EVENIMENT
REZULTATELE controalelor DSP la SPITALELE din Alba: Neconformități în toate unitățile medicale. Doar UN AN pentru remedierea problemelor
În această perioadă, inspectorii sanitari efectuează controale la toate spitalele din țară. Șapte spitale din Alba au fost supuse verificărilor, iar în fiecare au fost identificate neconformități, pentru care termenul de remediere este de un an de zile. Spitalul Județean de Urgență Alba este controlat în cursul acestei săptămâni de către o echipă a DSP Vâlcea. Dată fiind procedura de controale încrucișate, conform ordinului de ministru, DSP Alba este în control la Spitalul Județean de Urgență Arad. Situația acestora a fost prezentată miercuri la sediul DSP Alba, de către purtătorul de cuvânt dr. Cristina Galoș.
Au fost controlate conform Ordinului nr. 128/6.2.2014 al Ministerului Sănătății un număr de 7 spitale din județul Alba.
Concluziile controalelor la cele 7 spitale din județul Alba relevă neconformități care sunt în curs de rezolvare conform planurilor de conformare. Planurile de conformare sunt documente care însoțesc autorizațiile sanitare de funcționare, neconformitățile având termen de rezolvare până la 3 ani și sunt asumate de managerii unităților sanitare.
În județul Alba, toate spitalele au autorizație sanitară pe plan de conformare. Potrivit DSP Alba, este necesară identificarea resurselor materiale corespunzătoare.
Spitalul din Aiud: Au fost identificate probleme cu blocul operator și spălătoria care sunt dotate cu utilaje învechite. Conform planului de conformare, în 2014 cele două obiective sunt cuprinse în reabilitare și dotare cu utilaje noi, acțiuni care sunt în deplină desfășurare.
Spitalul din Abrud: Neconformitatea majoră o reprezintă stația de sterilizare cu uzură fizică majoră. Potrivit DSP Alba, demersurile pentru achiziționarea aparatului de sterilizare cu termen până în acest an sunt demarate în colaborare cu Consiliul Local. Până la sfârșitul semestrului trei va fi reabilitată și spălătoria cu respectarea circuitelor impuse de legislația sanitară.
Spitalul pneumoftiziologie Aiud: Din cauza funcționării unității într-o clădire veche, au apărut o serie de probleme datorate microclimatului din unitate, respectiv, pereţii neizolați și suprafețele vitrate cu tâmplărie veche. A apărut condensul care a dus la degradarea spațiilor la grupurile sanitare, spălătorie și bloc alimentar. Pentru anul 2014 sunt identificate sumele care vor fi alocate pentru reabilitarea acestor spații și a grupurilor sanitare cu creșterea numărului acestora (bani de la Consiliul Județean)
Spitalul Blaj: În secțiile din unitatea medicală care funcționează în clădirea veche există un grad ridicate de solicitări datorită mobilității. S-a identificat ca neconformitate lipsa suprafeței de 7 mp per pat conform Ordinului 914/2006 dar ca cubaj sunt în norme.
Spitalul din Cugir: Unitatea este în curs de reabilitare pentru pavilionul situat în partea dreaptă cu secțiile aferente (chirurgie și medicină internă). La acest spital problemele speciale le ridică blocul alimentar cu pavimentul deteriorat și circuitul nefuncțional al laboratorului care va fi relocat odată cu reparația și amenajarea pavilionului, care cuprinde acest spațiu și ambulatoriul spitalului. Reparațiile și amenajările vor fi executate în cursul anului 2014. Se va lua în calcul și înlocuirea mobilierului deteriorat acolo unde este cazul.
Spitalul din Cîmpeni: O structură funcțională monobloc cu rezolvarea problemelor de circuite funcționale prin program orar și plan de conformare. În această unitate medicală, problema deosebită o ridică locația spălătoriei care a ajuns un spațiu degradat datorită condensului. Situația este parțial remediată prin amenajarea șarpantei spațiului, urmând să fie făcută și igienizarea în momentul în care condițiile atmosferice o vor permite.
Spitalul din Sebeș: Neconformitatea identificată se referă la circuitul blocului operator, septic și aseptic, dar și a spațiului de pregătire a instrumentarului. Rezolvarea neconformității se regăsește în planul de conformare pe 2014, urmând să fie rezolvată în trimestrul II. Tot în trimestrul II va fi făcută și igienizarea blocului alimentar.
Fostul Ministru al Sănătăţii le-a transmis reprezentanţilor DSP-urilor că acolo unde deficienţele nu pot fi remediate sau măsurile propuse nu pot fi aplicate să dispună închiderea unităţilor sau a secţiilor sau modificarea structurii unităţii sanitare, astfel încât pacienţii să nu mai fie trataţi în condiţii inadecvate, care pot pune în pericol starea de sănătate a acestora.
„Mă aştept să trataţi aceste acţiuni de control cu maximă responsabilitate, profesionalism şi perseverenţă astfel încât, la sfârşitul perioadei de control, managerii să aplice în mod corect şi constant prevederile normelor sanitare şi să înţeleagă că realizarea şi întreţinerea unei stări optime de curăţenie în unitatea sanitară pe care o conduc reprezintă o condiţie esenţială, care demonstrează respectul atât faţă de profesioniştii din sistem, cât şi faţă de pacienţi”, a declarat Nicolăescu în cadrul unei videoconferințe.
Controlul se va desfăşura în mai multe etape: până în 22 martie, echipele de inspectori sanitari vor controla calitatea condiţiilor de acordare a servicilor de asistenţă medicală a spitalelor publice, cu excepţia celor judeţene de urgenţă şi a institutelor, în saptămâna 24 – 31 martie se vor desfăşura controale încrucişate la spitalele judeţene de urgenţă şi institute, iar în perioada 1 aprilie – 31 mai vor fi repetate controalele, potrivit MS.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
coleg
miercuri, 26.03.2014 at 12:08
Bata-va Dumnezeu, controale stiti sa faceti dar bani nu dati de la minister!!!!!!!!!! Ce ar fi daca la la serviciu seful ne-ar impune sa venim numai cu haine scumpe iar noi avem salariu minim?