Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Reprezentanții elevilor solicită Ministerului Educației să suspende cursurile în școli, în contextul infecțiilor cu COVID-19

Publicat

Asociația Elevilor din Constanța solicită începerea demersurilor în vederea suspendării cursurilor tuturor unităților de învățământ în contextul creșterii alarmante a cazurilor de infectare cu COVID 19. Aceeași solicitare a fost făcută și de Consiliul Elevilor.

”Reprezentanții elevilor susțin necesitatea suspendării cursurilor tuturor unităților de învățământ din România în vederea reducerii interacțiunii constante între copii și, astfel, a riscului de multiplicare a virusului care a curmat mii de vieți în jurul globului și a ajuns și în România, la ora actuală existând 15 cazuri confirmate și alte zeci de persoane suspectate de faptul că ar fi contractat virusul sau aflate în carantină”, transmite Asociația, într-un comunicat.

Citește și VIDEO: România închide traficul aerian către şi dinspre Italia, de teama coronavirusului

Potrivit sursei citate, într-o unitate de învățământ, gradul de interacțiune între elevi și, implicit, riscul de contaminare este ridicat, ei aflându-se într-o colectivitate, unele dintre școli și licee având peste 1000 de elevi școlarizați.

În acest context, reprezentanții elevilor susțin că ”putem sesiza necesitatea suspendării cursurilor tuturor unităților de învățământ înainte ca acestea să aibă confirmat un nou caz”.

Prin aceste măsuri, ar fi prevenită răspândirea virusului prin faptul că persoanele infectate, cei care prezintă simptome și, în special, cazurile asimptomatice, nu ajung în contact cu colegii lor sau cu cadrele didactice și nu transmit virusul mai departe. Această măsură a fost adoptată până acum în 13 țări, printre care se numără și Italia, ce au închis școlile la nivel național în efortul de a opri răspândirea virusului, mai transmite Asociația.

”Amintim faptul că, în urmă cu câteva zile, a fost confirmat, în județul Timiș, cazul unui elev care a contractat virusul de la unchiul său și care, ajuns la școală, a infectat alte două colege. Deci, virusul a fost transmis de la un membru al familiei unui copil și acesta, continuând să meargă la școală, neștiind ce i s-a întâmplat, a intrat în contact cu colegii săi, fiind create, astfel, permise răspândirii COVID-19”, se mai arată în comunicat.

Prin urmare, Asociația Elevilor din Constanța solicită Comitetului național special pentru situații de urgență și Guvernului României să înceapă demararea procedurilor în vederea suspendării cursurilor tuturor unităților de învățământ.

“Elevii trebuie protejați cu orice preț. Dacă suspendarea cursurilor este necesară pentru a ne asigura că fiecare copil este în siguranță, atunci vom susține această măsură. Iar până la suspendarea cursurilor, autoritățile ar trebui să-și facă treaba și să se asigure că în toate unitățile de învățământ există săpun, dezinfectanți și hârtie”, spune Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC.

Duminică a fost făcută publică “Procedura și criteriile de suspendare a cursurilor școlare în unitățile de învățământ, în contextul confirmării unui caz sau mai multor cazuri de COVID-19″, document redactat de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Măsurile sunt valabile atât în situațiile în care este confirmat vreun caz de infectare cu noul coronavirus în școli, dar și pe baza altor considerente, în afara celor medicale.

“Comandantul acțiunii poate lua decizia închiderii școlilor din ordin operativ. Măsura se poate dispune și pe baza altor considerente decât cele medicale, în principal elementele de ordin social, economic și impactul emoțional-afectiv generat la nivelul comunității de confirmarea unor cazuri în rândul școlarilor”, se arată în document.

Procedura și criteriile de suspendare a cursurilor școlare în unitățile de învățământ, în contextul confirmării unui caz sau mai multor cazuri de COVID-19

A. În cazul apariției unui caz/mai multor cazuri de COVID-19 într-o unitate de învățământ, situația va fi prezentată de DSPJ împreună cu directorul unității de învățământ, în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Decizia de suspendarea cursurilor școlare se va lua la nivel Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pe baza propunerii Direcției de Sănătate Publică județeană și respectiv a municipiului București cu informarea prealabilă la CNSCBT și Inspectoratului Şcolar județean, cu respectarea următoarelor scenarii generale:

1. La apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire COVID-19 într-o clasă din unitatea de învățământ, se suspendă cursurile școlare ale clasei respective, pentru o perioadă de 14 zile. În situația în care într-o sală de clasă își desfășoară cursurile școlare două clase (dimineața respectiv după-amiaza), se vor suspenda cursurile pentru ambele clase.

2. La apariția a trei cazuri confirmate de îmbolnăvire cu COVID-19 în clase diferite ale aceleiași unități de învățământ, se suspendă cursurile școlare ale unității de învățământ, pe o perioadă de 14 zile de la data de debut a ultimului caz.

3. În cazul apariției de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 în rândul cadrelor didactice, acestea au obligația de a anunțat conducerea unității de învățământ care v-a informa DSPJ despre eveniment. DSPJ va efectua ancheta epidemiologică și va analiza situația din unitatea de învățământ împreună cu directorul unității, astfel:

Scenariul 1: în cazul în care cadrul didactic a predat numai la o singură clasă (învățător/profesor care a avut o singură oră) şi nu a venit în contact cu alte cadre didactice din școală se vor suspenda cursurile de la clasa respectivă.

Scenariul 2: în cazul în care cadrul didactic a predat numai la o singură clasă și a venit în contact cu alte cadre didactice din școală (cadrele didactice dintr-unul dintre schimburile în școlile cu mai multe schimburi de predare), se vor suspenda cursurile de la clasa respectivă și vor fi izolate la domiciliu cadrele didactice cu care acesta a venit în contact.

Scenariul 3: în cazul în care cadrul didactic a predat la mai multe clase și nu a venit în contact cu alte cadre didactice din școală (ex: profesor de sport) sau numărul cadrelor didactice a fost mic (cadrele didactice dintr-un -ul dintre schimburi – în școlile cu mai multe schimburi de predare) se vor suspenda cursurile la clasele cu care acesta a venit în contact și, în funcție de caz, vor fi izolate la domiciliu cadrele didactice cu care acesta a venit în contact.

Scenariul 4: în cazul în care cadrul didactic a predat la mai multe clase și a venit în contact cu mai multe cadre didactice din școală (cadrele didactice din toate schimburile – în școlile cu mai multe schimburi de predare) se vor suspenda cursurile întregii unități de învățământ.

La adoptarea hotărârii privind suspendarea cursurilor vor fi avute în vedere și toate celelalte elemente de ordin social și economic, dar și în principal impactul emoțional-afectiv pe care-l produce în comunitate confirmarea unor cazuri în rândul copiilor.

B. Personalul care efectuează curățenia școală și cel care este responsabil de paza școlii, în condițiile în care nu au intrat în contact cu persoane confirmate cu Covid 19, își vor desfășura activitatea în continuare.

C. Pe perioada de suspendare a clasei unității de învățământ, directorul instituției de învățământ va dispune realizarea următoarelor activități obligatorii:

a) curățenia și aerisirea claselor
b) dezinfecția curentă și terminală a spațiilor unității de învățământ clase, holuri, toalete în colaborare cu DSP Județean/a Municipiului București.
c) pe perioada celor 14 zile de suspendare toți contacții direcți ai cazurilor confirmate vor fi izolați la domiciliu.

D. 1) redeschiderea cursurile școlare pentru clasa sau unitatea de învățământ unde au fost suspendate temporar cursurile se decide de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență la propunerea DSP Județean, respectiv a municipiului București, prin informarea prealabilă a CNSCBT

2) în funcție de situația epidemiologică la nivel județean, DSP județean poate propune Comitetului Județean pentru Situații de Urgență prelungirea perioadei de suspendare temporară a cursurilor unei clase sau unități de învățământ.

3) La redeschiderea cursurilor școlare într-o unitate de învățământ, medicul școlar sau medicul de familie care are în arondare unitatea de învățământ va realiza un triaj epidemiologic riguros pentru identificarea posibilelor cazuri de noi îmbolnăviri.

Despre toate ședințele comitetului județene pentru Situații de Urgență se va informa Departamentul pentru Situații de Urgență și ulterior se vor transmite hotărârile adoptate.

surse: Asociația Elevilor Constanța, edupedu.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax