Connect with us
Advertisement

Eveniment

Rezultate din ce în ce mai slabe. Procentul de promovabilitate în Alba, la Bacalaureat, în scădere drastică în ultimii trei ani

Publicat

Rezultatele obţinute de cele mai noi generaţii de elevi, absolvenţi de clasa a XII-a, la examenul de maturitate arată performanţe din ce în ce mai slabe, în ultimii ani. Fie că tinerii sunt influenţaţi de schimbările repetate de organizare a Bacalaureatului ori că nu primesc îndeajuns suport din partea profesorilor, fie că interesul pentru studiu a scăzut, toate acestea pot sau nu să justifice realitatea din ce în ce mai des dezastruoasă în ceea ce priveşte nivelul de pregătire cu care aceste generaţii pornesc în viaţă. Situaţia este reflectată clar, în cifre.

La nivelul judeţului Alba, în aceeaşi tendinţă descendentă manifestată în ţară, promovabilitatea la Bacalaureat este în scădere, în ultimii trei ani. Chiar dacă nivelul de dificultate al subiectelor de la examenul de maturitate s-a modificat, iar elevii recunosc că, în unele cazuri, acestea au reprezentat o problemă majoră, diferenţa de procentaj este îngrijorătoare, de la an la an.

Anul acesta, în sesiunea din toamnă, doar 23,54% dintre elevi au reuşit, la a doua încercare, să treacă Bac-ul. Procentul poate suferi modificări,după rezolvarea contestaţiilor, însă la acest moment, luând în considerare promovabilitatea de 49.97% din vară, rezultatele sunt tot slabe, mai ales având în vedere că s-au prezentat mai puţini elevi la sesiunea din toamnă, faţă de anul trecut (1.321 elevi din 1.562 înscrişi, faţă de 1.695 candidaţi în a doua sesiune de Bac din 2011). Comparativ, anul trecut, Alba a înregistrat 47,08%, adică 1.930 de elevi promovaţi. În 2010, procentul era de 62,3%, iar în 2009, unul de 81,3%.

În 2012, la prima sesiune, cele mai bune rezultate, la nivel naţional le-au obţinut elevii din Brăila – 7,02%, Cluj – 54,19%, Iaşi- 51,67% şi Bihor – 51,24%. În toamnă, pe primele locuri au trecut Giurgiu (50,22%), Gorj (38,79%), Suceava (37,89%), Constanţa (36,07%) şi Vaslui (34,96%). Alba rămâne departe de aceste cifre, cu 49,97% în vară şi 23,54% în a doua sesiune. Cu toate acestea, promovabilitatea a înregistrat o creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când la Bac trecuseră doar 17.98% dintre elevi. La fel arătau şi rezultatele din prima sesiune, în 2011 fiind 38,8% dintre candidaţi promovaţi.

La nivel naţional, procentul de promovabilitate a fost în cădere liberă în ultimii trei ani. Astfel, dacă în anul 2009, acesta era de 79.95%, în 2010 a scăzut la 67,4%, iar în 2011 la 44,7%. în 2012, în vară, acesta ajunsese la 43,04%, înainte de contestaţii, iar în toamnă, la 24,47%.

O soluţie avansată de Ministerul Educaţiei în legătură cu situaţia actuală ar fi nivelul diferenţiat de dificultate al examenului, în funcţie de cariera pe care o doreşte absolventul de liceu. Astfel, din 2013, ar putea fi introdus Bacalaureatul pentru cei care nu intenţionează să continue studiile la nivel universitar, aşa numitul bacalaureat profesional, iar tinerii care au în vedere admiterea la facultate susţin examenul naţional.

În cazul bacalaureatului profesional, pe lângă probele de competenţe, identice cu cele de la bacalaureatul naţional, vor fi adăugate un proiect şi o probă practică şi un examen scris la educaţia antreprenorială. Astfel, după susţinerea acestui examen, tinerii vor putea intra pe piaţa muncii.

Până atunci, cei care nu reuşesc să promoveze nici la această sesiune de Bacalaureat pot alege varianta studiilor postliceale, cea a şomajului ori a pregătirii pentru o nouă încercare se susţinere a examenului, anul viitor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement