Connect with us
Advertisement

Eveniment

Revenirea la preț reglementat la energie pentru consumatorii casnici, cel puțin 6 luni. Propunerea PNL privind facturile

Publicat

Liderul PNL, Florin Cîțu, a declarat luni, înaintea ședinței coaliției de guvernare, că propunerea partidului este preț reglementat pentru o perioadă de șase luni pentru consumatorii casnici de energie. În ceea ce privește companiile mici și mijlocii, să fie și varianta compensării prețului de la buget.

„PNL va avea două propuneri simple: pentru consumatorul casnic este varianta de a ne întoarce pe o perioadă determinată până în 6 luni de zile, poate mai puţin, la un preţ reglementat, pentru consumatorul companii mici, mijlocii şi restul consumatorilor discutăm de variante de compensare de la buget”, a afirmat Cîţu, potrivit Agerpres.

El a explicat că este vorba de un preţ reglementat, aşa cum a fost pe piaţa reglementată.

În acelațși context, PSD propune plafonarea prețului la energie și gaz la o valoarea mai mică decât cea stabilită anul trecut, dublarea volumului pentru care prețul este compensat și reducerea TVA-ului la 5%.

Vezi și Reducere cu 45% a plafonului la gaze și electricitate și dublarea volumului compensat. Propuneri PSD pentru scăderea facturilor

Premier: sunt analizate mai multe propuneri

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, că, la nivelul Guvernului, au fost analizate mai multe propuneri pentru diminuarea impactului creşterii preţului la energie, care vor fi discutate în şedinţa coaliţiei de guvernare, menţionând că scopul principal este protejarea consumatorului vulnerabil şi a instituţiilor esenţiale, iar economia să poată să funcţioneze.

„La nivelul Guvernului au fost analizate mai multe propuneri care vor fi discutate în această seară în coaliţie. Scopul principal este să protejăm consumatorul vulnerabil, să protejăm instituţiile esenţiale – şcoli şi spitale şi, de asemenea, să luăm măsuri astfel încât economia românească să poată să funcţioneze şi să nu fie afectată de impactul creşterilor de preţuri la energie şi gaze”, a răspuns Ciucă întrebat, înainte de şedinţa coaliţiei, despre propunerile PSD de reducere a plafoanelor la energie electrică şi gaze naturale.

El a adăugat că s-au luat măsuri ca instituţiile statului să verifice toate companiile care furnizează energie electrică şi gaze şi care nu au respectat Legea consumatorului vulnerabil. Premierul a subliniat că verificările vor continua cu „fermitate” şi „corectitudine”, potrivit Agerpres.

Întrebat în legătură cu propunerea PSD de reducere a TVA la energie începând din februarie, prim-ministrul a spus: „Măsurile care au vizat perioada de după 31 martie au fost prezentate în sensul de a asigura continuitatea celor care deja produc efecte prin Legea consumatorului vulnerabil, iar cele care vizează punerea lor în aplicare de la 1 februarie, aşa cum a fost analizate la vremea respectivă, se refereau la celelalte elemente de măsuri pe care putem să le luăm astfel încât aşa cum spuneam să diminuăm impactul creşterii preţurilor”.

Patronatele și sindicatele cer plafonarea prețurilor la energie la nivelul celor din decembrie 2020

Patronatele și sindicatele îi solicită Guvernului să plafoneze prețurile la energie electrică și gaze la nivelul celor din decembrie 2020 pentru o perioadă de un an.

Nouă confederaţii patronale şi sindicale i-au trimis un mesaj premierului Nicolae Ciucă prin care își arată îngrijorarea față de criza energetică cu care România se confruntă.

„Suntem constienţi de criza internaţională, dar creşterile realizate în România depăşesc cu mult creşterile la nivel global, punând în situaţii limită atât cetăţenii ţării, cât şi întregul sistem economic, care nu mai poate, în condiţiile actuale, să facă faţă unei competitivităţi corecte”, susțin semnatarii scrisorii, potrivit Mediafax.

Reprezentanții patronatelor și ai sindicatelor ar vrea să se revină la prețurile din 2020 pentru energie electrică și gaze.

„Vă solicităm ca în procedură de urgenţă, în conformitate cu prevederile Legii concurenţei (Legea 21/1996, art. 4) să se limiteze preţurile aplicate la energie şi gaz la valoarea celor din decembrie 2020, pentru cel puţin 1 an (legea prevede posibilitatea de prelungire până la 3 ani). În acest fel se poate câştiga timpul necesar ca, împreună cu partenerii sociali, să se poată corecta şi realiza cadrul legislativ, cuprinzând şi reglementările care să evite o criză economică şi socială, inclusiv conflicte sociale deschise”, solicită reprezentanții patronatelor și sindicatelor.

Patronii și sindicaliștii propun formarea unui comitet de specialiști care să realizeze o strategie pe termen lung în ceea ce privește securitatea energetică a României

„Solicităm de asemenea crearea unui Task Force national care în termen de maximum o lună să vină cu soluții pe termen mediu și lung pentru asigurarea securității energetice a României, iar aceste soluții să se materializeze într-un pact asumat de toate forțele politice și de partenerii sociali”, precizează semnatarii scrisorii.

Membrii coaliției de guvernare se întâlnesc luni pentru a discuta despre soluțiile privind criza facturilor la energie electrică și gaze.

surse: Agerpres, Mediafax

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement