Connect with us
Advertisement

Actualitate

România 100, de la Ion I.C. Brătianu, la V.V. Dăncilă. Cine conducea România atunci și cine o face acum

b

Publicat

Nu doar 100 de ani îl despart pe Ion I.C. Brătianu de Viorica Dăncilă. Anvergura politicienilor care conduceau România la 1 Decembrie 1918 diferă total de cea a demnitarilor care formează Guvernul Dăncilă. Dacă atunci erau politicieni cu experienţă şi care trecuseră cu bine prin testul războiului, acum este o echipă guvernamentală cu puţine persoane care au demonstrat că se ridică la nivelul funcţiei deţinute, arată o analiză realizată de Ziarul Adevărul.

1 Decembrie 1918 l-a găsit pe funcţia de prim-ministru pe liberalul Ion I.C. Brătianu, unul dintre cei mai abili şi apreciaţi oameni de stat ai României moderne. A fost şef al Guvernului în cinci rânduri şi a avut portofolii la Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul de Interne.

În prezent, Guvernul e condus de Viorica Dăncilă, preşedinte executiv al PSD şi fost europarlamentar.

Gheorghe Gh. Mârzescu era ministrul de Interne de la 1 Decembrie 1918. Popular la om de stat, Mârzescu a rămas cunoscut în istorie pentru faptul că mandatul său la Ministerul Justiţiei a elaborat Legea persoanelor juridice, act normativ prin care a avut loc scoaterea în afara legii a Partidului Comunist din România.

La 1 Decembrie 2018, la Interne este Carmen Dan, politician apropiat de Liviu Dragnea şi care a luat apărarea jandarmilor care au intervenit în forţă la mitingul din 10 august.

Finanţele Publice erau conduse în 1918 de Oscar Kiricescu, om politic ajuns şi în conducerea Băncii Naţionale a României.

Situaţia la Transporturi (atunci se numea Ministerul Lucrărilor Publice) era mult mai stabilă. Şef era Anghel Saligny, unul dintre cei mai cunoscuţi ingineri pe care i-a avut România. De altfel, el a proiectat şi podul peste Dunăre de la Cernavodă. În prezent, la Transporturi e încă o situaţie incertă.

Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat-o pe Lia Olguţa Vasilescu în funcţia de ministru, iar a doua propunere înaintată de PSD e Mircea Drăghici, trezorierul PSD.

Constantinescu „Porcu“ versus Niculae Bădălău

La Ministerul Instrucţiunii Publice (Educaţie) era Ion Gh. Duca, iar acum este Ecaterina Andronescu, în timp ce Alexandru Constantinescu se ocupa de Ministerul Industriei şi Comerţului, în timp ce în prezent de acest portofoliu se ocupă Niculae Bădălău (Economie). O diferenţă majoră între ei e faptul că Alexandru Constantinescu a luat decizii intrate în istorie, cum este semnarea ordinului de ocupare a Budapestei în 1919.

Sursa: adevărul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement