Eveniment
Rocade în presa din Alba: „Câinii de pază” ai democrației, transformați în bodyguarzii informațiilor din companii și instituții publice

Mass media a reprezentat dintotdeauna un domeniu de activitate atractiv pentru tinerii aspiranţi la statutul de jurnalist şi deopotrivă fascinant pentru acei oameni de presă care au reuşit să înţeleagă şi să exceleze în această meserie. Dar ce se întâmplă în momentul în care presiunea unei societăţi ignorante şi condusă de interese apasă peniţa jurnalistului? Când neajunsurile materiale devin mai palpabile şi stringente decât pasiunea zaristului de a păzi interesele sociale.
Există probabil un moment în viaţa fiecărui om de presă când toate aceste beneficii şi neajunsuri sunt puse în balanţă, când trebuie să aleagă între vocaţie şi destin, iar exact acesta este momentul în care foarte mulţi jurnalişti aleg să părăsească mass media sau cel puţin să se orienteze şi spre alte sfere de activitate. Pentru a ne răspunde la toate aceste întrebări am apelat la câţiva ziarişti şi oameni de televiziune din presa locală, care au lăsat „pixul şi hârtia” pe locul doi, pentru a face carieră în alte meserii.
Florin Soare este unul dintre jurnaliştii din Alba care a renunţat recent la postul său de la o publicaţie locală, pentru a ocupa un loc la departamentul PR al societăţii comerciale „Grup Corint”. Despre plecarea sa am mai scris într-unul din materialele noastre anterioare, dar între timp am reuşit să aflăm de la el care au fost motivele pentru care cititorii Informaţiei de Alba nu se vor mai delecta cu materialele sale şi se vor limita să îl oprească doar la o poveste, în vizitele la Traseul Celor Trei Fortificaţii:
„Am plecat de la ziarul Informaţia de Alba, unde pot să spun că am devenit mai cunoscut prin stilul meu mai acid de a trata subiectele, în special cele politice sau chiar investigaţiile economice, pe data de 31 martie a.c., după mai bine de opt ani de activitate susţinută. Din presă însă nu pot spune că am plecat definitiv, pentru că rămân pe mai departe producător şi realizator al emisiunii La ordinea zilei!, la cele două posturi de radio din Sebeş: Orion şi Star. Motivul plecării mele de la ziar a fost dat însă de sosirea acelui moment crucial în care te decizi dacă merită sau nu să începi să aplici experienţa cumulată ca om de comunicare şi într-un alt domeniu şi dintr-o altă postură. Este la fel de adevărat că este o schimbare majoră în domeniul meu de activitate, de când am venit într-o firmă puternică la nivel naţional, Grup Corint, pe un post de PR. De altfel, cred că este printre puţinele variante şi şanse de afirmare pe mai departe pe care le are orice jurnalist care a lucrat şi pe strategii de comunicare şi nu doar pe reflectare a unor comunicate de presă sau evenimente. Eu în ultimii doi ani m-am axat foarte mult pe acest gen de activitate, alternând şi încercând să privesc de fiecare dată ce se ascunde în spatele cuvintelor rostite de oamenii politici sau în spatele comunicatelor, uneori stângace, ale diverselor firme. Este evident că, într-o lume în schimbare, cu provocări pe toate planurile, atât pentru un om politic, cât mai ales pentru o firmă cu expunere publică însemnată, strategia de comunicare – ştiinţa de a şti cât şi cum şi mai ales când să comunici – este vitală pentru a putea maximiza rezultatul final. Aici intervine PR-ul, prea puţin descoperit şi uzat în România, dar care văd că prinde teren în ultima perioadă. Apreciez faptul că firmele mari, importante, înţeleg necesitatea acestor strategii de comunicare, la fel cum se întâmplă şi cu SC Grup Corint SA, noul meu angajator, pentru care îmi ofer serviciile şi experienţa cumulată în cei peste 8 ani de presă. Evident constituie un avantaj pentru mine faptul că în perioada petrecută în presă am fost foarte bine ancorat în fenomenul politic şi mai ales economic al judeţului Alba, astfel încât să pot cunoaşte aproape cu exactitate liniile directoare pe care merg cei mai mulţi oameni cu expunere publică”, a explicat Florin Soare.
Emanuel Drăguşin: „În Alba este greu să faci presă”
Din 2002 şi până în prezent, Emanuel Drăguşin a colaborat pe rând cu diferite instituţii de presă din Alba Iulia. A prezentat jurnalul de ştiri la Realitatea Tv Alba şi tot la acelaşi post de televiziune a realizat şi talk show-ul „Alba Iulia în Realitate”. În 2010, acesta s-a angajat pe postul de PR al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia şi puţin mai târziu la departamentul de Relaţii cu Publicul din cadrul „Grup Corint”.
Din experienţa sa de până acum, Emanuel Drăguşin a ajuns la concluzia că în Alba este greu să faci presă: „Mass media îţi oferă întradevăr o deschidere, este un domeniu de activitate în care ai ocazia să îţi îmbogăţeşti cunoştinţele, iar asta deoarece presa te solicită să deprinzi abilităţi în toate sferele de activitate. Este însă foarte greu să faci presă aici. Unul dintre motive este remuneraţia proastă, dar la fel de adevărat şi real este că te loveşti de tot fel de situaţii şi interese care te împiedică să practici jurnalismul pur”. O altă concluzie la care a ajuns jurnalistul este aceea că „e mai greu să faci presă de la o anumită vârstă, iar când ai atins acel prag este mai bine să te retragi şi să cedezi locul celor tineri”.
Cosmin Lupu: „Nu aş mai lucra în presă”
Cosmin Lupu ne-a explicat că nu a plecat din presă din cauza banilor, pentru că la momentul acela încă se câştiga destul de bine în acest domeniu de activitate. Acesta susţine că se regăseşte mult mai bine în administraţie, iar în prezent este masterand în Management Antreprenorial. „Lucrând ca reporter, m-am familiarizat cu ceea ce înseamnă administraţia publică, iar studiile m-au ajutat să acced la funcţia pe care o ocup acum. Îmi plăcea şi presa, dar aici pot spune că mă regăsesc mult mai bine”.
Mihai Coşer: „M-aş întoarce oricând în presă, dar nu ca redactor”
Robert Roman lucrează din 1998 în presă. Acesta şi-a început cariera de jurnalist pe post de corespondent la Prima Tv, din Valea Jiului, iar ulterior şi-a îmbogăţit experienţa lucrând pe rând ca reporter, operator, editor, producător şi director de dezvoltare la numeroase posturi de radio şi televiziune din Alba. Robert a făcut parte din echipa TV Parâng, Tele 7 Abc, Tele 7 Alba, Alpha Tv, One Tv, Alba Tv şi Mix Fm. Pasiunea pentru presă l-a determinat pe acesta să nu renunţe, deşi nu de puţine ori a avut de-a face cu persoane rău intenţionate: „Nu aş lăsa presa, ci mai degrabă aş încerca să le îmbin pe toate. În prezent lucrez la firma mea de publicitate şi consultanţă, iar în cadrul Primăriei Alba Iulia sunt responsabil de achiziţii publice. Nu întotdeauna îţi aud urechile numai cuvinte de laudă. O experienţă memorabilă am avut-o când am plecat de la Alba Tv. Mi s-a spus atunci că nu mă pricep să fac televiziune”. Robert este de părere că oamenii în general sunt încercaţi de curiozitatea de lucra şi în alte domenii, iar, pentru jurnalişti, PR-ul este o altă modalitate de a comunica.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News