Connect with us
Advertisement

Eveniment

Rețea de apă potabilă într-o localitate din Apuseni, printr-o investiție de 2 milioane de lei. Acord de mediu, solicitat la APM

Publicat

Primăria comunei Ocoliș vrea să înființeze o rețea de apă în localitaea Vidolm, printr-o investiție de peste 2 milioane de lei. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat joi, 23 iunie, depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Înființare rețea de apă în localitatea Vidolm, comuna Ocoliș, județul Alba”, titular comuna Ocoliș.

Potrivit memoriului tehnic, în prezent localitatea Vidolm din comuna Ocoliș nu beneficiază de un sistem de alimentare cu apă. Primăria comunei vrea astfel să construiască un sistem de alimentare cu apă compus din:

  • dren pentru captare apă, amplasat la 4 m pe malul drept a pârâului Vidolm pe o lungime de 18 m
  • conductă de aducțiune apă de la dren până la rezervor cu o lungime de 230 m.
  • rezervor de apă din panouri de oţel acoperite cu email vitrificat montat suprateran cu volumul util de 100 mc
  • stație de clorinare cu hipoclorit montată în container metalic: 6 x 2,4 x 2,5 m
  • reţea de distributie apă care alimentează prin curgere liberă toţi consumatorii cu o lungime de 2.846 m
  • branșamente de apă – 120 buc.

Valoarea investiției va fi de aproximativ 2.048.946 de lei, fără TVA.

Conform studiului hidrogeologic elaborat, drenul este amplasat la 4 m pe malul drept al pârâului Vidolm. Drenul se construiește în albia minoră a pârăului Vidolm, proveniența debitelor fiind legată de infiltrările din pârâu și din izvorul din versantul drept al pârâului.

Din informațiile locale acest pârâu nu a secat niciodată. Drenul se realizează sub cota talvegului, într-un strat aluvionar grosier adus de torent din sectorul înalt.

Conform studiului hidrologic nivelul apei subterane a fost găsit la cota 2 m. Drenul are o lungime de 18 m ce se realizează din tuburi PP corugat diametrul 500 mm; minim SN10; perforate cu fante pentru admisia și colectarea apei.

Pentru asigurarea supravegherii funcţionării drenului, se vor executa două cămine de inspecţie. În baza studiului hidrologic se preconizează că drenul asigură un debit de 4,5 l/s. Se realizează o zonă de protecţie sanitară şi perimetru de protecţie hidrogeologică în scopul prevenirii pericolului de alterare a calităţii apelor conform Legii Apelor nr. 107/1996.

S-a prevăzut împrejmuirea zonei de captare dren cu panouri din plasă de sârmă pe stâlpişori de beton armat având o suprafata de 390 mp. Asigurarea accesului în zona de protecţie se
face printr-o poartă metalică.

Conducta de aducțiune asigură transportul apei de la dren până în rezervorul de înmagazinare a apei prin curgere liberă. Conducta de aducțiune are o lungime totală de 230 metri. Conducta de aducțiune va fi montată îngropat pe toată lungimea ei. Adâncimea de îngropare a conductei s-a prevăzut la min. 1,20 – 1,30 m de la generatoarea superioară a acesteia.

Conducta de apă este pozată în principal în exteriorul părţii carosabile şi acostamentului drumurilor de circulaţie a localităţii şi urmăreşte panta terenului. Panta minimă este de 0,4 % conform STAS 3051. Aceasta se va face din țeavă PE 100 RC, PN 10, Ø 110 mm cu protecție PP și fir din inox cu agrement tehnic PAS1075 – tip 3. Lățimea şanţului în care se pozează conducta este de 70 cm, iar îmbinarea tronsoanelor de conductă se va realiza la suprafaţă, pe marginea şanţului.

Rezervor de apă metalic suprateran de 100 mc

Rezervorul de apă s-a dimensionat pentru acumularea apei de consum menajer și pentru asigurarea rezervei de incendiu de 54 mc a localității. S-a adoptat un rezervor metalic suprateran de 100 mc cu diametru de 5,97 m și înălțimea de 4,2 m, montat suprateran la cota 483 m.

Rezervorul se amplasează pe terenul Primăriei suprafața de teren ocupată fiind de 841 mp (29 m x 29 m). La amplasarea rezervorului s-a ținut cont de prevederile HG nr. 930/2005 în
care sunt recomandate distanțele minime de protecție sanitară. Suprafața ocupată se va împrejmui cu plasă de sârmă susținută de stâlpi din beton prefabricați.

Stația de clorinare

În incinta rezervorului s-a prevăzut o instalație de clorinare a apei cu hipoclorit cu debit 2,51 l/s montată într-un container 6 x 2,4 x 2,5 m echipat cu două sisteme automate de dozare: unul înainte de rezervorul de stocare și altul la ieșirea spre consumatori.

Instalația de clorinare se compune din:

  • Pompă de dozare, cu membrană cu comandă electronică prevăzută cu accesorii;
  • Pompa dozatoare digitală, multifuncții cu Qmax =2,5l/h, Hmax = 100 mCA
  • Rezervor de stocare din polietilenă pentru soluţia de hipoclorit, V=100 l – 1buc; (include sensor de nivel)

Dozarea de hipoclorit de sodiu se face într-o doză de 0,5 ppm în scopul clorinării pentru asigurarea clorului remanent în apa transmisă către consumatori. Injecția hipocloritului se va face în amonte de rezervorul de stocare, în conducta de alimentare a rezervorului.

Reglajul dozării de hipoclorit de sodiu se face automat, în două modalități: bucla de reglaj funcție de clorul rezidual (remanent) şi bucla de reglaj funcție de debitul de apă brută. Containerul are structură autoportantă din profil de oţel laminat celular, grosime de perete 2,5 mm cu structura pereţilor realizată din panouri sandwich de 40 mm grosime. Containerul este prevăzut cu instalaţii electrice pentru alimentarea instalaţiei de tratare şi pentru iluminat interior şi exterior.

Rețea distribuție apă în localitatea Vidolm

Alimentarea cu apă a localității se realizează prin curgere liberă din rezervorul de apă proiectat până la consumatori. Rețeaua de distribuție apă se pozează pe o singură parte a drumului, având o lungime totală de 2.846 m și se va realiza din țeavă PE 100 RC, PN 10, diamentru 110 mm cu protecție PP și fir inox agrement tehnic PAS1075 – tip 3 din care:

  • țeavă 110 mm, Pn 10 bar cu luminea de 2.018 m
  • țeavă 63 mm, Pn 10 bar cu lungimea de 828 m

Pe reţeaua de distribuție apă sunt prevăzute 6 cămine de vizitare și un cămin de apometru . Conducta de distribuție apă este prevăzuta din țeavă pentru apă potabilă, special
concepută pentru creșterea rezistenței la solicitările mecanice și la radiația UV.

Conducta de distribuție apă se pozează în afara carosabilului pe o parte a drumului, acolo unde este posibil, iar unde nu este posibil se pozează în carosabil.

Subtraversare pârâu Vidolm

Conducta de distribuție apă subtraversează valea printr-un foraj orizontal dirijat pe o lungime de 6 m (2 buc.) și cu lungimea de 12 m (1 buc.). Conducta de apă se pozează în tub de protecție din PEHD Ø 250.

Adâncimea de forare este de aproximativ 1,5 m sub cota talvegului. De o parte și de alta subtraversării s-au prevăzut cămine de vane echipate cu vană de închidere și robinet de aerisire/ golire.

Asigurarea cu hidranți exteriori

Conform normativului NP 133-2013 Normativ privind proiectarea, execuția și exploatarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare a localităților art. 5.4.5 se impun hidranți de incendiu exteriori amplasați la distanțe care să nu depășească 500 m.

S-au prevăzut 3 hidranți exteriori cu Dn 80 mm distribuiți pe conductele din PE cu diametrul de 110 mm.

Branșamente apă

Pentru racordarea la rețeaua publică de apă a gospodăriilor s-au prevăzut 120 de branșamente de apă.

Căminul de apometru aferent fiecărui imobil se va amplasa pe domeniul public la limita de proprietate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement