Connect with us
Advertisement

Educație

Reportaj despre școala SMART de la Ciugud, într-unul dintre cele mai mari ziare din Coreea de Sud. O jurnalistă a vizitat comuna

Publicat

O jurnalistă din Coreea de Sud a vizitat comuna Ciugud în a doua jumătate a anului trecut și a scris un articol despre școala SMART din localitate.

Pe parcursul documentării ei, jurnalista Eunbyul Shin, de la publicația Hankook Ilbo (un ziar care în varianta tipărită se vinde în peste 200.000 de exemplare), a vizitat și redacția Alba24.

Articolul pleacă de la o problemă din societatea coreeană: migrația elevilor din școlile din mediul rural spre marile centre urbane. Acolo sunt, de altfel, direcționate și investițiile.

Dar articolul ei încearcă să ofere o altă perspectivă: într-un sat din Transilvania, România, investițiile în educație au dus la construirea primei școli SMART din mediul rural.

VIDEO: Reportaj de la școala SMART din Ciugud. Cum poate ajuta tehnologia high-tech la educația elevilor de la țară

Asta a făcut ca nivelul educațional să crească și tot mai mulți copii să rămână să studieze aproape de casă.

Fragment din articolul jurnalistei: 

„Educația este fundamentul creșterii personale și al planificării pentru viitorul țării. Există cineva care neagă acest lucru?

Majoritatea țărilor consacră dreptul la educație în constituțiile lor. Chiar și în Constituția Republicii Coreea este scris că „toți cetățenii au dreptul de a primi educație în mod egal, în funcție de capacitatea lor”.

Școala este cel mai important loc în care are loc educația. Cu toate acestea, dacă întrebați, fraza cu „garantează dreptul la educație”, nu are neapărat o acoperire.

Acest lucru este valabil mai ales pentru școlile din zonele rurale, unde populația este pe cale de dispariție.

Întrucât numărul de studenți este mic, îmbunătățirea mediului educațional trece pe un plan secundar.

Elevii pleacă în școli mai mari în căutarea unui mediu mai bun, iar școlile mici dispar adesea. Este un cerc vicios în școlile locale.

Până în 2018, școlile din Ciugud, un orășel din nord-vestul României, s-au luptat și ele într-un cerc vicios de acest fel.

Acum, situația s-a schimbat la 180 de grade și școala s-a umplut de elevi.

Cum? Localitatea a abandonat stereotipul „investiții doar acolo unde sunt oameni” și a pus în practică ideea inversă că „dacă construiești o școală bună, elevii se vor întoarce”.

Au fost schimbate nu numai instituțiile de învățământ, ci și întregul sistem educațional. Așa s-a născut prima școală publică „școală inteligentă” din România”, își începe jurnalista articolul.

Mai departe, articolul descrie modul în care funcționează școala, investițiile realizate, impactul lor asupra învățământului local și relatează discuțiile cu primarul Gheorghe Damian și cu reprezentanții școlii.

Jurnalista își încheie relatarea cu o declarație a purtătorului de cuvânt al Primăriei Ciugud, Dan Lungu: ”Educația este cea mai bună modalitate de a moderniza un sat”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement