Connect with us
Advertisement

Eveniment

Rețea de apă canalizare menajeră cu stație de epurare în satul Veseuș din comuna Jidvei. Licitația pentru lucrări, lansată în SEAP

conducte canalizare lucrari

Publicat

O rețea de canalizare menajeră cu stație de epurare urmează să fie construită în curând în satul Veseuș din comuna Jidvei. Valoarea investiției se ridică la peste 14,2 milioane de lei. 

Primăria Jidvei a lansat, pe 7 decembrie, în SEAP, o licitație pentru construirea unei rețele de apă uzată și stații de epurare, în satul Veseuș.

Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 14.252.840 de lei, fără TVA.

„În comuna Jidvei (sat Veseuș) nu se asigură accesul la sistemul de canalizare menajeră, fiind astfel necesară realizarea unei rețele de canalizare menajeră corespunzătoare, inclusiv stație de epurare cu descărcare spre cel mai apropiat emisar natural. În comuna Jidvei exista un sistem centralizat de alimentare cu apă care alimentează cu apă aproape toate gospodăriile existente, astfel evacuarea apelor uzate menajere din gospodăriile localnicilor se face necontrolat, fie prin șanțurile de ploi existente, fie prin văi naturale, poluându-se în acest fel emisarii naturali și/sau pânza freatică”, se precizează în caietul de sarcini.

Potrivit proiectului, este prevăzută o rețea de canalizare menajeră cu diametrul De 250mm și De 200mm, pe o lungime totală de 7.662 metri.

Racordarea gospodăriilor la rețeaua de canalizare menajeră se va face cu tuburi PVC De 160mm. Racordul reprezintă distanța de la limita de proprietate până la rețeaua de canalizare menajeră propusă. Se propun un număr total de 350 de racorduri pentru un număr de 1.300 locuitori echivalenți.

Rețeaua de canalizare va cuprinde un număr de 180 de cămine menajere, acestea având și rolul de rupere de pantă datorită configurației terenului.

Stația de pompare va fi amplasată în punctul cele mai jos al rețelei de canalizare pentru a nu se depăși o adâncime de pozare mai mare de 5 – 6 m. Amplasarea stației de pompare se va realiza pe cât posibil în spațiu verde. Construcțiile stației de pompare va fi complet etanșe și cu accesul în interiorul stației prin intermediul unei scări. Stația de pompare va fi complet automatizată, fără personal de supraveghere locală permanentă.

Automatizarea are rolul de a se asigura controlul pompelor prin pornirea sau oprirea acestora funcție de nivelul apei în bazin, alternarea automată a perioadelor de funcționare a pompelor, pornirea automată după întreruperea accidentală a alimentării curent electric, semnalarea avariilor.

Se propune construirea unei stații de epurare care va deservi satul Veseuș.

Stația de epurare este poziționată la 125 m față de ultima locuință. Clădirea stației de epurare va fi executată pe lung, sistemul adoptat fiind de tip modular (containerizat) și va fi
compusă dintr-o infrastructura alcatuită din bazine de beton armat îngropate și o suprastructură mixtă alcătuită din stâlpi din beton armat și grinzi metalice. Închiderea structurii la exterior se va face cu panouri termoizolante de tip sandwich de 10 cm grosime.

Etapele de epurare sunt:

  • Pompare debit influent
  • Măsurarea debitului influent cu ajutorul unui debitmetru inductiv
  • Epurare mecanică fină – deznisipare – separare de grăsimi
  • Denitrificare
  • Oxidare-nitrificare
  • Reducerea fosforului
  • Decantare finală
  • Îngroșare nămol
  • Depozitare nămol
  • Control aerare cu sondă oxigen
  • Control evacuare nămol în exces cu sondă de suspensii
  • Deshidratare nămol
  • Pompare efluent
  • Dezinfecție efluent cu hipoclorit de sodiu

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement