Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

RETROSPECTIVĂ Anul politic 2020 în județul Alba: Mișcări surprinzătoare, răsturnări de situație și lupte pentru putere


Publicat

Anul 2020 a fost unul al mișcărilor politice surprinzătoare la nivel local, mai ales în ceea ce privește partidele ”mari”. 

PNL a pierdut cea mai importantă primărie din județul Alba, cea de la Alba Iulia, fieful tradițional al liberalilor. De asemenea, pe listele electorale pentru alegerile parlamentare au fost operate mișcări care au lăsat spațiu larg pentru alte partide: AUR și Alianța USR PLUS.

Pe primele locuri de pe liste au apărut (cu o excepție) oameni sub scorul partidului, care cu greu ar fi putut aduce un plus de procente.

Spre exemplu, este discutabil plusul de imagine adus partidului prin reimpunerea lui Corneliu Olar pe locul doi al listei pentru Camera Deputaților.

Liderii partidului au arătat astfel că nu au învățat lecția de la alegerile locale, când la Alba Iulia au insistat să asupra candidaturii lui Voicu Paul, care a pierdut în fața unui fost liberal, între timp plecat la USR PLUS.

Este vorba despre Gabriel Pleșa, care a devenit noul primar al municipiului.

Cum a ajuns să candideze la funcția de primar

După ce fostul primar, Mircea Hava, a devenit europarlamentar, în interiorul organizației județene a apărut o problemă: cine îi va lua locul acestuia și pe cine va susține partidul. Cei doi viceprimari liberali, Voicu Paul și Gabriel Pleșa, au anunțat fiecare că își doresc să candideze.

Vezi Cine este Gabriel Pleșa, noul primar din Alba Iulia. De la o trupă de umor și afaceri cu telefoane, la politică și administrație

Dintre aceștia, Mircea Hava l-a preferat pe Voicu Paul, pe care de altfel l-a susținut pentru preluarea atribuțiilor de primar până la alegeri.

Paul a fost considerat de-a lungul timpului, mâna dreaptă a lui Hava și amândoi au o istorie lungă în PDL.

De altfel, Hava i-a spus și președintelui Iohannis că îl preferă pe Voicu Paul, cu prilejul unei plimbări la pas prin Alba Iulia.

i

Discuția a fost auzită de jurnaliștii care erau în apropiere.

Pe de altă parte, Pleșa provine din ”vechiul” PNL și după fuziune a pierdut rând pe rând în interiorul partidului, în fața lui Paul: întâi funcția de președinte al organizației din Alba Iulia (la care a fost convins să renunțe chiar în ziua alegerilor) și apoi preluarea atribuțiilor de primar de la Hava.

Așa s-a ajuns ca lupta pentru funcția de primar să fie parțial și una a orgoliilor. A câștigat Gabriel Pleșa sau a pierdut Mircea Hava prin candidatul său?

Pierderea de către liberali a municipiului este probabil cel mai important eveniment politic înregistrat la nivel local în acest an.

Rezultatele alegerilor locale din județul Alba pot fi vizualizate AICI

În afara municipiului Alba Iulia, liberalii au reușit (în restul județului) să își conserve, în mare parte, primăriile din mandatul trecut, ba chiar să câștige două orașe în care domina PSD: Abrud și Câmpeni.

De asemenea, au reușit să își conserve conducerea Consiliului Județean Alba (președinte Ion Dumitrel și cele două funcții de vicepreședinți).

An prost pentru PSD

De cealaltă parte, PSD a avut un an electoral prost. A pierdut oameni și primării și, înainte de alegerile naționale, și-a pierdut și liderul: Ioan Dîrzu a fost înlocuit de la conducerea formațiunii și ”retrogradat” pe locul al doilea pe listele pentru Camera Deputaților, nereușind să mai prindă un mandat.

Deputat a ajuns primarul comunei Ciuruleasa, Radu Tuhuț. La redistribuire, partidul a mai primit și un post de senator de Alba, care a fost ocupat de Călin Matieș.

În 2020, Alianța USR PLUS a început să conteze la nivel județean. A obținut mandate de primar, consilieri județeni și locali și un mandat de deputat, prin Beniamin Todosiu.

