel, cei care vor să participe la slujbele organizate în weekend pot participa la acestea, dar cu respectarea măsurilor impuse de pandemie și se pot caza la pensiuni din apropierea mănăstirilor.

Citește și Sfânta Maria Mare: Cele mai cunoscute mănăstiri din România care poartă hramul Adormirea Maicii Domnului

Pentru cei care vor să se reculeagă, înconjurați de un peisaj deosebit, Mănăstirea Râmeţ este una dintre variante.

Acces: din DN1 (E81) Alba lulia, spre nord, de la Teiuş (16 km), la stânga din intersecţia spre Stremţ (4 km), Geoagiu de Sus (5 km) şi Valea Mănăstirii (7 km).

La Mănăstirea Oaşa, din judeţul Alba se poate ajunge dinspre Alba Iulia – Sebeş, pe DN67C – Transalpina. De acolo se poate vizita ușor și Transalpina, distanța este de puțin peste 20 de km.

Vezi FOTO-VIDEO: Mănăstirea Oașa, o oază de liniște sufletească, cu o priveliște care îți taie respirația

Un alt lăcaş de cult este Mănăstirea Sfântul Ilie din Albac. Aceasta este aşezată într-un loc pitoresc de pe Valea Arieşului, într-o poieniţă a pădurii de conifere.

La Mănăstirea Albac se poate ajunge pe DN 75, la intrarea în localitatea Albac dinspre Câmpeni. Veţi găsi mănăstirea pe partea stângă a drumului.

Accesul la Mănăstirea Dumbrava se face de pe DN 1 Aiud (spre Turda)-Unirea (16 km), după 5 km spre stânga (către satul Dumbrava), 1 km.

În apropierea Mănăstirii Dumbrava, vă puteţi caza la una dintre pensiunile din localităţiile Unirea şi Aiud.

Accesul la Mănăstirea Lupşa se face urmând traseul DN 74 Alba Iulia – Zlatna – Abrud (70 km), apoi pe DN 75 spre Baia de Arieş.

La Mănăstirea Rimetea puteţi ajunge pe următorul traseu: pe DJ 107M Aiud – Rimetea (27 km), apoi încă 4 km spre Buru sau DN 75 Turda (spre Baia de Arieş) – Buru, apoi DJ 107M stânga spre Rimetea, 4 km până la mănăstire, care se află între localităţile Buru şi Rimetea.

Reguli pentru participarea credincioșilor la slujbe, în interiorul şi exteriorul lăcașurilor de cult (sursa: Patriarhia Română):

Accesul credincioșilor în lăcașurile de cult

Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice din timpul săptămânii, din duminici şi sărbători, se săvârşesc în interiorul bisericii, accesul se face în așa fel încât între credincioși să fie o distanță de 2 m în orice direcție (4 mp pentru fiecare credincios); dacă numărul credincioşilor este mai mare decât spațiul interior disponibil, ceilalți credincioşi vor asculta slujba stând în exteriorul bisericii, slujba fiind transmisă la difuzoare sau clericii vor săvârşi slujba în aer liber (în curtea bisericii).

Pentru credincioşii care urmăresc slujba în exteriorul bisericii, distanța între ei va fi de 1,5 m în orice direcție.

În interiorul bisericii, folosirea măștilor de protecție este obligatorie pentru toți participanții la slujbe, cu excepția slujitorilor bisericești care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană.

Lăcașurile de cult vor fi deschise zilnic credincioșilor pe întreaga perioadă a săptămânii, astfel încât preoții slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioşilor privind Spovedania, Împărtășania individuală și citirea unor rugăciuni pentru diferite trebuinţe; astfel, se va evita aglomerația credincioşilor la slujbele de sâmbătă şi duminică.

Persoanele care au acces în biserică, pentru rugăciune individuală şi Spovedanie, în afara perioadelor în care se desfășoară slujbe în biserică, vor respecta distanţa de 2 m, așteptând pe un singur rând; distanța de 2 m între două persoane urmează a fi respectată de la intrarea în biserică până la părăsirea ei.

Persoanele având COVID – 19, persoanele care prezintă simptome de infecție, persoanele aflate în carantină, precum şi persoanele care au avut contact cu o persoană infectată nu pot intra în biserică şi nici nu pot participa la vreo slujbă, acestea fiind rugate să rămână acasă, pentru a nu răspândi boala. Însă, pot urmări slujbele acasă prin intermediul televiziunii sau internetului (online). Spovedirea şi Împărtășirea acestor persoane se va face la domiciliu sau la spital, cu respectarea tuturor reglementărilor sanitare aplicabile.

Nu se permite accesul în lăcașul de cult persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree).

Ordinea, disciplina, igiena și respectarea acestor măsuri vor fi asigurate prin angajați sau voluntari desemnați ai bisericii respective.

Spovedania credincioșilor și citirea unor rugăciuni pentru aceștia în biserică se vor programa din timp, spre a evita aglomerările de persoane. Atât preotul duhovnic, cât și credinciosul care se spovedește vor utiliza mască de protecție și vor menține distanța fizică sanitară de 2 m. Se recomandă, date fiind dimensiunile reduse ale majorității bisericilor și caracterul secret al Spovedaniei, ca în biserică să rămână doar preotul și penitentul.

Folosirea spațiului liturgic

La intrarea şi ieșirea din biserică să nu fie necesară atingerea/prinderea uşii cu mâna. Acolo unde este posibil, ușa de intrare trebuie să fie diferită de cea de ieșire, pentru a se evita intersectarea credincioșilor.

La intervale de patru ore, potrivit dispozițiilor autorităților, lăcașul de cult urmează a fi bine aerisit.

La intrarea în biserică, vor fi amplasate soluții de dezinfectare, iar fiecare credincios care intră în biserică îşi va dezinfecta mâinile.

Până la normalizarea situației, nu se vor organiza agape în biserică sau în spaţiile anexe ale acesteia, dar se pot distribui pachete cu hrană, ambalate igienic.

La pangarul bisericii va sta o singură persoană care va purta mască de protecţie şi mănuşi. Se va evita contactul direct al acestei persoane cu credincioşii din biserică. Ca măsură de siguranţă (acolo unde locul destinat pangarului nu este un spaţiu închis), se recomandă montarea unui panou protector din plexiglas cu o deschizătură la partea inferioară.

Pentru accesul la lumânărar, se va evita aglomerarea de persoane, prin păstrarea distanței fizice de 2 m.

Desfășurarea slujbelor, reguli pentru săvârşirea Sfintei Liturghii

Obiectele liturgice folosite la slujbe se vor curăți înainte și după terminarea slujbelor, iar stranele și pardoseala vor fi, de asemenea, curăţate.

Activitatea social-filantropică sau caritabilă a parohiilor şi mănăstirilor se va adapta la noile nevoi sociale şi medicale, respectiv sprijinirea persoanelor care nu se pot deplasa în vederea aprovizionării cu alimente sau medicamente, dar cu respectarea tuturor măsurilor de igienă şi protecție stabilite de autorităţi.

LISTA mănăstirilor din Alba

Alba Iulia – „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”

Valea Călugărului 10 – Protos. Ioan Cojanu

Tel.: 0258 835 553; 0745 377 591, 0745.159749

Sâmbătă, 15 august – program

Ora 00.00 Utrenia. Ceasul I cu Paraclisul Maicii Domnului; Ceasul II cu Acatistul Maicii Domnului; Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul; Rugăgiunile înainte de Sfânta Împărtășanie

Ora 7.00 Sfântul Maslu

Ora 9.00 Sfânta Liturghie, Ceasul VI

Ora 18.00 Ceasul IX, Vecernia Mare

Alba Iulia – „Hristos Pantocrator”

Alba Iulia, Str. Francisca, nr. 1, cod 510040 – M-hia Veronica Crişan

Tel.: 0258 832 526; 0786 052 497; 0786 605 496

Hăpria – „Buna Vestire”

Sat Hăpria, com. Ciugud, cod 517243 – Arhim. Andrei Barbu

Tel.: 0754 042 170; 0786 051 548

Râmeţ – „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”

Of. Poştal Teiuş, Valea Mănăstirii, cod 517590

Stavrofora Apolinaria Barb

Tel.: 0258 880 111

Oaşa – „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sf. Mucenic Pantelimon”

OPRM Sebeş, Agenţia Tău, cod 517782 – Ierom. Silvan Cablea

Tel.: 0786 052 500

Ţeţ – „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”

Vezi și Hramul „Nașterea Maicii Domnului”, la Mănăstirea Țeț, în Munții Șureanu. Povestea schitului de pe Valea Mirajului

OPRM Sebeş, Agenţia Tău, cod 517782 – M-hia Rafaela Purda

Tel.: 0786 052 499

Afteia – „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”

Sat. Strungari, cod 517541 – Protos. Ioan Paven

Strungari – „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul”

Sat. Strungari, cod 517541 – M-hia Dositeea Protopopescu

Tel.: 0258 761 151; 0751 458 452

Cut – „Sfântul Siluan Athonitul”

Com. Cut, cod 517206 – Ierom. Teofan Popa

Tel.: 0786 052 538

Pătrânjeni – „Buna Vestire”

Pătrânjeni, cod 516109 – Stavrofora Emiliana Mardare

Tel.: 0786 052 503

Dumbrava – „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”

Com. Dumbrava, cod 517788 – M-hia Mina Cerceş

Tel.: 0258 876 027; 0786 052 506

Cheile Cibului – „Buna Vestire”

Cheile Cibului, cod 517034 – M-hia Andreea Stan

Tel.: 0788 816 912; 0786 052 504

Lupşa – „Înălţarea Sfintei Cruci”

Com. Lupşa, cod 517410 – Arhim. Melhisedec Ungureanu

Tel./fax: 0258 769 467; 0744 385 997; 0786 052 498

Poşaga „Adormirea Maicii Domnului” şi „Schimbarea la Faţă”

Com. Poşaga, cod 517575 – Ierom. Teofan Jurca

„Subpiatră” / Sălciua – „Cuvioasa Paraschiva”

Com. Sălciua, cod 517651 – M-hia Maria Răfăilă

Tel.: 0258 788 816; 0786 052 502; 0747 503 637

Albac-Rogoz – „Sfântul Prooroc Ilie”

Com. Albac, cod 517005 – Stavrofora Ioanichia Gligor

Tel.: 0258 777 562; 0786 052 534; 0727 721 595

Albac – „Învierea Domnului”

Com. Albac (după Pleşe), cod 517013 – Stavrofora Mariam Vicol

Tel.: 0258 777 070; 0740 945 469

Câmpeni – „Sfinţii Ierarhi Iorest şi Sava”

Valea Bistrei – Câmpeni; cod 515500 – M-hia Taisia Savu

Tel.: 0744 382 696

Poiana Sohodol – „Înălţarea Domnului”

Poiana Sohodol, cod 517727 – Ierom. Irineu Filip

Tel.: 0258 787 194; 0744 928 954

Ponor – „Sfântul Nectarie”

Com. Ponor, cod 517565 – Protos. Irineu Curtescu

Tel.: 0258 867 688; 0747 770 970

Ponor – „Sfântul Spiridon”

Com. Ponor, cod 517565 – M-hia Teofana Palici

Tel.: 0258 867 555

Cergău Mic – „Sfântul Ghelasie”

Sat. Cergău Mic, cod 517217 – Protos. Serafim Paruş

Tel.: 0258 719 100; 0786 052 510

Aiud – „Înălţarea Sfintei Cruci”

Aiud, str. Eroilor, nr. 3 – Protos. Gavriil Vărvăruc

Tel.: 0258 860 325; 0745 138 910; 0786 052 536

Măgina – „Sfânta Treime”

Măgina (Aiud), cod 515207 – Ierom. Serafim Cruceanu

Tel.: 0258 864 021; 0755 340 400; 0786 052 511

Livezile – „Naşterea Sfântul Ioan Botezătorul”

Com. Livezile, cod 517390 – M-hia Filoteea Drăguşin

Tel.: 0258 868 008; 0766 536 331; 0786 052 535

Remetea – „Sfinţii  Arhangheli  Mihail şi Gavriil”

Com. Remetea, cod 517456 – M-hia Ana Mircea

Tel.: 0258 768 243; 0726 246 589

Remetea – „Sfântul Ioan Botezătorul”

Com. Remetea, cod 517456 – M-hia Teofana Pandelea

Tel.: 0258 768 242; 0788 258 729; 0721 926 399

Tăuni – „Acoperământul Maicii Domnului”

Com. Valea Lungă, sat. Tăuni, cod 517821 – M-hia Filoteea Comanci

Tel.: 0258 888 015; 0758 917 564

Călene – „Acoperământul Maicii Domnului”

Călene (Cugir), cod 515603 – Stavrofora Melania Cărpinişan

Tel.: 0720 068 569

Fărău – „Sfânta Treime”

Com. Fărău, cod 517280 – Protos. Paisie Uleşan

Tel.: 0744 623 865; 0786 052 516

Găbud – „Sfântul Ioan Teologul”

Com. Noșlac, cod 517518 – Ierom. Pantelimon Șușnea

Tel.: 0749 181 540

sursă: Arhiepiscopia Ordotoxă de Alba Iulia

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate