Administrație
Riscă demiterea: Posibilă situație de incompatibilitate a Primarului comunei Mihalţ, Flavius Breaz. A obținut venituri pe un PFA
Primarul comunei Mihalţ, Flavius Breaz, s-ar putea găsi în stare incompatibilitate cu funcţia publică, având în vedere că în declaraţia de avere are trecute venituri din activităţi PFA. Potrivit Legii 161/2003, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, “funcţia de primar este incompatibilă cu calitatea de comerciant persoană fizică”.
Agenţia Naţională pentru Integritate a constatat până acum zeci de astfel de cazuri de primari care s-au înregistrat şi au desfăşurat activităţi ca persoană fizică autorizată şi care se regăsesc în situaţii de incompatibilitate cu funcţiile din administraţia locală.
În cea mai recentă declaraţie de avere, primarul de la Mihalţ, Flavius Breaz, are trecută la capitolul venituri suma de 6.500 de lei, obţinută din serviciu prestat ca PFA cu finanţare de la stat, prin Măsura 1.4.1.
Flavius Breaz este evidenţiat la Registrul Comerţului ca PFA în localitatea Cistei, din data 19 august 2009. Într-o altă evidenţă, PFA Flavius Breaz apare că deţine stupină în satul Cistei.
Potrivit legislaţiei în vigoare, persoana faţă la care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani. Dacă persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicţia de trei ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unei stări de incompatibilitate
Cazuri de primari declaraţi incompatibili de ANI, din cauza activităţilor de PFA
În 23 iulie 2013, ANI a anunţat că primarul comunei Mavrodin, Nicolae Stan, se afla în stare de incompatibilitate, pentru că este înregistrat ca persoană fizică autorizată.
În octombrie 2011, inspectorii ANI finalizaseră cercetările privind edilul comunei Poseşti din judeţul Prahova, Emilian Grigore, care s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 24 iunie 2008 – 10 februarie 2010, pentru că a avut în acelaşi timp funcţia de primar şi calitatea de comerciant persoană fizică. Astfel, a încălcat prevederile legii pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice.
Aceeaşi situaţie a fost semnalată de ANI în cazul viceprimarului comunei braşovene Tărlungeni, Ligia Şoană, care în perioada iunie 2008 – martie 2010 a fost comerciant persoană fizică.
Valeriu Enciu, primarul din Cozmeşti, judeţul Iaşi, a desfăşurat activitate economică prin intermediul unui PFA, afându-se în aceeaşi situaţie de incompatibilitate.
Primarul din Vultureşti, judeţul Argeş, Liviu Poşircă este înregistrat ca PFA, însă în presa locală a precizat că nu a desfăşurat activităţi de comerţ, ci doar a atras fonduri europene, pentru grădina sa. Incompatibilitatea sa a fost constatată de ANI în februarie 2013.
Tot în Argeş, primarul localităţii Căteasca, Liviu Florian Năstase, inginer agronom, a înfiinţat în 2012 un PFA, cu activitate în domeniul agricol. Potrivit aceloraşi declaraţii date presei locale, a iniţiat acest demers doar după ce juriştii l-au asigurat că nu săvârşeşte vreo ilegalitate. A închis activitatea de PFA în ianuarie.
În septembrie 2013, ANI anunţat că Lucian Chitic, primarul comunei Tortoman, judetul Constanta, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 15 iunie 2008 – 17 mai 2010, pentru că a deţinut, simultan, functia de primar şi calitatea de comerciant persoană fizică.
Cazul edilului Vasile Dorian Botoacă, din oraşul Comarnic, judeţul Prahova a fost anunţat de ANI în iunie 2013. Acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19 iunie 2008 – 15 iulie 2010, tot pentru activităţi de persoană fizică autorizată (PFA).
Marian Cucurezeanu, comuna Cervenia din Teleorman, în perioada 13 august 2009 – 18 ianuarie 2013 a avut şi calitatea de PFA şi cea de primar.
Şi exemplele pot continua.
Flavius Breaz este primar la Mihalţ din 2008, pe atunci cel mai tânăr edil din Alba. S-a înregistrat ca PFA din 2009, deci perioada în care a îndeplinit cele două calităţi, de funcţionar public şi comerciant, ar coincide.
Amintim că Primăria Mihalţ a depus peste 200 de proiecte la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit pe măsurile 1.2.1 şi 1.4.1. pentru sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă.
Legea 161/2003, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei prevede incompatibilităţile pentru funcţia de primar.
Potrivit Articolului 87, primarul nu poate ocupa următoarele funcţii sau calități:
– consilier local;
– consilier judeţean;
– prefect sau subprefect;
– funcţionar public sau angajat cu contract individual de muncă, indiferent de durata acestuia;
– preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice;
– preşedinte sau de secretar al adunărilor generale ale acţionarilor sau asociaţilor la o societate comercială;
– reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional;
– comerciant persoană fizică;
– membru al unui grup de interes economic
– deputat sau senator;
– ministru, secretar de stat, subsecretar de stat sau o altă funcţie asimilată acestora;
– orice alte funcţii publice sau activităţi remunerate, în ţară sau în străinătate, cu excepţia funcţiei de cadru didactic sau a funcţiilor în cadrul unor asociaţii, fundaţii sau alte organizaţii neguvernamentale
– acţionar semnificativ la o societate comercială înfiinţată de consiliul local, respectiv de consiliul judeţean. Incompatibilitatea există şi în situaţia în care soţul sau rudele de gradul I ale alesului local deţin calitatea de acţionar
– incompatibilitatea cu calitatea de ales local intervine la data la care alesul local, soţul sau ruda de gradul I a acestuia devin acţionari
Articolul 89: Primarii, primarul general pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar-artistice.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News