Un mandat a obținut și noul partid ridicat brusc pe scena politică națională. Fostul primar din Șpring, Daniel Rusu, a ajuns deputat pe listele acestui partid.

Citește și Localitatea din Alba în care AUR a obținut 52,79% din voturi. Scoruri record în câteva orașe din Apuseni, dar și la Blaj

Alegerile parlamentare

Patru formațiuni politice din județ au ”prins” loc în Parlament. PNL și PSD au obținut cele mai multe mandate.

Florin Roman, cel mai activ parlamentar de Alba în mandatul trecut, care a reușit să se impună și la nivel național drept unul dintre liderii de bază ai partidului, a obținut un nou mandat. Lângă el însă a fost strecurat Corneliu Olar, pe locul al doilea pe lista PNL. Și Olar a obținut un nou mandat, cu toate că în mandatul său anterior nu s-a remarcat cu nimic.

În următorii ani, județul va mai fi reprezentat de Călin Matieș și Radu Tuhuț de la PSD, de Beniamin Todosiu de la USR PLUS și de Daniel Rusu de la AUR.

Rezultatele la aceste alegeri, AICI.

Așteptările cetățenilor sunt mari pentru ei. Județul are nevoie de investiții, de infrastructură, de suport legislativ pentru anumite zone specifice, de fonduri europene și de multe altele.

Până acum însă, cu excepția lui Roman, nici unul dintre ei nu a atins vreun subiect legat de activitatea pe care intenționează să o presteze în Parlament.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. !?

    miercuri, 30.12.2020 at 09:06

    Trasee si trașeisti.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Alba Iulia: Al 3-lea Workshop Regional în cadrul proiectului S3UNICA, ”Specializare inteligentă pentru campusuri universitare”

Publicat

În data de 26.01.2021 a avut loc al 3-lea Workshop Regional al proiectului S3UNICA, organizat de Agenția Locală a Energiei Alba – ALEA în format online.

Evenimentul a fost destinat părților implicate în proiect și altor actori din domeniul eficienței energetice.

Workshop-ul a reprezentat un pas important în determinarea implicării active a acestora pentru atingerea scopului proiectului și anume îmbunătățirea politicilor regionale, implementarea eficienței energetice în clădirile din campusuri universitare și îmbunătățirea ecosistemelor regionale și interregionale legate de acest sector.

În România instrumentul de politică regională abordat prin proiect este Planul de Dezvoltare a Regiunii Centru, principalul document de planificare și programare elaborat la nivel regional și asumat de către factorii de decizie din Regiunea de Dezvoltare Centru.

Pe perioada derulării evenimentului (la care au parte 15 reprezentanți), după diseminarea ultimelor noutăți privind derularea proiectului, au fost prezentate cazuri de bună practică legate de creșterea eficienței energetice și utilizarea surselor regenerabile de energie (SRE) în campusurile universitare din Cluj Napoca, Brașov și Târgoviște, reprezentanții acestor universități subliniind importanța diversificării surselor de finanțare pe acest domeniu dar și a colaborării între universități. Un punct important al întâlnirii a fost și prezentarea noului cadru de planificare strategică la nivelul Regiunii de Dezvoltare Regională Centru detaliindu-se domeniile strategice ale Planului de Dezvoltare Regională Centru 2021-2027, principalul document de planificare și programare elaborat la nivel regional și asumat de către factorii de decizie din Regiunea Centru

Reprezentanții următoarelor instituții de învățământ superior: Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Universitătea ”Vasile Alecsandri” din Bacău și Universitatea ”Valahia” din Târgoviște au realizat o reală dezbatere privind soluțiile tehnice care sunt utilizate deja de către aceștia și pot fi replicate la nivel național și European.

Workshop-ul s-a bucurat și de prezența reprezentanților unor autorități publice și organizații regionale – ADR Centru, ADR Nord Est, Consiliul Județean Alba, Primăria Alba Iulia și Agenția pentru Managementul Energiei din Maramureș – care au provocat un schimb de informații privind aspecte legate de lucrări de eficiență energetică în clădirile publice, în special campusuri universitare, reprezentantul ADR Centru oferind câteva detalii despre prioritățile POR în perioada următoare de apel pentru finanțări.

Participanții au apreciat inițiativele din domeniu și au răspuns pozitiv oportunității de noi colaborări în cadrul proiectului S3UNICA abordând teme legate de sectorul eficienței energetice din clădirile campusurilor universitare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

IPJ Alba: 80 de persoane sancționate în ultimele 24 de ore privind măsurile de prevenire COVID. Două nu au respectat carantina

Publicat

În județul Alba au fost sancționate 80 de persoane, în ultimele 24 de ore, pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a efectelor pandemiei COVID. Alte două nu au respectat carantina. Au fost legitimate, în total 2.029 de persoane.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a continuat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Sub coordonarea Instituției Prefectului, au continuat, în sistem integrat, acțiunile de verificare cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, în scopul prevenirii răspândirii virusului Covid-19.

În ultimele 24 de ore, la activitățile desfășurate au participat, 215 polițiști și polițiști locali, alături de jandarmi, lucrători din alte instituții cu atribuții în domeniul verificări modului de respectare a normelor de prevenire a răspândirii noului coronavirus și au fost controlate 50 de societăți comerciale/ persoane fizice autorizate, 82 de mijloace de transport, din care 42 de mijloace de transport în comun și au fost legitimate 2.029 de persoane. De asemenea, au fost verificate 58 de obiective de interes precum restaurante, fastfood-uri,  hoteluri, pensiuni, cabane și alte spații de cazare.

Echipele de control au depistat și sancționat 80 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală, una care nu a respectat restricțiile de deplasare și două persoane care nu au respectat măsurile privind carantinarea.

Cu ocazia unei acțiuni cu efective suplimentare, organizată la Blaj, au fost legitimate 183 de persoane, au fost verificate 128 de autovehicule și au fost aplicate 8 sancțiuni pentru nerespectarea regulilor de protecție sanitară.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Noi activități de curățenie pe raza municipiului Sebeș, derulate de Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului (P)

Publicat

Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș a derulat în ultima perioadă noi activități de curățenie pe raza municipiului Sebeș.

Potrivit reprezentanților administrației locale, la acestea au participat angajații din compartimentele responsabile cu zonele verzi și întreținere și reparații.

În principal, activitățile au vizat răzuirea carosabilului la bordură, pe toate străzile din municipiu.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Centru de VACCINARE anti-COVID la Alba Iulia, exclusiv pentru profesori. Câți dascăli și angajați auxiliari vor să se vaccineze

Publicat

Profesorii  și cadrele auxiliare din Alba care nu au reușit să se înscrie pentru vaccinarea anti-COVID vor avea, din 8 februarie, un centru de vaccinare dedicat doar lor. 

Angajații din învățământ din județ se vor putea vaccina la Sala de Sport a Liceului ”Alexandru Domșa” (Alba Iulia, str. Tudor Vladimirescu nr. 143). 

Momentan, din 5.479 de angajați din învățământul preuniversitar, 2.283 și-au exprimat dorința de a se vaccina.

Din personalul didactic, 3939 persoane, doar 1694 au dorința de a se vaccina.

Din cei auxiliari, 463 persoane, doar 208 vor să se vaccineze.

Iar din categoria personalului nedidactic, doar 381 și-au dat acordul.

Datele au fost centralizate în 15 ianuarie, iar o parte din cei care și-au dat acordul s-au și vaccinat deja.

Pe lângă centrul de vaccinare exclusiv profesorilor, în județul Alba se vor deschide încă două centre:

  • Spitalul Orășenesc ”Dr. Alexandru Borza” Abrud (str. Republicii nr 13)
  • Sala de Sport a Școlii Gimnaziale ”Lucian Blaga” din Ocna Mureș (str. 9 Mai nr 2).

La această oră, în județul Alba funcționează 6 centre de vaccinare totalizând 9 fluxuri. Până acum, în județ au fost imunizate în total 8968 persoane, din care 640 au primit și doza de rapel, a transmis DSP Alba.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate