Connect with us
Advertisement

Actualitate

România, campioană la tragedii pe şosele. Suntem pe locul 1 în Europa la numărul de morţi în accidente rutiere

colaj accidente 2018 alba

Publicat

Cu 99 de morţi pe şosele la un milion de locuitori, România este pe primul loc în Europa la mortalitatea în accidente. În fiecare an, costul deceselor și al răniților de pe șosele este în jur de 2% din PIB, au transmis reprezentanții Asociației Pro Infrastructură, care susțin că „indiferența celor responsabili este de-a dreptul criminală”.

„Țara noastră este pe locul 1 în Europa la numărul de morți din accidente rutiere raportat la totalul populației. Autoritățile estimează că, anual, costul deceselor și al răniților de pe șosele este în jur de 2% din PIB. Evident, statistica seacă nu ține cont de traumele psihologice ale celor direct implicați și ale familiilor”, au transmis reprezentanții Asociației Pro Infrastructură.

Scăderea numărului de decese în 2017 raportat la 2001 este în România de aproximativ 20%, mult sub media UE situată la 54%, potrivit European Transport Safety Council. 

scadere nr decese „Cifrele sunt alarmante și ar trebui ca aleșii să ia rapid măsuri. Însă unii parlamentari, aflându-se într-un conflict personal cu Poliția Rutieră, promovează inițiative legislative care pot înrăutăți și mai mult lucrurile, ca de exemplu înghețarea punctului de amendă care până acum era corelat cu salariul minim.

Știați care este profilul șoferilor care produc accidente? Au carențe majore de educație rutieră, își supraevaluează aptitudinile la volan (se cred zmei), subestimează riscurile, cred că <a greși cu măsură> nu este periculos și sunt convinși că este puțin probabil să fie opriți de polițiști.

Deși orele de educație rutieră sunt obligatorii prin lege, ele se fac doar acolo unde există profesori inimoși care au înțeles importanța lor.

Nici la nivel coercitiv nu stăm mai bine. Cei 3.200 de polițiști nu pot să fie prezenți peste tot în trafic, iar sistemele automate de constatare a contravențiilor practic nu există. Direcția Rutieră este subfinanțată și doar puțin peste 30% din amenzile de circulație se și încasează!

Autostrăzi și drumuri naționale care oferă un grad înalt de siguranță? Nici nu are rost să mai comentăm, zilnic vă aducem detalii despre blocaje, bâlbe și tergiversări.

România are o strategie de siguranță rutieră aprobată încă din 2016. Degeaba. În fiecare an mor aproape 2000 de oameni pe șoselele din țară și alți 8000 sunt grav răniți. Indiferența celor responsabili este de-a dreptul criminală”, susțin reprezentanții Asociației Pro Infrastructură.

Citește și Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor rutiere. Retrospectiva tragediilor produse pe șosele din Alba

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement