Eveniment
RETROSPECTIVĂ Anul politic 2020 în județul Alba: Mișcări surprinzătoare, răsturnări de situație și lupte pentru putere
Anul 2020 a fost unul al mișcărilor politice surprinzătoare la nivel local, mai ales în ceea ce privește partidele ”mari”.
PNL a pierdut cea mai importantă primărie din județul Alba, cea de la Alba Iulia, fieful tradițional al liberalilor. De asemenea, pe listele electorale pentru alegerile parlamentare au fost operate mișcări care au lăsat spațiu larg pentru alte partide: AUR și Alianța USR PLUS.
Pe primele locuri de pe liste au apărut (cu o excepție) oameni sub scorul partidului, care cu greu ar fi putut aduce un plus de procente.
Spre exemplu, este discutabil plusul de imagine adus partidului prin reimpunerea lui Corneliu Olar pe locul doi al listei pentru Camera Deputaților.
Liderii partidului au arătat astfel că nu au învățat lecția de la alegerile locale, când la Alba Iulia au insistat să asupra candidaturii lui Voicu Paul, care a pierdut în fața unui fost liberal, între timp plecat la USR PLUS.
Este vorba despre Gabriel Pleșa, care a devenit noul primar al municipiului.
Cum a ajuns să candideze la funcția de primar
După ce fostul primar, Mircea Hava, a devenit europarlamentar, în interiorul organizației județene a apărut o problemă: cine îi va lua locul acestuia și pe cine va susține partidul. Cei doi viceprimari liberali, Voicu Paul și Gabriel Pleșa, au anunțat fiecare că își doresc să candideze.
Vezi Cine este Gabriel Pleșa, noul primar din Alba Iulia. De la o trupă de umor și afaceri cu telefoane, la politică și administrație
Dintre aceștia, Mircea Hava l-a preferat pe Voicu Paul, pe care de altfel l-a susținut pentru preluarea atribuțiilor de primar până la alegeri.
Paul a fost considerat de-a lungul timpului, mâna dreaptă a lui Hava și amândoi au o istorie lungă în PDL.
De altfel, Hava i-a spus și președintelui Iohannis că îl preferă pe Voicu Paul, cu prilejul unei plimbări la pas prin Alba Iulia.
Discuția a fost auzită de jurnaliștii care erau în apropiere.
Pe de altă parte, Pleșa provine din ”vechiul” PNL și după fuziune a pierdut rând pe rând în interiorul partidului, în fața lui Paul: întâi funcția de președinte al organizației din Alba Iulia (la care a fost convins să renunțe chiar în ziua alegerilor) și apoi preluarea atribuțiilor de primar de la Hava.
Așa s-a ajuns ca lupta pentru funcția de primar să fie parțial și una a orgoliilor. A câștigat Gabriel Pleșa sau a pierdut Mircea Hava prin candidatul său?
Pierderea de către liberali a municipiului este probabil cel mai important eveniment politic înregistrat la nivel local în acest an.
Rezultatele alegerilor locale din județul Alba pot fi vizualizate AICI.
În afara municipiului Alba Iulia, liberalii au reușit (în restul județului) să își conserve, în mare parte, primăriile din mandatul trecut, ba chiar să câștige două orașe în care domina PSD: Abrud și Câmpeni.
De asemenea, au reușit să își conserve conducerea Consiliului Județean Alba (președinte Ion Dumitrel și cele două funcții de vicepreședinți).
An prost pentru PSD
De cealaltă parte, PSD a avut un an electoral prost. A pierdut oameni și primării și, înainte de alegerile naționale, și-a pierdut și liderul: Ioan Dîrzu a fost înlocuit de la conducerea formațiunii și ”retrogradat” pe locul al doilea pe listele pentru Camera Deputaților, nereușind să mai prindă un mandat.
Deputat a ajuns primarul comunei Ciuruleasa, Radu Tuhuț. La redistribuire, partidul a mai primit și un post de senator de Alba, care a fost ocupat de Călin Matieș.
În 2020, Alianța USR PLUS a început să conteze la nivel județean. A obținut mandate de primar, consilieri județeni și locali și un mandat de deputat, prin Beniamin Todosiu.
Un mandat a obținut și noul partid ridicat brusc pe scena politică națională. Fostul primar din Șpring, Daniel Rusu, a ajuns deputat pe listele acestui partid.
Citește și Localitatea din Alba în care AUR a obținut 52,79% din voturi. Scoruri record în câteva orașe din Apuseni, dar și la Blaj
Alegerile parlamentare
Patru formațiuni politice din județ au ”prins” loc în Parlament. PNL și PSD au obținut cele mai multe mandate.
Florin Roman, cel mai activ parlamentar de Alba în mandatul trecut, care a reușit să se impună și la nivel național drept unul dintre liderii de bază ai partidului, a obținut un nou mandat. Lângă el însă a fost strecurat Corneliu Olar, pe locul al doilea pe lista PNL. Și Olar a obținut un nou mandat, cu toate că în mandatul său anterior nu s-a remarcat cu nimic.
În următorii ani, județul va mai fi reprezentat de Călin Matieș și Radu Tuhuț de la PSD, de Beniamin Todosiu de la USR PLUS și de Daniel Rusu de la AUR.
Rezultatele la aceste alegeri, AICI.
Așteptările cetățenilor sunt mari pentru ei. Județul are nevoie de investiții, de infrastructură, de suport legislativ pentru anumite zone specifice, de fonduri europene și de multe altele.
Până acum însă, cu excepția lui Roman, nici unul dintre ei nu a atins vreun subiect legat de activitatea pe care intenționează să o presteze în Parlament.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
!?
miercuri, 30.12.2020 at 09:06
Trasee si trașeisti.