Connect with us
Advertisement

Eveniment

Surse: Percheziții la Agenția pentru Protecția Mediului Alba și la Kronospan Sebeș. Dosar penal pentru poluare și date falsificate

Publicat

Procurorii de pe lângă Tribunalul Alba au făcut miercuri percheziții la Agenția pentru Protecția Mediului și la Kronospan Sebeș, au precizat sursele Alba24. 

UPDATE: pechezițiile au vizat SC Kronoșpan Trading SRL Sebeș, SC Kronochem Sebeș SRL (producătorul de formaldehidă) și SC Wessling Romania SRL din Târgu Mureș, pe lângă APM Alba.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a emis un comunicat de presă în care a explicat starea de fapt.

Comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba:

În cursul zilei de 23.10.2024, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, împreună cu polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, au efectuat percheziții domiciliare în 5 locații:

  • la sediul unei instituții publice din municipiul Alba Iulia,
  • la sediul a două societăți comerciale A și B din municipiul Sebeș
  • la un punct de lucru situat în municipiul Brașov
  • la o societate comercială C din mun. Târgu-Mureș.

Perchezițiile au fost realizate în cadrul unui dosar penal ce vizează săvârșirea infracțiunilor de poluare prin evacuarea în atmosferă a unor substanțe periculoase, exportul de deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu, fals informatic, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în declarații, pentru care urmărirea penală se desfășoară in rem.

Din actele de urmărire penală efectuate în cauză a reieşit bănuiala rezonabilă că, în perioada 2022-2024, reprezentanții societăților A și B, ce activează în industria prelucrării lemnului și respectiv în industria chimică, precum și reprezentanții societății C, care a realizat prelevări și monitorizări ale substanțelor poluante pentru celelalte două societăți, au modificat datele privind monitorizarea emisiilor de poluanți în aer, iar valorile astfel modificate au fost introduse în baza de date care a constituit raportarea oficială a situației monitorizărilor, informațiile fiind comunicate instituției publice din Alba Iulia, altor instituții de control, precum și publicului.

Totodată, există indicii că, în perioada de referință, societatea A nu a realizat monitorizarea emisiilor de substanțe poluante în aer conform frecvenței și de la toate punctele de monitorizare prevăzute în Autorizația Integrată de Mediu, iar societatea B a exportat în Suedia deșeuri de catalizatori uzați conținând metale tranzacționate periculoase ori compuși ai acestora, ce se încadrau în categoria deșeu periculos, pe care însă le-a clasificat ca fiind nepericuloase, pentru a facilita tranzitul prin alte state până la destinație.

Printre substanțele poluante menționate în precedent se regăsesc formaldehida (clasată în grupa I a agenţilor cancerigeni pentru om și care poate provoca anomalii genetice) și pulberi provenite de la surse de emisie difuză, rezultate prin presarea, şlefuirea și calibrarea plăcilor, formatizarea plăcilor, pregătirea aşchiilor și uscarea fibrelor de lemn.

Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom putea oferi detalii suplimentare, a precizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.

Precizăm că efectuarea perchezițiilor domiciliare este o etapă procesuală reglementată în Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual necesar pentru administrarea probatoriului şi prevenirea săvârşii unor alte infracţiuni, iar aceste acte şi măsuri de urmărire penală nu pot în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Foto: Arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Gyury

