Eveniment
Rise Project: Filialele Kronospan, suspectate că au falsificat în România raportările legate de poluarea cu substanțe cancerigene
Jurnaliștii de la Rise Project scriu că filialele gigantului austriac Kronospan sunt suspectate că au falsificat în România raportările legate de poluarea de emisii cu substanțe cancerigene și exporturi catalogate artificial ca fiind nepericuloase.
Reporterii Rise scriu despre ancheta procurorilor din Alba în contextul perchezițiilor la sediile Kronospan și Kronochem, la Agenția pentru Protecția mediului Alba și la o a treia firmă din Târgu Mureș, specializată pe monitorizări de emisii.
Alba24 a scris aici despre Percheziții la Agenția pentru Protecția Mediului Alba și la Kronospan Sebeș. Dosar penal pentru poluare și date falsificate
Surse din cadrul anchetei și a industriei lemnului au explicat pentru Rise că dosarul a început acum câțiva ani când organele de cercetare penală din Alba s-au autosesizat după ce au primit informații privind posibile fraude ale emisiilor de formaldehidă.
În 2023 aceste informații au fost completate de mai multe plângeri penale ale comisarilor din Garda de Mediu care au verificat activitatea firmelor din grupul Kronospan și au descoperit nereguli.
Jurnaliștii prezintă și o serie de documente legate de scandalul în care a intrat grupul austriac Kronospan.
”Pe lângă suspiciunea de falsificare a monitorizărilor, procurorii din Alba mai susțin că o firmă din grupul Kronospan a exportat deșeuri periculoase, pe care însă le-a clasificat ca fiind nepericuloase, doar ca să le faciliteze exportul.
Este vorba despre societatea comercială Kronochem Sebeș SRL, iar deșeurile sunt niște catalizatori care se schimbă la un anumit interval de timp și care sunt folosiți în reactoarele de producere a formaldehidei, substanță cancerigenă. Kronospan folosește formaldehida ca liant în producția de PAL si MDF” mai scriu cei de la RISE Project.
Citește întregul articol și vezi documente pe site-ul RISE Project.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News