    joi, 24.10.2024 at 15:29

    Avand in vedere faptul ca exista suficiente informatii din surse stiintifice si/sau autorizate de autoritatile statului care afirma ca expunerea pe termen lung la aer poluat chiar si la o concentratie scazuta, sub limitele admise, poate cauza cancer si moartea prematura:
    a. Comunicatul de presa nr.153 din 15 Iunie 2004 al grupului de lucru al Agentiei Internationala de Cercetare a Cancerului (https://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2004/pr153.html) care este un organism din cadrul sistemului de agentii ONU si din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii face precizarea ca exista astazi suficiente dovezi ca formaldehida cauzeaza cancer;
    b. Efectele cancerigene ale poluantului cancerigen pulberi in suspensie, PM10 si PM 2,5 sunt precizate pe site-ul Ministerului Mediului – Agentia Nationala de Protectia Mediului –www.calitateaer.ro, cu mentiunea “Expunerea pe termen lung la o concentratie scazuta de pulberi poate cauza cancer si moartea prematura”;
    c. Efectele cancerigene ale poluantului benzen substanta cancerigena, incadrata in clasa A1 de toxicitate, cunoscuta drept cancerigena pentru om. LEGEA nr. 104 din 15 iunie 2011 (www.calitateaer.ro), care a inregistrat depasiri ale CMA si in anul 2016; In perioada Ianuarie-Februarie 2016 a fost monitorizat benzenul la 19 statii din sistemul RNMCA. Sebesul este pe locul doi la expunerea la benzen pe aceasta perioada ianuarie-februarie 2016;
    d. Efectele cancerigene ale poluantului ozon troposferic(ozonul rau), care numai in iule, august si septembrie 2015 a inregistrat depasiri ale CMA in 62 de zile-conform Rapoartelor privind starea mediului ale APM Alba pe aceste luni; iar precursorii ozonuli troposferic: NOx si COV provin de pe Platforma Industriala a Sebesului;
    e. Aerul poluat chiar si in limitele normelor europene este cancerigen pentru om in conformitate cu Comunicatul de presa nr. 221/17 octombrie 2013 al Centrului International de Cercetari supra Cancerului –unicul organism de specialitate al Organizatiei Mondiale a Sanatatii- care precizeaza ca : „Poluarea atmosferica este una din primele cauze din mediul inconjurator de deces prin cancer”.

  2. Grav !

    vineri, 25.10.2024 at 07:45

    Pe zi ce trece, Planul de calitate a mediului întocmit pentru Sebeș se dovedește a fi o făcătură de 50 de bani întocmit aiurea, la comandă. Cetățenii cer consilierilor locali sa respingă aprobarea acestuia. Ramine de văzut dacă înțeleg gravitatea situației și respecta viata alegătorilor care i-au votat !

  3. Nistorescu Dorian

    vineri, 25.10.2024 at 21:40

    Obiect: Vă solicităm să nu aprobați PLANUL DE CALITATE A AERULUI PENTRU MUNICIPIUL SEBEȘ 2022 – 2026 cu concluzia falsă, nereală, mincinoasă și nefundamentată științific și tehnic că „poluarea majoră a Municipiului Sebeș este de la încălzirea rezidențială”.

    Cine acceptă concluzia PLANULUI DE CALITATE A AERULUI PENTRU MUNICIPIUL SEBEȘ 2022 – 2026 a aerului pentru Municipiul Sebeș, că „poluarea majoră este de la încălzirea rezidențială”, comite o ilegalitate și își bate joc de cetățenii municipiului Sebeș. Planul de calitate s-a făcut ca urmare a depășirii imisiilor de PM10-poluant cancerigen, care rezultat din procesul de ardere, care este așa-numita „cenușă zburătoare”. Sebeșenii au centrale termice pe gaz metan. A scos cineva cenușă de la cazanul cu ardere a gazului metan? Desigur, că nu! Atunci de ce concluzia falsă și mincinoasă din Planul de calitate a aerului?
    În conformitate cu Normativul I13-2015-Normativ pentru proiectarea, executarea și exploatarea instalațiilor de încălzire centrală, modificat conform Ordinului nr. 170/2023, de la cazanele ce utilizează combustibi gazul netural NU rezuttă pulberi în suspensie, în urma procesului de ardere. Din studierea articolului 7.64 din Normativul I13-2015, modificat conform Ordinului nr. 170/2023, reiese limpede că din procesul de ardere rezultă:
    – pentru gaze naturale: 0(zero) mg/Nmc de pulberi în suspensie;
    – pentru combustibil lichid sau motorină: 50 mg/Nmc de pulberi în suspendie;
    – pentru lemne sau cărbuni: 100 mg/Nmc de pulberi în suspensie.
    Un calcul termotehnic simplu de arată că 100 bucăți de cazane pe lemne emit în atmosferă 200 GRAME de pulberi în suspensie într-o zi. Toate cazanele pe lemne sunt omologate, cu aviz Ce si ISCIR si conform prescriptiilor de mediu emit :5 mg pulberi in suspensie /mc de gaze naturale.
    Cazanele au desprafuitoare interioare sau atasate.
    Un cazan de 20 KW consuma 7 kg lemne /ora, cu randament de 80%.
    Din 1 Kg de lemne rezulta 5 mc de gaze arse.
    7 kg de lemne x 5 mc gaze de ardere= 35 mc gaze de ardere x 5 mg pulberi in suspensie/ ora = 175 mg pulberiin suspensie/ora(la sarcina termica maxima a cazanului, la temperatura exterioara de -18 grade Celsius).
    La -5 grade Celsius avem 40- 50 % din sarcina maxima: 90 mg pulberi in suspensie pe ora
    24 de ore x 90 mg = 2160 mg/zi= 2 grame/zi si cazan.
    La 100 de case echipate cu cazan de 20 KW se elimina 200 grame pulberi in suspensie PM10, intr-o zi.

    In Informarea Nr. 300/27.04.2007 a Comisariatului Judetean al GNM Alba se precizează că: “Deoarece volumele de gaze emise in atmosfera cumulat pe intreaga platforma depasesc 1.500.000 Nmc/h, cantitatile emise de poluanti sunt foarte mari in conditiile respectarii incadrarii in concentratiile maxime admise. Astfel in 24 de ore sunt evacuate peste 1.000 kg pulberi de lemn”.
    Aceasta cantitate de gaze sunt de la cele 2 cosuri mari da la linia de PAL si MDF.
    Dar am numarat si 10-14 cosuri prin care ies gaze numai de la Kronospan. Plus de la Holzindustrie inca vreo 8-10 cosuri.
    Intrebarea mea este: care este de fapt debitul total de gaze care iese zilnic prin cosurile de pe Platforma Industriala a Sebesului ?
    Si de ce nu sunt monitorizate absolut toate cosurile?
    Filtrul UTWS este montat doar pe cosul de gaze de la linia PAL. Pe celelalte cosuri de ce nu se monteaza filtre? Cand va fi montat filtrul la linia de MDF?

    COMPARATIE : 200 GRAME PE ZI PM10 DE LA 100 CASE INCALZITE CU LEMNE
    1.000.000 GRAME PE ZI PM 10 DE LA KRONOSPAN.

    Referitor la influenta traficului rutier faceti, va rog, comparatia din 12.11.2008, ora 16 când Sibiul nu avea soseaua de centura:
    – La statia AB 2 : PM10= 95 mg/mc;
    – la statiile SB2 : PM 10= 26,94 mg/mc;
    SB4: PM10= 47,88 mg/mc.

    În concluzie, vă solicităm să nu aprobați PLANUL DE CALITATE A AERULUI PENTRU MUNICIPIUL SEBEȘ 2022 – 2026 cu concluzia falsă, nereală, mincinoasă și nefundamentată științific și tehnic că „poluarea majoră a Municipiului Sebeș este de la încălzirea rezidențială”. Adevărul, susținut de documentele pe care le deținem la Centrul Independent de Protecția Mediului, este că poluarea majoră a Municipiului Sebeș provine de la emisiile industriale de poluanți( dintre cae 4 sunt cu efect cancerigen) de pa Platfotma Industrială a Municipiului Sebeș: Kronoșpan, Kronochem, Timber Technologie, Savini Due, etc.
    Pe site-ul ANPM, http://www.calitateaer.ro gasim aceasta informatie despre poluantul PM10-Pulberi in suspensie : “Poluarea cu pulberi inrautateste simptomele astmului, respectiv tuse, dureri in piept si dificultati respiratorii.
    Expunerea pe termen lung la o concentratie scazuta de pulberi poate cauza cancer si moartea prematura.”

    afecȚiunile produse de inhalarea de pulberi În suspensie PM10 – poluant cancerigen petru om

    După ce studiați această poză și vedeți că poluarea cu PM10 provoacă la om, cancer pulmonar, atac de cord și accident vascular cerebral, sperăm că veți identifica adevărații vinovați de poluarea cu PM 10 și veți lua, imediat măsuri practice de stopare și eradicare a poluării cancerigene cu emisii industriale de poluanți proveniți de la Platforma Industrială a Municipiului Sebeș.
    Mai revedeți și Comunicatele OMS din 2013, care precizează;
    1. „Aerul poluat, chiar și în limitele admise, este cancerigen pentru om”;
    2. „Poluarea aerului este principala cauză de îmbolnăvire de cancer”.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement